Traditionele Spaghetti Bolognese maak je zo [recept]

Verboden te koken | Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese is een van de meest iconische en lekkerste gerechten uit de Italiaanse keuken. In Nederland dan. En de rest van de wereld.

Maar niet in Italië. Spaghetti en Bolognese saus, of tenminste wat wij Bolognese noemen worden daar ABSOLUUT niet samen gegeten. Grote no-no! 

pappardella bolognese

Wat zit er in de officiële Italiaanse spaghetti bolognese?

De officiële Italiaanse naam is ragu alla Bolognese. Die eet je met tagliatelle, zoals hierboven, fettucini en heel misschien met pappardelle. Maar nooit met spaghetti. Wat er ook officieel in de saus moet zitten is het volgende; kalfsgehakt, varkensgehakt, pancetta, wortel, ui, bleekselderij, runderbouillon, rode wijn, tomatenpuree, en melk. 

Verboden is er, behalve spaghetti, nog een boel. Knoflook, champignons, courgette en paprika zijn in de Italiaanse Bolognese absoluut verboden, aldus de Academia Italiana della Cucina. 

Nu zijn regels er natuurlijk om gebroken te worden. En dus vind je hier het traditionele ‘Nederlandse’ recept voor Spaghetti Bolognese.

De echte Ragu alla Bolognese

Echte ragu alla Bolognese duurt echt even om te maken. Het kost weinig tijd om de ingrediënten te combineren, maar de vleessaus moet een flinke tijd pruttelen om ‘m van de nodige diepte te voorzien. 

Hoe langer hoe beter, dat is het devies: met minder dan drie uur moet je voor een traditionele Bolognese in ieder geval geen genoegen nemen. In plaats van gehakt gebruik je ribstuk van rund en schouder van kalf. Verder rauwe ham en een beetje merg.

Een perfect recept voor een weekend dus of voor als je een dagje thuis werkt. Gelukkig kost ons recept een stuk minder tijd. 

 
Ragu alla Bolognese

Ons recept voor échte Spaghetti Bolognese

spaghetti Bolognese

Nu duidelijk is dat je allesbehalve een echt Italiaans klassiek recept aan het koken bent, wachten we niet langer. Aan de slag. 

Hoofdgerecht | 4 personen

  • Een flinke lepel boter;
  • 100 gram bacon, in reepjes;
  • 1 ui, in kleine stukjes;
  • 1 wortel, in kleine stukjes;
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes;
  • 300 gram half om halfgehakt; 
  • 150 ml droge witte wijn; 
  • 400 ml pruimtomaten uit blik;
  • 400 gram gedroogde spaghetti; 
  • parmezaanse kaas, geraspt

Stap 1.

Smelt de boter op zacht vuur in een ruime hapjespan met dikke bodem. Bak de bacon tot het vet begint te smelten.

Stap 2.

Fruit de ui glazig. Voeg daarna de wortel toe, en laat het vijf minuten stoven; hierna voeg je de selderij toe. Voeg zout en peper toe. Stoof het geheel goed door, tot alle groente zacht is en begint te geuren. Dit is de ‘soffritto’, de basis van je bolognesesaus.

Stap 3.

Voeg nu het gehakt toe, zet het vuur wat hoger en bak tot het gehakt rul is. Blijf steeds roeren in de pan, zodat er niets aan kan branden.

Stap 4.

Het is tijd om de wijn toe te voegen. Als je ervan houdt, kun je er op dit moment ook een beetje nootmuskaat bij raspen. Laat de saus indikken totdat alle wijn bijna verdampt is, dit duurt niet langer dan 10 minuten.

Stap 5.

Schenk nu de tomaten bij de saus en roer alles goed door. Laat de saus nu minstens 30 minuten pruttelen op het allerlaagste vuur, met de deksel op een kier. Controleer of de saus niet aanbrandt; voeg zo nodig een beetje water toe.

Stap 6.

Hoe kook je de pasta? Kook als de saus bijna klaar is de pasta al dente in een ruime pan met flink zout water. Deze pan maakt het trouwens helemaal makkelijk. Kook de pasta 3 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven en laat de pasta die laatste 3 minuten verder garen in de saus. Voeg indien nodig wat kookvocht van de pasta toe aan je saus.

Stap 7.

Serveer je Spaghetti Bolognese direct, met een beetje geraspte parmezaanse kaas eroverheen. Buon appetito!

In het filmpje hieronder laat Jamie Oliver zien hoe hij spaghetti bolognese maakt. Zoals al eerder vermeld maakt iedereen de spaghetti bolognese op een andere manier, maar we kunnen wel zeggen dat Jamie Oliver hierin te vertrouwen is!

 

Wijntje erbij?

Pasta met tomatensaus kan je het best combineren met een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Wij kiezen voor een Chianti. Zo heb je toch nog iets ‘echts’ Italiaans bij het diner. 😉

Het beste vlees

Als ik vlees eet, wil ik graag weten waar het vandaan komt. 

De mensen achter Grutto ken je misschien al van koopeenkoe.nl – prachtig nobel vlees op een natuurlijke manier geproduceerd. 

koe

#affiliate

dieren met een goed leven

Grutto zorgt ervoor dat de dieren goed leven en zonder stress worden geslacht.

Heerlijk vlees

Het vlees is puur en onbewerkt. Er wordt niets aan toegevoegd!

geen verspilling

Een dier wordt pas geslacht, zodra hij 100% verkocht is. Zo gaat er niets van hem verloren.

transparantie

Weet wat je eet! De dieren hebben ieder een oornummer. Zo kan je als consument een bewuste keuze maken.

thuis bezorgt

Jouw pakket wordt vers en gekoeld bezorgd door heel Nederland!

Probeer het ook

kip
Geef je mening!
recipe image
Recept
Spaghetti Bolognese
Geschreven door
Gepubliceerd op
Totaal
Beoordeling
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag