Pasta carbonara is een veelgemaakt pasta recept uit de Italiaanse keuken. Logisch ook, het is een supersnel (namelijk ongeveer zo lang als je pasta moet koken) – en heel erg bevredigend gerecht.

Zeker wanneer je na een lange dag met veel trek en een beetje moe thuis komt, is dit een topper om te maken. Heerlijke smeuïge saus van kaas en ei, met zout en knapperige spekjes.

Lees snel verder voor het recept!

Pasta carbonara recept

4 from 10 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Pasta Carbonara maak je in de tijd dat je pasta kookt. Supersnel dus. Let op je techniek én op de kwaliteit van je ingrediënten. Dan kan het niet misgaan!

Ingrediënten

  • 2 2 eitjes

  • 40 gr 40 Pecorino Romano

  • 150 gr 150 mooi gerookt spek zoals pancetta

  • 200 gr 200 pasta, bij voorkeur spaghetti van De Cecco of Barilla

  • Zwarte peperkorrels

  • Optioneel: 1 teentje knoflook

Zo maak je spaghetti carbonara

  • Breng een grote pan gevuld met water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een klein beetje zeezout toe en doe je de pasta erin. (De kaas en het spek zijn namelijk al zout).

    Gaar de pasta ‘al dente’. Dat is één minuut minder dan de kooktijd die op de verpakking staat. Doe geen olijfolie in de kookpan, maar roer af en toe.

    Nog meer tips voor het koken van pasta lees je hier.
  • Maak nu de saus. Snijd het spek in dobbelsteentjes. Zet een pan op medium vuur en voeg het spek direct toe. Het vet smelt nu in de pan. Voeg het teentje knoflook in z’n geheel toe aan de pan. 

    Rasp ondertussen de kaas. Klop de eitjes in een kommetje los met een vork. Vijzel flink wat zwarte peper en zeef dat vervolgens door een fijne zeef. Meng met de helft van de kaas met het ei en flink wat peper. 
  • Haal de pan met spek van het vuur. Laat de pan iets afkoelen, anders stolt het ei straks te snel en dan krijg je een roerei. 

    Wanneer de pasta nu gekookt is, voeg je de pasta en een paar eetlepels kookvocht toe aan de iets afgekoelde pan met spek. Meng er snel en voorzichtig het eimengsel doorheen. Voeg eventueel nog extra pasta-kookvocht toe om de saus extra smeuïg te maken. 
  • Serveer de pasta op warme borden en strooi er de extra kaas en nog wat extra peper over. Eet smakelijk! 

pasta maken: Tips & Tricks

  • Gebruik voldoende water.  en voeg nooit olie toe aan je kookwater. De olie zorgt ervoor dat je saus slecht(er) aan de pasta hecht. Roer direct na het toevoegen van de pasta, de pan goed door met een lepel of vork en je pasta zal niet aan elkaar plakken.
  • Spoel je pasta na het afgieten nooit af onder de koude kraan, tenzij je een koude salade maakt ofzo. Zorg gewoon dat je alles hebt klaar staan en direct aan tafel kunt.
  • Bewaar een beetje kookvocht en roer dat door je saus voor je de pasta toevoegt. Het zorgt voor betere hechting van de saus aan de pasta. Oh en... hoe grover de saus, hoe grover de pastavorm. 
  • Gaar als het even kan je pasta ‘af’ in de saus. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Haal drie minuten van de kooktijd op de verpakking af. Laat je pasta zo lang koken in water en giet af. Voeg een soeplepel kookvocht toe aan je saus en vervolgens de pasta zelf. Kook de pasta de resterende 3 minuten af in de saus.
  • Op zoek naar een ander pasta recept? Probeer dan dit heerlijke recept voor tortellini!
  • Nog kleine tip van m’n moeder; vergeet je groenten niet! Maak bij je pasta carbonara bijvoorbeeld een lekkere panzanella of andere tomatensalade

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Pasta carbonara

Spaghetti carbonara maken met 5 ingrediënten

De ingrediëntenlijst van pasta of spaghetti carbonara is kort en krachtig, zoals de beste Italiaanse recepten. Je hebt maar 5 ingrediënten nodig! Let wel op de kwaliteit en je kooktechniek, dan wordt dit vast je nieuwe favoriete pasta. 

Wat heb je nodig?

  1. Guanciale, pancetta, of ander gerookt spek: neem een stuk met lekker veel vet, daar zit de smaak. Guanciale haal je bij de betere delicatessezaak. De kwaliteit van het stukje spek maakt of breekt je saus. De Exellent Pancetta van de AH werkt ook top. 
  2. Pecorino romano of parmezaan: en harde Italiaanse die van oorsprong uit Sardinië komt. Deze schapenkaas wordt gewassen met zeewater en heeft daardoor een zilte smaak. Mocht je nog Parmezaan in huis hebben, dan kan dat natuurlijk ook prima.  
  3. Vers eitjes: samen met het kookvocht en de kaas wordt ei de saus van de pasta carbonara. Er komt dus geen room aan te pas. Wees niet bang voor rauw ei. Door de hitte van de pasta en het kookvocht wordt het ei helemaal gaar. 
  4. Pasta: onder het recept voor pasta carbonara lees je tips & tricks over pasta maken. Voor nu zouden we vast willen meegeven dat gedroogde spaghetti het lekkerst is bij carbonara. Investeer in een mooie pasta! 
  5. Hele zwarte peper: hiermee onderscheid je jouw geweldige pasta carbonara boven die medium versie van je buurman. Gebruik hele zwarte peperkorrels. Maal die in een vijzel en zeef het geheel in een fijne zeef. Bezuinig niet op hoeveelheden. Dat zwarte peper zo lekker kon zijn! 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten