Stamppot met snijbonen, voor wanneer je in de zomer al een beetje naar de winter verlangt. Want bij stamppotten denk je toch al gauw aan warme truien en een thermostaat op 20,5 graden. Maar snijbonen zijn een echte zomergroente!

Deze heerlijke boterzachte stamppot eet je dus lekker buiten op het terras in een heerlijk avondzonnetje. Heb je zin gekregen in meer stamppotten? Dan word je vast heel vrolijk van deze verzameling met recepten voor stamppot!

Lees snel verder voor het recept!

Snijbonen stamppot

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes


In de zomer heb je geen zin om heel lang in de keuken te staan. Daarom hebben we een supermakkelijk en snel recept voor je. Hiermee zet je met een half uurtje een heerlijke smeuïge snijbonen stamppot op tafel!

Ingrediënten

  • 1 kg 1 bloemige aardappelen

  • 500 gram 500 verse snijbonen

  • 1 1 ui (gesnipperd)

  • 2 el 2 ongezouten roomboter

  • peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm breed. Kook ze in ruim water met een beetje zout.
  • Zet ook voor de snijbonen een pan op met water en wat zout.
    Snijd de snijbonen over de breedte in stukjes van 5-10 mm. Doe dit met een mes en niet met een keukenmachine. Anders heb je kans dat je ‘draden’ krijgt. Die blijven heel hard en zijn absoluut niet lekker.  Blancheer de snijbonen in het kokende water tot ze beetgaar zijn. Spoel ze direct af met koud water, zodat ze niet doorgaren.
  • Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even uitdampen. Neem een koekenpan en fruit de uitjes met een snuf zout aan in een halve eetlepel boter tot ze glazig zijn.
  • Stamp de aardappelen met een stamper. Laat er nog een paar klontjes in. Doe nu de snijboontjes, de uitjes en de rest van de boter erbij en roer (dus niet stampen) alles goed door elkaar. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.

variatieTips

  • Wat eet je bij snijbonen stamppot? Wat dacht je van een lekkere gehaktbal met jus? Gebakken chipolataworstjes of een lekker stooflapje. Als je liever vegetarisch eet, kun je er gebakken paddenstoelen bij eten. En wat dacht je van krokant gebakken halloumi? 
  • Stamppot snijbonen is eenvoudig te ‘veganizen’. Vervang de boter gewoon door extra vergine olijfolie.
  • Met gebakken spekjes kun je niets fout doen. Bak ze in een droge pan tot ze mooi gekleurd zijn. Gooi de spekjes en het vet er maar lekker bij.
  • Voeg voor een beetje kleur een rode paprika toe. Snijd deze in blokjes en blancheer ze met de snijbonen.
  • Grof gehakte walnoten of geroosterde amandelen geven de stamppot meer bite en meer diepgang.
  • Dit is zo’n stamppot waar je gerust ook wat blokjes kaas doorheen kunt doen. Oude kaas is het lekkerst.
  • Een flinke eetlepel Boursin of andere kruidenkaas voegt iets extra’s toe aan de stamppot.
  • Een mooi stukje gebakken witte vis is heerlijk met snijbonen stamppot. Denk aan een lekker gebakken kabeljauw of een andere visje

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten