GEMARINEERDE SPARERIBS UIT DE OVEN [RECEPT]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Spareribs zijn een echte Amerikaanse klassieker, waarvan de naam alleen al het water in je mond doet lopen. Knapperig, kruidig en súpermals. Heerlijk voor op de barbecue.

Maar wist je dat je deze ribbetjes net zo makkelijk in de oven maakt?

In dit recept lees je hoe je de meest malse spareribsmet de lekkerste marinades, gewoon thuis in jouw keuken maakt. Geen gehannes met BBQ’s, aanmaakblokjes en een tuin vol rook. Waar wacht je nog op?

Waar koop je spareribs?

spareribs

Als je in de supermarkt loopt, kom je ze geheid tegen. Kant en klare spareribs. Deze laat je het liefste liggen, want ze zijn een belediging voor de echte spareribs die jij zo meteen gaat bereiden. Spareribs kennen wij onder de naam ribstuk van het varken. Dit stukje vlees is gewoon verkrijgbaar bij de slager. Het is relatief goedkoop omdat het in wezen ‘restvlees’ betreft, vlees waar je niet zo één, twee, drie iets mee kunt. Het lekkerste varkensvlees vind je hier. Lees ook onze review

spareribs-hout-bordje

​Spareribs met BBQ-marinade

Hoofdgerecht | Twee racks (goed voor 4 personen)

​Ingrediënten:

  • 2 ribstukken á 750 gr per stuk
  • ​200 ml. rijstolie​​​
  • 120 ml. (appel)azijn
  • 35 gr. basterdsuiker
  • ​één el. sojasaus
  • ​één el. worcestershiresaus
  • 2 teentjes knoflook
  • ​één tl. uienpoeder
  • snufje zout

 

TIP: Begin ruim op tijd. De ribs willen het liefst 48 uur marineren. Daarna moeten ze ook nog bijna 4 uur in de oven. 

Aan de slag!

Leg de ribstukken op het aanrecht. Zit het membraan nog om het vlees? Haal dit er dan eerst af. Dit doe je met een keukenmes. Snijd een stukje membraan los, aan de linker- of rechterkant van je rack, en trek het membraan er met beleid helemaal af. Negen van de tien keer lukt dit in één keer.


Natuurlijk kun je het membraan ook laten zitten. Je ribbetjes krijgen dan een stevigere structuur en hebben meer 
bite. Gevolg is wel dat de marinade minder goed in je ribstuk trekt. Wij adviseren je om het membraan er gewoon af te halen.

Marinade

Goed, nu komt het leuke werk: de marinade! Meng alle bovenstaande ingrediënten in een grote kom door elkaar. Snijd elk rack ribbetjes door de helft. Voeg het vlees toe aan de marinade. Dat kun je op twee manieren doen.

1.  Voeg het vlees toe aan de kom, dek dit af met huishoudfolie en leg het in de koelkast. 

2. Neem vier stevige diepvrieszakjes. Vul elk zakje met één ribstuk en een kwart van de marinade. Sluit het diepvrieszakje luchtdicht af en zorg ervoor dat de marinade over al het vlees is verspreid. Leg ook dit nu in de koelkast.

Tik Tak

Goede spareribs hebben een flinke tijd gemarineerd. Dat wil zeggen: minstens 12 uur, maar liever nog 48 uur.  

Na een moeilijke nacht, gevuld met dromen over heerlijke spareribs, zijn je ribbetjes klaar om in de oven te verdwijnen. Verwarm de oven voor op 150 ° Celsius. De oplettende lezer ziet dat dit een relatief lage temperatuur is. Zo garen je ribstukken extra langzaam en vallen ze zo van het bot.

Haal de ribstukken uit de diepvrieszakken. Bewaar wat marinade, daar kun je ​straks nog wat mee! Wikkel de vier stukken in aluminiumfolie en bak ze ongeveer drie uur in de oven. Doe dit op een ovenrooster, want de ovenplaat heb je later nog nodig.

 

TIP: Wil jij dat je ribbetjes lekker krokant zijn? Haal de spareribs dan 10 tot 15 minuten eerder uit de oven en bak ze in een koeken- of grillpan. Of zet de grillstand van je oven aan. Je ribstukken worden daar heerlijk crispy van. Om een overheerlijk huidje te creëren, smeer je het vlees voor het bakken in met wat honing. 

 

Als de drie uur bijna om is, vet je een ovenplaat in met rijstolie. Haal de spareribs voorzichtig uit de folie. Leg ze op de ovenplaat. Bestrijk de ribstukken met wat overgebleven marinade. Gebruik hiervoor het liefst een kwastje, zoals deze. Schuif ze vervolgens terug in de oven. Laat de ribbetjes nog ongeveer 45 minuten krokant worden. Je bent nu klaar! Serveer deze superlekkere spareribs uit de oven op grote borden. Lekker met gebakken aardappeltjes en een gezonde salade.

TIP: Bewaar je marinade en maak er een sausje van. Dat doe je door de marinade in te koken met eventueel een extra schepje honing of suiker. Even wachten tot de saus ingedikt is en serveren maar!

spareribs

Spareribs met Aziatische marinade

​Hoofdgerecht | Twee ​​racks ​(goed voor 4 personen)​​​​​​

​Ingrediënten:

  • 200 ml. hoisin saus
  • ​80 ml. ketjap asin
  • ​40 ml. droge witte sherry
  • ​één el. honing
  • ​4 teentjes knoflook
  • ​één tl. cayennepeper
  • ​2 cm. geraspte gember
  • ​één tl. laos
  • ​sap van één limoen
  • sesamzaad ter garnering

 

​Aan de slag!

Geef je spareribs een Oosters tintje, met deze marinade. De bereidingswijze van de spareribs is precies hetzelfde als de BBQ-variant. Het enige verschil is de marinade, die een beetje voorbereiding van je vraagt.

Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar. De teentjes knoflook hak je in stukjes of pers je met een knoflookpers. Giet de marinade in een pan en verwarm terwijl je de ingrediënten door elkaar mengt. Zodra het goedje bijna kookt, temper je de warmtebron.

Laat deze marinade minstens een uurtje staan voor je hem gebruikt. De smaken kunnen zo een tijdje trekken en komen op die manier extra tot hun recht. Ga verder met het marineren van de spareribs zoals in het bovenstaande recept. Garneer met wat sesamzaad vlak voor het serveren. Deze ribbetjes doen het heel goed bij wat rijst, atjar en kroepoek.

TIP: Gebruik een flinke scheut ananassap in je marinade. In het sap zit namelijk een enzym dat het vlees malser en zachter maakt. Succes verzekerd!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Germarineerde spareribs uit de oven
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!