Hoe je malse spareribs maakt op de BBQ [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Spareribs Marinade | Original Basterd Style 

Spareribs + marinade voor de BBQ | 4 personen

Spareribs mogen niet ontbreken op de BBQ. Maar of je ze nu een beetje een bite geeft tijdens het bakken of ze net zo lang gaart tot je ze van het botje schudt: het blijft een vak apart. Met de 3-2-1 methode uit het boek ‘Let’s make BBQ great again’ worden ze in ieder geval zo lekker, dat je je vingers er bij op eet. De rub (a.k.a. de spareribs marinade) en de bbq-saus zorgen voor het extraatje dat de spareribs onweerstaanbaar maakt!

Ben je nog op zoek naar een BBQ die bij jou past? De beste BBQ’s vind je hier! 

Spareribs bbq marinade

Wat heb je nodig?

Voor de spareribs

  • 1,5 kg spareribs, bestel online de lekkerste  
  • Olijfolie, om in te smeren
  • 100 ml appelsap

Voor de spareribs marinade / rub 

  • 2 el paprikapoeder
  • 40 g lichtbruine suiker
  • 3 el chipotlepoeder
  • 40 g versgemalen zwarte peper
  • 3 el zout
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el salie
  • 2 el korianderpoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 tl maïszetmeel

Verder heb je nodig:

  • Ribrekje
  • Plate setter
  • Aluminiumfolie
  • Keukenmachine

Voor de BBQ-saus

  • 2 el olijfolie
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 3 cm verse gember, in blokje
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gr ananas, in stukjes
  • 3 chipotlepepers in adobosaus
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 450 ml ananassap
  • 1 el worchestersaus
  • 50 ml rietsuikersiroop
  • 50 ml cognac
  • 40 ml appelciderazijn
  • 2 el fijngehakte verse koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl pimentpoeder
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
Spare ribs bbq rek

Fire it up! 

  • Zet de barbecue aan en zorg dat deze 105-120 °C is.
  • Meng voor de spareribs marinade alle ingrediënten in een kom.
  • Verwijder het overtollige vet van de ribben. Smeer elk stuk in met olijfolie en kruid ze met de rub. Leg de spare ribs in een ribrekje op het rooster boven de plate setter van The Basterd. Sluit de deksel en laat de spareribs 2 tot 2,5 uur garen.
  • Maak een stevig pakketje van aluminiumfolie. Leg hierin de spareribs en overgiet ze met de appelsap. Sluit het pakketje en gaar nog eens 1,5 uur.
  • Bak intussen voor de BBQ-saus de ui en gember in wat olie. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper en roer de knoflook erdoorheen als de ui en gember bruin beginnen te worden. Voeg na 30 to 45 seconden de ananas, chipotlepepers, tomatenblokjes en het ananassap toe en laat afkoelen.
  • Voeg de worchestersaus, rietsuikersiroop, cognac, appelciderazijn, koriander, kaneel, pimentpoeder en kruidnagelpoeder toe en laat 30 minuten sudderen onder af en toe roeren. Mix de saus in een keukenmachine tot een glad geheel.
  • Haal de spareribs uit het foliepakketje. Verhoog de temperatuur van The Basterd naar 150 °C en leg de spareribs terug op het rooster van The Basterd. Smeer ze in met de saus en laat nog 1 uur garen.
  • Genieten maar!

Let's Make BBQ Great Again

Let's make bbq great again

Auteur | Jeroen Wesselink
Uitgever | 200° Fahrenheit
Technische gegevens |
Omvang: 256 pagina’s
EAN 978 9082 882 803
Prijs: € 24,95

Dit sparerib recept komt uit Let’s make BBQ great again. Jeroen Wesselink geeft naast praktische informatie over de barbecue (The Basterd), ook 90 recepten die passen bij verrassende momenten die er echt toe doen. Let’s make BBQ Great Again

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!