Spaghetti alla Carbonara is comfort food in zijn puurste vorm. Heerlijk verwarmend, in een handomdraai klaar en lekker vullend.

Hieronder delen we hoe je dit klassieke pastagerecht volgens de Italiaanse traditie maakt. Geen room, melk, ui of andere overbodige ingrediënten die niet thuishoren in een échte Spaghetti alla Carbonara. Wil je een ander klassiek spaghetti recept proberen. Kijk dan naar ons spaghetti bolognese artikel!

Na het lezen van dit recept is iedereen het erover eens: jouw verrukkelijke versie is bij benadering de enige echte! 

​Wat is “Spaghetti alla Carbonara”?

Spaghetti alla Carbonara is een traditioneel pastagerecht met een saus van Parmezaanse kaas, eigeel, olijfolie en gebakken wangspek (Guanciale). 

Vroeger was dit pastagerecht vooral populair bij het arme volk in Italië. Arbeiders in de koolindustrie maakten de pasta snel tijdens hun pauze, om aan te sterken. De letterlijke vertaling van "Spaghetti alla Carbonara” is dan ook Spaghetti op wijze van de kolenbrander”.

Recept “Spaghetti alla Carbonara

​4 personen
Voorbereidingstijd: 5 minuten 
Bereidingstijd: 10 minuten

Wat heb je nodig? 

-   500 gram gedroogde Spaghettoni; 
Te koop in de supermarkt. Kies bij voorkeur voor de Italiaanse merken Barilla of De Cecco. Spaghettoni is ietsje dikker dan normale Spaghetti. De kooktijd ligt ‘al dente’ gemiddeld tussen de 11 en 13 minuten, en staat vermeld op de verpakking.

​-   200 gram Guanciale in blokjes;
Te koop bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Een bijna evenwaardig alternatief is Pancetta, wat te koop is bij elke slager. Gebruik als laatste optie voorverpakte gerookte spekblokjes uit de supermarkt.

Guanciale is su

-   grote eierdooiers, losgeklopt met een vork; 
Aangezien de eierdooiers in Spaghetti alla Carbonara niet volledig gaar zijn, geldt: hoe verser de eieren, ​beter. Koop je eieren dus niet te veel op voorhand.

​-   100 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt;
Rasp 50 gram extra voor de garnering van het gerecht.

​-   6 eetlepels Italiaanse olijfolie; 
Tip: wees niet zuinig met olijfolie. Het zorgt ervoor dat de pasta fris van smaak is en niet uitdroogt na het garen.

-   Zeezout van de molen;

-   Zwarte peper van de molen.

​Hoe maak je het?

pasta carbonara

STAP 1 
Breng een grote kookpan gevuld met water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een snuifje zeezout toe en doe je de Spaghettoni erin. Gaar de Spaghettoni ‘al dente’. Dat is één minuut minder dan de kooktijd die op de verpakking staat. Doe geen olijfolie in de kookpan, maar roer af en toe.

STAP 2
Verhit een grote pan op een middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe de Guanciale in de pan en laat rustig bakken.

STAP 3 
Doe de eierdooiers in een grote kom en klop ze los met een vork. Voeg 100 gram Parmezaanse kaas toe en meng het eiermengsel met een garde. Kruid af met een beetje zwarte peper. Voeg geen zeezout toe, want de Parmezaanse kaas is al erg zoutig van smaak.

STAP 4 
Zet het vuur af van de pan Guanciale en laat even afkoelen. Giet het kookvocht van de Spaghettoni af als hij ‘al dente’ is en laat goed uitlekken. Doe de Spaghettoni in de pan Guanciale en roer rustig doorheen. Voeg een scheut olijfolie toe.

STAP 5 
Giet het eimengsel in de pan en meng de Spaghettoni en de Guanciale voorzichtig. Kruid af met zwarte peper. 

Wil je alles stappen nog ‘ns rustig overlopen voor je eraan begint? Bekijk dan zeker onderstaande receptvideo van wereldberoemd televisiekok Antonio Carluccio, ook wel de ‘peetvader van de Italiaanse keuken’ genoemd.