Spaghetti carbonara of een andere pasta carbonara maak je zo [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Pasta carbonara is een veelgemaakt pasta recept uit de Italiaanse keuken. Logisch ook, het is een supersnel (namelijk ongeveer zo lang als je pasta moet koken) – en heel erg bevredigend gerecht.

Zeker wanneer je na een lange dag met veel trek en een beetje moe thuis komt, is dit een topper om te maken. Heerlijke smeuïge saus van kaas en ei, met zout en knapperige spek.

Pasta Carbonara

pasta carbonara

Pasta Carbonara maak je in de tijd dat je pasta kookt. Supersnel dus! Let op je techniek én op de kwaliteit van je ingrediënten. Dan kan het niet misgaan!

Spaghetti carbonara maken met 5 ingredienten

De ingrediëntenlijst van pasta of spaghetti carbonara is kort en krachtig, zoals de beste Italiaanse recepten. Je hebt maar 5 ingrediënten nodig! Let wel op de kwaliteit en je kooktechniek, dan wordt dit vast je nieuwe favoriete pasta. 

Nog kleine tip van m’n moeder; vergeet je groenten niet! Maak bij je pasta carbonara bijvoorbeeld een lekkere tomatensalade

Wat heb je nodig?

  1. Guanciale, pancetta, of ander gerookt spek 
    Neem een stuk met lekker veel vet, daar zit de smaak. Guanciale haal je bij de betere delicatessezaak. De kwaliteit van het stukje spek maakt of breekt je saus. De Exellent Pancetta van de AH werkt ook top. 
  2. Pecorino Romano of Parmezaan 
    Een harde Italiaanse die van oorsprong uit Sardinië komt. Deze schapenkaas wordt gewassen met zeewater en heeft daardoor een zilte smaak. Mocht je nog Parmezaan in huis hebben, dan kan dat natuurlijk ook prima.  
  3. Vers eitjes!  
    Samen met het kookvocht en de kaas wordt ei de saus van de pasta carbonara. Er komt dus geen room aan te pas. Wees niet bang voor rauw ei. Door de hitte van de pasta en het kookvocht wordt het ei helemaal gaar. 
  4. Pasta 
    Onder het recept voor pasta carbonara zullen we nog even door emmeren over pasta en wat je vooral wel of niet moet doen. Voor nu zouden we vast willen meegeven dat gedroogde spaghetti het lekkerst is bij carbonara. Investeer in een mooie pasta! 
  5. Hele zwarte peper
    Hiermee onderscheid je jouw geweldige pasta carbonara, boven die medium versie van je buurman. Gebruik hele zwarte peperkorrels. Maal die in een vijzel en zeef het geheel in een fijne zeef. Bezuinig niet op hoeveelheden. Dat zwarte peper zo lekker kon zijn! 
zwarte-peper

Een van de geheimen van pasta carbonara, zwarte peper! Maal hele zwarte peperkorrels in een vijzel. Zeef daarna nog even door een fijne zeef.

Pasta Carbonara recept

hoofdgerecht | 2 personen
ingrediënten
  • 2 eitjes 
  • 40 gram Pecorino Romano 
  • 150 gram mooi gerookt spek, zoals Pancetta
  • 200 gram pasta, bij voorkeur spaghetti van De Cecco of Barilla 
  • zwarte peperkorrels

    optioneel: 1 teentje knoflook

pasta carbonara kaas

Wanneer je liever vegetarisch eet, maar wel dol bent op zo’n simpele pasta vind je in dit artikel ook een vegetarische optie voor spaghetti carbonara.

Of maak deze fantastische cacio e pepe.  Ook erg lekker! 

Interessant?
WIl je nog

9 snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden?

Download ons allernieuwste e[kook]boek

Zo maak je spaghetti carbonara

Breng een grote pan gevuld met water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een klein beetje zeezout toe en doe je de pasta erin. (De kaas en het spek zijn namelijk al zout.) 

 

Gaar de pasta ‘al dente’. Dat is één minuut minder dan de kooktijd die op de verpakking staat. Doe geen olijfolie in de kookpan, maar roer af en toe.

Maak nu de saus. 

Snijd het spek in dobbelsteentjes. Zet een pan op medium vuur en voeg het spek direct toe. Het vet smelt nu in de pan. Voeg het teentje knoflook in z’n geheel toe aan de pan. 

Rasp ondertussen de kaas. Klop de eitjes in een kommetje los met een vork. Vijzel flink wat zwarte peper en zeef dat vervolgens door een fijne zeef.

Meng met de helft van de kaas met het ei en flink wat peper. 

Haal de pan met spek van het vuur. Laat de pan iets afkoelen, anders stolt het ei straks te snel en dan krijg je een roerei. 

Wanneer de pasta nu gekookt is, voeg je de pasta en een paar eetlepels kookvocht toe aan de iets afgekoelde pan met spek. Meng er snel en voorzichtig het eimengsel doorheen. Voeg eventueel nog extra pasta-kookvocht toe om de saus extra smeuïg te maken. 

Serveer de pasta op warme borden en strooi er de extra kaas en nog wat extra peper over. Eet smakelijk! 

 

 

pasta carbonara

Over pasta gesproken

 Tips & tricks
  • Voeg nooit olie toe aan je kookwater. De olie zorgt ervoor dat je saus slecht(er) aan de pasta hecht. Roer direct na het toevoegen van de pasta, de pan goed door met een lepel of vork en je pasta zal niet aan elkaar plakken.
  • Gebruik voldoende water. 
  • Spoel je pasta na het afgieten nooit af onder de koude kraan, tenzij je een koude salade maakt ofzo. Zorg gewoon dat je alles hebt klaar staan en direct aan tafel kunt.
  • Bewaar een beetje kookvocht en roer dat door je saus voor je de pasta toevoegt. Het zorgt voor betere hechting van de saus aan de pasta. 
  • Gaar als het even kan je pasta ‘af’ in de saus. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Haal drie minuten van de kooktijd op de verpakking af. Laat je pasta zo lang koken in water en giet af. Voeg een soeplepel kookvocht toe aan je saus en vervolgens de pasta zelf. Kook de pasta de resterende 3 minuten af in de saus.
  • Hoe grover de saus, hoe grover de pastavorm. 

Vegetarische Pasta Carbonara

carbonara-vega

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als vegetarische pasta carbonara. Maar deze pasta is net zo simpel, lekker én heeft ook heel weinig ingrediënten.

Simpele citroenpasta met knoflook

hoofdgerecht | 2 personen
ingrediënten
  • 1 prei, in hele fijne ringen
  • 2 teentjes knoflook, geraspt 
  • 2 eitjes, geklutst 
  • 60 gram Pecorino Romano, geraspt 
  • 1 biologische citroen, rasp en sap 
  • 200 gram lintpasta, bij voorkeur van De Cecco of Barilla 
  • zwarte peperkorrels, gemalen en gezeefd
citroen

En zo maak je het..

Verwarm een (koeken)pan op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en zet het vuur laag. 

Bak nu op lang en op laag vuur de prei zoet en zacht. Dat duurt zo’n 30 minuten. Roer af en toe en laat de prei niet aanbakken. 

Breng ondertussen ook een grote kookpan gevuld met water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een wat zeezout toe en doe je de pasta erin.

Gaar de pasta ‘al dente’. Dat is één minuut minder dan de kooktijd die op de verpakking staat. Doe geen olijfolie in de kookpan, maar roer af en toe.

Voeg nu terwijl de pasta kookt de knoflook toe aan de prei. 

Meng in een kommetje de eitjes, met de helft van de kaas en wat peper. 

Haal daarna de pan met prei van het vuur en laat hem afkoelen, om te voorkomen dat je straks een roerei maakt. 

Zodra de pasta gekookt is, voeg je de pasta en een paar eetlepels kookvocht toe aan de iets afgekoelde pan met prei. Meng er snel en voorzichtig het eimengsel doorheen. Voeg eventueel nog extra pasta-kookvocht toe en het zest en sap van de citroen.

Proef de pasta en breng op smaak. 

Serveer de pasta op warme borden en strooi er de extra kaas en nog wat extra peper over. Als je nog platte peterselie in huis hebt, mag dat er ook op.

Eet smakelijk!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Pasta Carbonara
Geschreven door
Gepubliceerd op
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!