Een Culinaire Wandeling is serious business voor Mark Cashoek, eigenaar en chef van het Haarlemse restaurant Specktakel. Vorig jaar wonnen Mark en zijn team de allereerste eretitel ‘WijnSpijs Restaurant van de Maand’. In oktober van dit jaar kwam Specktakel opnieuw als beste van de maand uit de bus. Hoe flikken ze dat daar toch?

Wat doen jullie met die wijnen en spijzen, dat onze culinaire wandelaars er zo ongelooflijk enthousiast van worden?

Mark: “Tijdens de Culinaire Wandeling van oktober hebben we de rollen eens omgedraaid. Normaal gesproken zoeken we een wijn bij de spijs, maar ditmaal was de wijn leidend en moest de spijs daarop aansluiten. Ik had namelijk een bijzondere wijn op de kop weten te tikken: de Idiom Cape Blend uit 2005. Normaal gesproken is die wijn veel te duur om tijdens een Culinaire Wandeling te kunnen schenken, maar ik heb een restpartij van deze fantastisch mooie wijn kunnen opkopen.”

Vertel eens wat meer over die bijzondere wijn…

“Het is een Zuid-Afrikaanse wijn, maar de wijnmakers komen oorspronkelijk uit Italië. Dat zorgt voor de verrassende combinatie van een Kaapse wijn met Italiaans temperament. De wijn is gemaakt om lang te rijpen, waardoor hij na tien jaar volledig tot zijn recht komt. De complexe identiteit van de wijn bestaat uit zachte fruittinten met een wat boerse achtergrond.”

Specktakel Haarlem

Welk gerecht verscheen daarbij op tafel?

“Omdat we midden in de herfst zaten, wilde ik iets met gevogelte koken. We serveerden de culinaire wandelaars boerderijkwartel met truffelravioli, kreeftenkaramel, sinaasappelolie, gerookte zwarte peper, eekhoorntjesbrood en beukennootjes cress. In de smaken komt het bos de zee tegen. De kreeft geeft een mooie, licht zoete twist aan de boerse aroma’s van het gerecht.”

Je wint nu al twee jaar op rij de titel ‘WijnSpijs Restaurant van de Maand’. Zijn jullie zo competitief ingesteld bij Specktakel?

“We doen vanaf het begin mee met de Culinaire Wandeling van WijnSpijs en scoren altijd goed. Ik denk dat het gaat om het totaalplaatje: gastheerschap, ambiance en een mooie wijn- en spijscombinatie. Daar staan we bij Specktakel ook om bekend. We handelen uit overtuiging en kennis en dat proeft de gast.

Het is leuk om te sparren met de betere restaurants van Haarlem. Ik ga goed om met de meeste ondernemers en dan is het leuk om elkaar vooraf op scherp te zetten. Spaarne66 presteert ieder jaar beter en komt steeds dichterbij. Ik daag de collega-restaurants in Haarlem dan ook uit om Specktakel een keer van de troon te stoten!”

Ook zo’n zin gekregen in wat culinair spektakel? Specktakel is een wereldrestaurant op een wereldlocatie. Neem alvast een voorproefje op www.specktakel.nl

Specktakel | WijnSpijs wandeling Haarlem 2015 from Superbeing on Vimeo.