Boerenkoolstamppot met worst en spekjes [Recept]

Heerlijke boerenkoolstamppot voor de gure winterdagen

Er is een goede kans dat je vroeger in de winter regelmatig een bord dampende boerenkoolstamppot met spekjes en worst voorgeschoteld kreeg. Dit vullende gerecht is een pijler van de Hollandse keuken.

Wordt het guur buiten? Hoog tijd om weer een boerenkool te maken!

boerenkoolstamppot

De meeste mensen zullen voor boerenkool nauwelijks een recept nodig hebben. Net als andere soorten stamppot is ook boerenkool een erg makkelijk en vergeeflijk recept. Maar als je het nog nooit gemaakt hebt, is het wel handig om wat tips en trucs te krijgen. Daarom geven we je hieronder een recept voor boerenkoolstamppot zoals je het kent van vroeger – plus wat tips voor garnering, om de stamppot wat spannender te maken.

Oer-Hollandse boerenkool

Het zal je niet verbazen, maar boerenkoolstamppot is een uiterst eenvoudig recept. Aardappelen, en boerenkool vormen de basis van dit recept. Een goede boerenkoolstamppot heeft de juiste verhouding tussen boerenkool en aardappelen. Die is 1:2. Als je dat onthoudt, heb je nauwelijks nog een recept nodig!

Even iets over de boerenkool. Die kun je op twee manieren tegenkomen in de supermarkt: vers, en uit de diepvries. De echte purist zal misschien volhouden dat verse boerenkool waar de vorst overheen geweest is wat meer smaak en bite heeft. Maar dit is nou zo’n geval waarin de keuze voor diepvries prima culinair te verantwoorden is. Zeker in een eenvoudige stamppot als deze zul je het verschil tussen vries en vers nauwelijks opmerken. En boerenkool uit de diepvries heeft veel voordelen: het is lang houdbaar, is altijd verkrijgbaar, en is bovendien panklaar, terwijl je verse boerenkool ook nog moet schoonmaken en snijden.

boerenkool

Dan de aardappelen. Een goede stamppot staat en valt met de puree, dus het is goed om hier een beetje extra aandacht aan te besteden. Voor een stamppot wil je kruimige aardappels hebben, die mooi uit elkaar vallen na het koken. Kies bijvoorbeeld voor Eigenheimers, Bildtstar of Santé. Zo krijg je smeuïge en gladde puree.

Bij boerenkoolstamppot hoort een rookworst. Kies voor een rookworst van goede kwaliteit – een die niet te vet is. Het is geen gek idee om eens een bezoekje aan de slager te brengen en een rauwe rookworst te kopen. Dat is een stuk lekkerder dan de voorgegaarde, zoute rookworsten die je in de supermarkt kunt vinden.

Wil je er ook spekjes in verwerken? Lekker! Bak ze alleen niet te lang uit, want dan worden ze droog en voeg ze pas op het laatst toe. Dan zijn ze nog knapperig en nog een beetje juicy.

Het recept voor boerenkool met spekjes en worst

Voor een flinke pan boerenkoolstamppot voor vier personen heb je het volgende nodig:

 • 600 à 700 gram panklare boerenkool;
 • 1 à 1,5 kilo kruimige aardappelen;
 • 1 of 2 rookworsten;
 • 150 gram spekjes;
 • 4 eetlepels roomboter;
 • 100-200 ml melk of water;
 • Zout en peper, naar smaak.
boerenkool met worst

Hoe ga je te werk?

 1. Breng in een ruime pan, waar de boerenkool en de aardappelen goed in passen, flink wat water aan de kook. Zout het water als het kookt, en voeg de boerenkool toe. Doe de deksel dicht, draai het vuur op half en laag het zacht koken gedurende 10 minuten. Boerenkool doet er wat langer over om gaar te worden dan aardappelen – dus kook ze niet tegelijkertijd!
 2. Schil intussen de aardappelen. Snijd ze gelijke stukken en spoel ze af. Doe ze na 10 minuten bij de boerenkool. Controleer even of je genoeg water in de pan hebt zitten. Breng het geheel aan de kook, en laat het nog 20 minuten zacht koken, met de deksel op de pan.
 3. Heb je een rauwe rookworst van de slager? Leg die meteen bovenop de aardappelen, en laat hem garen bovenop de andere ingrediënten. Je kunt dit ook in een aparte pan doen, als je bang bent dat hij knapt. Een voorgegaarde rookworst kun je de laatste twee minuten mee laten warmen, of opwarmen in de magnetron.
 4. Bak, terwijl de boerenkool en aardappelen opstaan, de spekjes uit in een klein pannetje. Voorkom dat ze aanbakken!
 5. Controleer na 20 minuten met een vork of de aardappelen goed gaar zijn. Ja? Haal de worst uit de pan (niet kapot prikken!) en leg hem aan de kant. Giet de boerenkool en de aardappelen goed af, en doe ze terug in de pan. Stamp het geheel nu fijn met een aardappelstamper. Niet met een elektrische mixer, dan krijg je geen lekkere puree!
 6. Zet de pan op heel zacht vuur. Roer de roomboter erdoorheen. Giet er vervolgens beetje bij beetje melk (of water) bij, totdat je een lekker smeuïge stamppot hebt. Laat het geheel nog even goed doorwarmen, en breng het op smaak met zout en peper.

Serveer de boerenkool met de rookworst en de spekjes op het bord. Een betere wintermaaltijd is er niet!


Wil je toch liever met eigen ogen zien hoe je de boerenkool stamppot klaar maakt? Zie dan het filmpje hieronder. Vergeet niet het stukje eronder te lezen met tips voor de garnering van de boerenkool stamppot.

Tips voor garnering van de boerenkoolstamppot

Sommige mensen zijn perfect tevreden met de boerenkoolstamppot zoals in bovenstaand recept, maar in veel Nederlandse huishoudens komt er nog wat extra’s op tafel. Wat kun je allemaal serveren bij de boerenkool?

 • Tafelzuur – augurken, zilveruitjes of piccalilly – doen het heel goed bij de boerenkool.
 • Mosterd is een geliefde toevoeging om wat pit aan de boerenkoolstamppot te geven. Ook aan te raden bij zuurkoolstamppot en hutspot, trouwens.
 • Ben je in een wat avontuurlijkere bui? Geef je boerenkoolstamppot dan eens een Indisch tintje, en serveer het met ketjap en sambal. Er zijn zelfs mensen nog een stapje verder gaan, door wat teentjes knoflook door de boerenkool te doen. Even wennen aan het idee misschien, maar dit is heerlijk!
boerenkool met knoflook

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email