Spaghetti bolognese is een algemeen bekend gerecht. Dit is een perfect recept voor als je in niet al te veel tijd een heerlijke maaltijd op tafel wil zetten.

Spaghetti bolognese is een van de meest iconische en lekkerste gerechten uit de Italiaanse keuken. In Nederland dan. En de rest van de wereld. Maar niet in Italië. Spaghetti en bolognese saus - of tenminste wat wij bolognese noemen - worden daar absoluut niet samen gegeten. Grote no-no! 

Gelukkig zijn regels er om gebroken te worden, En dus vind je hier het traditionele ‘Nederlandse’ recept voor Spaghetti bolognese.

Lees snel verder voor het recept!

Spaghetti bolognese

3 van 4 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minuten


Zo maak ik spaghetti bolognese het liefst, de bacon zorgt voor een heerlijke rokerige smaak en hij zit bomvol 'verstopte' groenten, waar je (bijna alle) kinderen mee voor de gek houdt. Ze zijn er meestal dol op!

Ingrediënten

  • Een flinke lepel boter

  • 100 gr bacon, in reepjes

  • 1 ui, in kleine stukjes

  • 1 wortel, in kleine stukjes

  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes

  • 300 gram half om half gehakt

  • 150 ml droge witte wijn

  • 400 ml pruimtomaten uit blik

  • 400 gr gedroogde spaghetti

  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

  • Smelt de boter op zacht vuur in een ruime hapjespan met dikke bodem. Bak de bacon tot het vet begint te smelten.
  • Fruit de ui glazig. Voeg daarna de wortel toe, en laat het vijf minuten stoven; hierna voeg je de selderij toe. Voeg zout en peper toe. Stoof het geheel goed door, tot alle groente zacht is en begint te geuren. Dit is de ‘soffritto’, de basis van je bolognesesaus.
  • Voeg nu het gehakt toe, zet het vuur wat hoger en bak tot het gehakt rul is. Blijf steeds roeren in de pan, zodat er niets aan kan branden.
  • Het is tijd om de wijn toe te voegen. Als je ervan houdt, kun je er op dit moment ook een beetje nootmuskaat bij raspen. Laat de saus indikken totdat alle wijn bijna verdampt is, dit duurt niet langer dan 10 minuten.
  • Schenk nu de tomaten bij de saus en roer alles goed door. Laat de saus nu minstens 30 minuten pruttelen op het allerlaagste vuur, met de deksel op een kier. Controleer of de saus niet aanbrandt; voeg zo nodig een beetje water toe.
  • Hoe kook je de pasta? Kook als de saus bijna klaar is de pasta al dente in een ruime pan met flink zout water. Deze pan maakt het trouwens helemaal makkelijk. Kook de pasta 3 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven en laat de pasta die laatste 3 minuten verder garen in de saus. Voeg indien nodig wat kookvocht van de pasta toe aan je saus.
  • Serveer je Spaghetti Bolognese direct, met een beetje geraspte parmezaanse kaas eroverheen. Buon appetito!

Tip!

  • Pasta met tomatensaus kan je het best combineren met een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Wij kiezen voor een Chianti. Zo heb je toch nog iets ‘echts’ Italiaans bij het diner.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat zit er in de traditionele Italiaanse spaghetti bolognese?

De officiële Italiaanse naam is ragù alla bolognese. Die eet je met tagliatelle, fettucini en heel misschien met pappardelle, maar nooit met spaghetti! Wat er ook officieel in de saus moet zitten is; kalfsgehakt, varkensgehakt, pancetta, wortel, ui, bleekselderij, runderbouillon, rode wijn, tomatenpuree, en melk. 

Verboden is er, behalve spaghetti, nog een boel. Knoflook, champignons, courgette en paprika zijn in de Italiaanse Bolognese absoluut verboden, aldus de Academia Italiana della Cucina. 

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •