Stamppot prei is door de uitgesproken smaak van prei echt superlekker. Het is een echt wintergerecht. Zo eentje waar je het lekker warm van krijgt. We gaan eindelijk weer eens prei eten, want wanneer doe je dat nog? lees snel verder voor het recept!

Prei stamppot

4 from 6 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Met dit preistamppot recept zet je binnen 3 kwartier een heerlijke gezonde wintermaaltijd op tafel. In dit artikel één goed recept, maar ook een aantal variaties op het origineel. 

Zin in meer stamppot? Probeer dan zeker ook deze boerenkool stamppot of andijviestamppot!

Ingrediënten

  • 1 kg 1 bloemige aardappelen

  • 2 el 2 boter

  • 2 2 grote preien (het witte en lichtgroene gedeelte in dunne reepjes gesneden)

  • 240 gram 240 karnemelk

  • Zout en gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen (of niet) en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm dik. Kook de aardappel gaar in water, voeg een beetje zout toe. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en laat je ze even uitdampen.
  • Ondertussen smelt je de boter in een grote hapjespan. Doe de prei erbij en stoof het ongeveer 5 minuten op een middelmatig vuur. De prei moet nog een beetje knapperig zijn.
  • Stamp de aardappelen met een aardappelstamper (laat er lekker nog wat klontjes in). Doe de prei en de karnemelk erbij en roer alles goed door elkaar. Breng de stamppot op smaak met peper en zout. En klaar is de stamppot.

variatieTips

  • Serveer de preistamppot met een lekker stuk rookworst, verse worst met jus, een heerlijk sukadelapje of een oer-Hollandse slavink. Wil je echt een keer uitpakken? Ga dan voor een gebakken eendenborst.  
  • Roer een lepeltje grove mosterd door de stamppot. Daarmee wordt hij een tikkeltje zuurder en krijgt hij lekker wat pit.
  • Gebakken paddenstoelen met een beetje knoflook zijn heerlijk met prei stamppot.
  • Kook een teentje knoflook mee met de aardappelen. Dit geeft de stamppot een heerlijke subtiele knoflooksmaak. Snijd het teentje in dunne plakjes. Zo wordt het makkelijker in de stamppot opgenomen.
  • Maak een stamppot van zoetzure prei. Dit heeft een heel verrassende smaak en is lekker met wild en roodvlees. Stoof de prei in een mengsel van 500 ml water en 150 ml azijn. Doe daar 150 gram suiker en een theelepel kerriepoeder bij. Laat de prei 2 minuten koken en zet dan het vuur uit. Laat de prei in het kookvocht afkoelen.
  • Maak er een ovenschotel van. Verdeel de stamppot over een ovenschaal en bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel en kleine blokjes boter. Je kunt er ook voor kiezen om er wat kaas over te strooien. Gebruik dan wel oude kaas, anders zal de smaak van prei de kaas overheersen. Je mag dan de boter en het paneermeel weglaten. Bak de schotel 35-40 minuten in een oven van 200 graden.
  • We hebben het de hele tijd wel over vlees, maar stamppot prei is ook heel lekker met een stukje gebakken witte vis, zoals: kabeljauw, of griet

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten