Echte ambachtelijke Indische spekkoek [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Lekker hoor, een stuk kruidige, gelaagde spekkoek. Niet te zoet, of te overheersend van smaak. Heerlijk voor bij de koffie of naast een kop hete thee. 

Goed nieuws: spekkoek maken is supersimpel. Je moet er wel wat tijd voor vrijmaken, want het duurt even. Leuk om te maken op een regenachtige zondagmiddag bijvoorbeeld.

We geven je naast het klassieke recept ook nog een aantal variatietips mee, zo kan je er een twist aan geven als dat je lekker lijkt. 

Als je dol bent op koekjes bakken kan je hier nog veel meer recepten vinden! 

spekkoek6

Recept | Indische spekkoek

Lekkernij | 6 porties
Ingrediënten
  • 700 gr boter
  • 15 eieren
  • 400 gr basterdsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • snuf zout
  • 200 gr bloem
  • 5 tl kaneel
  • 2 tl anijs
  • 2 tl gemalen kruidnagelen
  • (of kruidnagelpoeder)
  • 2 tl kardemompoeder
  • 2 tl nootmuskaat

Zo maak je spekkoek

Stap 1

Als eerste haal je de boter uit de koelkast en geef je hem even tijd om zacht te worden. De boter hoeft niet te smelten, maar moet wel behandelbaar zijn.

Stap 2

Scheid de eieren en bewaar de dooiers in één schaaltje en het eiwit in een ander. Klop de dooiers kapot en klop daarna het eiwit op (zorg dat je de garde goed schoonmaakt en even ontvet met citroensap). Verwarm de oven voor op 180°.

Stap 3

Doe de boter in een grote beslagkom en klopt het tot er een luchtig papje ontstaat. Doe de suiker, één theelepel vanillesuiker en het snufje zout erbij. Roer door elkaar terwijl je langzaam het eigeel erbij giet. Spatel het opgeklopte eiwit er doorheen (doe dit rustig aan, zodat je niet alle lucht uit de eiwitten roert). Als laatste voeg je de bloem toe. Meng al roerende alle ingrediënten door elkaar tot je een mooi en glad beslag hebt.

Scheid het beslag nu in twee andere beslagkommen. In één kom doe je álle kruiden, zodat er een gekruid én neutraal beslag is. Doe in het neutrale beslag één theelepel vanillesuiker.

Stap 4

Vet een grote springvorm (28 cm) in met een beetje olie. Doe een heel dun laagje van het gekruide beslag in de pan van de springvorm. Zet ongeveer vier minuten in de oven.

Haal de springvorm er weer uit en doe er nu een klein laagje van het witte, neutrale deeg op. De onderste laag zal een beetje smelten vanwege de grote hoeveelheid boter, maar dat is niet zo erg. Smeer voorzichtig uit met de achterkant van een lepel. Zet weer terug in de oven gedurende vier minuten. Ga zo verder, laagje voor laagje.

Stap 5

Als de springvorm voor ongeveer de helft is gevuld, zet je de spekkoek zes minuten in de oven, zodat de lagen wat steviger kunnen worden. Het kan zomaar zijn dat de spekkoek een beetje bol staat als je hem uit de oven haalt, ook als je nog bezig bent met het maken van de laagjes. Dat geeft niet. Laat de koek 2 minuutjes rusten en je zult zien dat hij weer een beetje inzakt.

Als de spekkoek klaar is en een beetje slap is in het midden, zet hem dan nog een paar minuten extra in de oven. Laat de spekkoek even afkoelen in de springvorm, ongeveer vijf minuten. Haal daarna de springvorm eraf en laat de spekkoek even afkoelen.

 

Variatietips

  • Groene spekkoek krijg je door een beetje pandanpasta door het beslag te doen. Pandanpasta wordt gemaakt van pandanbladeren. Naast de mooie groene kleur geeft pandan ook een heerlijke smaak.
  • Je kunt de kruidenmix vervangen door Chinese vijfkruidenpoeder of zelfs speculaaskruiden.
  • Voor een lekkere chocoladespekkoek doe je gewoon wat cacaopoeder door het beslag.
  • Maak een heerlijke sinaasappelspekkoek, door sinaasappelzeste door het beslag te doen. Citroen- of limoenzeste is natuurlijk ook heerlijk. Of wat dacht je van een limoen-maanzaad spekkoek?
  • Met fruit kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een vruchtenpuree, die je vervolgens door het beslag roert. Je kunt er ook voor kiezen om kleine stukjes fruit (zoals blauwe bessen) in de koek mee te bakken.
  • Roer een beetje roomkaas door een deel van het beslag. Zo krijg je een heerlijke ‘cheesecake’ spekkoek.
spekkoek5

Hoe Indisch is spekkoek?

Waarom noemen we het eigenlijk spekkoek? Dan komt door de Nederlanders die dit gerecht in Nederlands-Indië maar wat vonden lijken op laagjes doorregen spek. In het Indonesisch wordt deze lekkernij Kek Lapis of Lapis Legit genoemd.

Hoewel spekkoek Aziatische specerijen bevat, denken culinaire historici dat de spekkoek zelf uit Portugal komt. Daar heet het Bebinca en is een populair toetje, vooral met kerst. Deze ‘bebinca’ kwam tijdens de kolonisatie van Azië door Portugal in verschillende streken terecht, waaronder in Indonesië en Maleisië. Hier werd er uiteindelijk een eigen versie van gemaakt.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Spekkoek maken volgens ambachtelijke Indische recept
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?