Hartverwarmend, een boerenkool stamppot op een koude winterdag. Dit voedzame gerecht met rookworst en spekjes is het boegbeeld van de Hollandse keuken! 

Maar hoe maak je nu precies boerenkool stamppot? Je leest het hier. 

Boerenkool stamppot met spekjes en worst

3 from 13 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Boerenkool stamppot maken is een vrij eenvoudig. Het is wél belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt: 1 deel boerenkool en 2 delen aardappelen.

Een goede stamppot valt of staat met de puree, dus het is goed om hier extra aandacht aan te besteden. Kruimige aardappelen die uit elkaar vallen na het koken zijn het beste voor je stamppot. Kies bijvoorbeeld voor Eigenheimers, Bildtstar of Santé als je een smeuïge en gladde puree wilt.

Bij boerenkool stamppot hoort een rookworst. Kies voor een rookworst van goede kwaliteit, die niet te vet is. Het is geen gek idee om eens een verse, rauwe rookworst te kopen bij de slager. Dat is een heel stuk lekkerder dan de voorgegaarde, zoute rookworsten die je in de supermarkt koopt.

Ingrediënten

  • 600 gram 600 panklare boerenkool

  • 1 kg 1 kruimige aardappelen

  • 1-2 1-2 rookworsten

  • 150 gram 150 spekjes

  • 4 el 4 roomboter

  • Klein scheutje melk of room

  • Zout en peper, naar smaak

Bereiding

  • Breng in een ruime pan flink wat water met zout aan de kook. Voeg de boerenkool toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur op halfhoog en laat het zacht koken gedurende 10 minuten. Boerenkool doet er wat langer over om gaar te worden dan aardappelen, dus kook ze niet tegelijk!
  • Schil ondertussen de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en spoel ze af. Doe ze 10 minuten na de boerenkool in de pan. Controleer even of je genoeg water in de pan hebt zitten. Breng het geheel aan de kook, en laat het nog 20 minuten zacht koken met het deksel op de pan.
  • Heb je een rauwe rookworst van de slager? Leg die dan direct op de aardappelen en laat hem garen op de andere ingrediënten. Je kunt dit ook in een aparte pan doen, als je bang bent dat de rookworst knapt. Een voorgegaarde rookworst kun je de laatste twee minuten mee laten warmen, of opwarmen in de magnetron.
  • Bak ondertussen de spekjes. Let op dat ze niet aanbranden, en bak ze niet volledig uit. Ze moeten nog lekker sappig zijn.
  • Controleer na 20 minuten of de aardappelen goed gaar zijn. Zo ja, haal de worst uit de pan en leg hem aan de kant. Giet de boerenkool en de aardappelen goed af en doe ze terug in de pan. Stamp het geheel nu fijn met een aardappelstamper.
  • Zet de pan op laag vuur en roer de roomboter erdoorheen. Giet er melk bij, totdat je een lekker smeuïge stamppot hebt. Doe de gebakken spekjes en het vet erbij. Laat het geheel nog even goed doorwarmen, en breng het op smaak met zout en peper.
  • Serveer de boerenkool met plakjes rookworst. Geniet ervan!

Tips

  • Serveer wat tafelzuur, zoals augurken, zilveruitjes of piccalilly bij de stampot. Het zure compenseert het machtige van de stamppot. In hetzelfde kader; kimchi! Met een beetje mosterd geef je ook pit aan de boerenkool stamppot. Probeer dit ook eens met zuurkool stamppot en hutspot.
  • Vervang de aardappelen gedeeltelijk door knolselderij, zoete aardappel of pastinaak. Door hun textuur lenen deze groenten zich perfect voor een stamppot. 
  • Je kunt de spek en rookworst vervangen door vegetarische varianten, maar je kunt ook een totaal andere draai geven aan de boerenkool stamppot:

    Gerookte amandelen geven het rokerige accent aan de stamppot welke je normaal van de spekjes zou krijgen. Snijd de amandelen twee keer door de helft en voeg ze op het laatst toe.
    Gebakken plakken portobello of eekhoorntjesbrood geven de stamppot een aards karakter. Bak er wat rode uienringen bij en het plaatje is compleet. Meng dit niet met de stamppot, maar serveer ernaast of erop. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Boerenkool

Oerhollandse boerenkool | Vers of diepvries?

De echte purist zal misschien volhouden dat verse boerenkool meer smaak en bite heeft, maar in dit geval is de keuze voor diepvries prima culinair te verantwoorden. In een eenvoudige stamppot als deze merk je het verschil tussen vers en diepvries nauwelijks op.

Daarbij is boerenkool uit de diepvries lang houdbaar, altijd verkrijgbaar en bovendien panklaar, terwijl je verse boerenkool nog moet schoonmaken en snijden.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten