Vandaag eten we spruitjesstamppot. De tijden dat spruitjes werden gezien als een onaangename groente is voor velen van ons al voorbij. Spruitjes zijn namelijk super lekker als je ze op de juiste manier klaarmaakt! Stamppot met spruitjes is een krachtig, winters en voedzaam gerecht. Een heerlijke maaltijd voor op een koude winterdag.

Meer recepten voor stamppot ontdekken? Kijk dan hier eens voor meer heerlijke stamppot recepten!

Oké spruitjesliefhebber, laten we snel beginnen!

Spruitjesstamppot recept

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Je kunt deze spruitenstamppot serveren met een lekker gebakken speklapje, gebakken verse worst, een goede slavink, een mals varkenshaasje of een lekker stukje gebakken kip. Natuurlijk doe je met de oude vertrouwde rookworst ook niets verkeerd.

Hou jij van stamppotten met een beetje meer bite? Snijd dan de schoongemaakte spruitjes in kwarten en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Vervolgens roer je ze door de aardappelpuree in plaats van ze te stampen. En voor de ultieme herfstbeleving kun je wat tamme kastanjes toevoegen. Snijd ze gewoon in grove stukjes en spatel ze door de spruitjesstamppot.

Ingrediënten

  • 1 kg 1 aardappelen

  • 750 gram 750 spruiten

  • 100 gram 100 gepelde walnoten (grof gehakt)

  • 100 ml 100 melk

  • 50 gram 50 ongezouten roomboter

  • 100 gram 100 spekblokjes

  • 2 2 lente-uitjes (in dunne ringetjes gesneden)

  • Peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van 2 cm breed. Snijd de stronkjes van de spruiten en verwijde de buitenste blaadjes. Kook de aardappelen in ruim water met een beetje zout. Na 10 minuten doe je de spruiten erbij en laat het nog eens 15 minuten koken.

    Check of alles gaar is en giet de aardappelen en spruiten af. Laat alles even uitdampen.
  • Ondertussen bak je de spekjes in een droge pan tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Doe de melk en boter bij de aardappelen en de spruitjes en stamp alles met een pureestamper. Voeg de spekjes, de walnoten en de lente-uitjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng de spruitjesstamppot op smaak met zout en peper.

Tips

  • Je kunt de spekjes ook vervangen door shoarmavlees. Zo krijg je meteen een compleet andere stamppot. Of wat dacht je van blokjes chorizo?
  • Deze spruitjesstamppot is heerlijk als ovenschotel. Verdeel het over een ovenschaal en gratineer het met geraspte kaas of paneermeel en boter. Bak hem 35 minuten in een hete oven.
  • Vervang een gedeelte van de aardappelen door knolselderij of pastinaak. Heb je knolselderij over? Gebruik ‘m in deze heerlijke knolselderijsoep!
  • Geroosterde pijnboompitten of amandelen zijn heerlijk ter vervanging van de walnoten.
  • Roer een flink lepel grove mosterd door de puree voor een beetje meer pit. Of gooi er eens wat kaas door. Superlekker. Gewone kaas, geitenkaas, komijnekaas of zelfs een pitte blauwschimmel. Alles kan.
  • Even wat anders. Snijd de schoongemaakte spruiten in kwarten en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met grof zeezout en rooster ze 20-25 minuten in de oven die je hebt voorverwarmd op 220 graden Celsius. Spatel de geroosterde spruitjes door de aardappelpuree.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten