Boerenkool stamppot met worst en spekjes [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Hartverwarmend, een boerenkool stamppot op een koude winterdag. Dit voedzame gerecht met rookworst en spekjes is het boegbeeld van de Hollandse keuken!

Maar hoe maak je nu precies boerenkool stamppot? Je leest het hier. 

boerenkool stamppot

Recept | boerenkool stamppot met spekjes en worst

Boerenkool stamppot maken is een vrij eenvoudig. Het is wél belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt: 1 deel boerenkool en 2 delen aardappelen. 

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • 600 à 700 gram panklare boerenkool
  • 1 à 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 1 of 2 rookworsten
  • 150 gram spekjes
  • 4 eetlepels roomboter
  • Klein scheutje melk of room
  • Zout en peper, naar smaak
boerenkool met worst

Aan de slag

Stap 1

Breng in een ruime pan flink wat water met zout aan de kook. Voeg de boerenkool toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur op halfhoog en laat het zacht koken gedurende 10 minuten. Boerenkool doet er wat langer over om gaar te worden dan aardappelen, dus kook ze niet tegelijk!

Stap 2

Schil ondertussen de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en spoel ze af. Doe ze 10 minuten na dan de boerenkool in de pan. Controleer even of je genoeg water in de pan hebt zitten. Breng het geheel aan de kook, en laat het nog 20 minuten zacht koken met het deksel op de pan.

Stap 3

Heb je een rauwe rookworst van de slager? Leg die dan direct op de aardappelen en laat hem garen op de andere ingrediënten. Je kunt dit ook in een aparte pan doen, als je bang bent dat de rookworst knapt. Een voorgegaarde rookworst kun je de laatste twee minuten mee laten warmen, of opwarmen in de magnetron.

Stap 4

Bak ondertussen de spekjes. Let op dat ze niet aanbranden, en bak ze niet volledig uit. Ze moeten nog lekker sappig zijn.

Stap 5

Controleer na 20 minuten of de aardappelen goed gaar zijn. Zo ja, haal de worst uit de pan en leg hem aan de kant. Giet de boerenkool en de aardappelen goed af en doe ze terug in de pan. Stamp het geheel nu fijn met een aardappelstamper. 

Stap 6

Zet de pan op laag vuur en roer de roomboter erdoorheen. Giet er melk bij, totdat je een lekker smeuïge stamppot hebt. Doe de gebakken spekjes en het vet erbij. Laat het geheel nog even goed doorwarmen, en breng het op smaak met zout en peper. 

Stap 7

Serveer de boerenkool met plakjes rookworst. Geniet ervan!

Variatietips

  • Serveer wat tafelzuur, zoals augurken, zilveruitjes of piccalilly bij de stampot. Het zure compenseert het machtige van de stamppot.
  • In hetzelfde kader; kimchi! 
  • Met mosterd geef je pit aan de boerenkool stamppot. Probeer dit ook eens met zuurkool stamppot en hutspot.
  • Vervang de aardappelen gedeeltelijk door knolselderij, zoete aardappel of pastinaak. Door hun textuur lenen deze groenten zich perfect voor een stamppot. 

Hoe maak je lekkere, vegetarische boerenkool stamppot?

Je kunt de spek en rookworst vervangen door vegetarische varianten, maar je kunt ook een totaal andere draai geven aan de boerenkool stamppot. We hebben een aantal goede tips voor je opgeschreven: 

  • Gerookte amandelen geven het rokerige accent aan de stamppot welke je normaal van de spekjes zou krijgen. Snijd de amandelen twee keer door de helft en voeg ze op het laatst toe.
  • Gebakken plakken portobello of eekhoorntjesbrood geven de stamppot een aards karakter. Bak er wat rode uienringen bij en het plaatje is compleet. Meng dit niet met de stamppot, maar serveer ernaast of erop. 

Oerhollandse boerenkool

Vers of diepvries?

De echte purist zal misschien volhouden dat verse boerenkool meer smaak en bite heeft, maar in dit geval is de keuze voor diepvries prima culinair te verantwoorden. In een eenvoudige stamppot als deze merk je het verschil tussen en vers en diepvries nauwelijks op. Daarbij is boerenkool uit de diepvries lang houdbaar, altijd verkrijgbaar en bovendien panklaar, terwijl je verse boerenkool nog moet schoonmaken en snijden

Aardappelen

Een goede stamppot valt of staat met de puree, dus het is goed om hier extra aandacht aan te besteden. Kruimige aardappelen die uit elkaar vallen na het koken zijn het beste voor je stamppot.. Kies bijvoorbeeld voor Eigenheimers, Bildtstar of Santé als je een smeuïge en gladde puree wilt.

 

Rookworst

Bij boerenkoolstamppot hoort een rookworst. Kies voor een rookworst van goede kwaliteit, die niet te vet is. Het is geen gek idee om eens een verse, rauwe rookworst te kopen bij de slager. Dat is een heel stuk lekkerder dan de voorgegaarde, zoute rookworsten die je in de supermarkt koopt.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Boerenkool stamppot met worst en spekjes [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?