Rancho Riojano is een schotel met varkensvlees, chorizo en aardappels uit Rioja. Wij mogen dit recept met je delen uit het mega dikke naslagwerk voor de Spaanse keuken, Brindisa. Het boek kreeg de ondertitel Het Pure Eten Van Spanje. De aangewezen persoon om deze dikke pil te schrijven ligt misschien niet helemaal voor de hand, het is de Britse Monika Linton.

Schotel van varkensvlees, chorizo en aardappels uit Rioja

3 from 8 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Spaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Alhoewel, Linton staat aan het hoofd van Brindisa, een Spaans importbedrijf dat een keten van diverse traiteurs en webshops staat. Met haar kennis van Spaanse kazen, oliën en andere typische ingrediënten is dit de ideale Spaanse kookbijbel geworden. Naast de uitgebreide achtergrond info die Monika verzamelde bij haar leveranciers, vroeg zij ze ook naar hun favoriete traditionele recepten. Daarnaast staan er ook recepten in van haar eigen koks, uit de winkels.

Dit gerecht werd door Monika ontdekt bij de broeders Alejandro – de leveranciers van de chorizo’s van Brindisa. Het recept werd hier gemaakt in een enorme pan op een open vuur. Maar thuis kun je het natuurlijk ook in een grote pan bereiden. Serveer er knapperig brood bij en je hebt een heerlijke weekendlunch.

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie

  • 500 gram 500 losse varkensribbetjes

  • 300 gram 300 bakchorizo, grofgesneden

  • 2 2 middelgrote uien, fijngesneden

  • 1/2 1/2 prei, fijngesneden

  • ten tenen ten knoflook, gekneusd met de platte kant van een mes

  • 1/2 1/2 groene paprika, fijngehakt

  • 2 2 tomaten, geraspt

  • 100 ml 100 witte wijn

  • 800 gram 800 aardappels

  • 2 tl 2 pimentón dulce (mild paprikapoeder)

  • 2 2 choricero-paprika’s, gehalveerd, steel en zaden verwijderd

  • 100 gram 100 voorjaarspronkridders in het seizoen of kastanjechampignons

  • Tijm om te garneren

Aan de slag!

  • Verhit de olie in een grote, brede, diepe pan of een gietijzeren braadpan. Bak hierin de ribbetjes rondom bruin, schep ze eruit en zet opzij. Bak in een andere pan de plakken chorizo lichtbruin. Giet het vet af en zet de chorizo apart.
  • Doe de uien en prei in de pan en fruit ze in 5 minuten zachtjes gaar en goudbruin. Voeg de gekneusde knoflook en de groene paprika toe en bak alles 5 minuten. Doe de geraspte tomaat in de pan en laat alles nog 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet de wijn in de pan en laat hem zachtjes borrelen zodat de alcohol verdampt. Draai het vuur laag en laat alles nog 5 minuten sudderen.
  • Roer de aardappels door de saus in de pan totdat ze rondom bedekt zijn met de saus. Doe ook de ribbetjes erbij, roer kort en voeg de paprikapoeder, 800 ml water en de choricero toe. Draai het vuur laag en laat het vlees en groenten 25 minuten zachtjes smoren. Doe als de aardappels gaar zijn de paddenstoelen en chorizo in de pan en laat nog 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Serveer op elke portie een halve choricero – het is de bedoeling dat je het vruchtvlees eruit schraapt en door het gerecht roert – en garneer met de tijm.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Brindisa – Het pure eten van Spanje

Brindisa kookboek

Brindisa

  • Auteurs | Monika Linton met Sheila Keating
  • Foto’s | Pippa Drummond
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 544 pagina's
  • ISBN | 9789059567658
  • Prijs | € 15,-

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten