de lekkerste stamppot recepten

Vandaag eten we stamppot met Andijvie spruitjes spinazie prei

Nu de temperaturen steeds verder omlaag gaan, rijst het verlangen naar echte Hollandse winterkost. En bij winterkost denk je natuurlijk direct aan stamppot.

Hoewel je met stamppotten eindeloos kunt variëren, beperken de meeste mensen zich vaak tot de ‘usual suspects’: boerenkool, zuurkool, hutspot en andijvie. En hoewel dit heerlijke gerechten zijn, willen we ook wel eens iets anders.

Met deze stamppot recepten zal je zien dat er veel meer mogelijkheden zijn en dat stamppotten niet alleen lekker zijn in de winter.

Met heerlijke verse seizoensgroenten tover je zelfs in het voorjaar of in de zomer een lekkere stamppot op tafel. Zo zie je dat stamppot het hele jaar door lekker kan zijn! Welke stamppot staat er vanavond bij jou op tafel?

Onderaan deze pagina geven we je nog 12 tips, waarmee jij jouw stamppot kunt perfectioneren.

Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van. 

🥔 Maak je stamppot delicious met deze 11 tips!

1. Kies de juiste aardappelen

Gebruik altijd bloemige aardappelen voor de stamppot. Vastkokende aardappelen geven harde stukjes. Bloemige aardappelen zijn: Bintje, Turbo, Frieslander, Eigenheimer of Doré.

2. Gebruik 2 aardappelsoorten

Voor een heerlijk smeuïge stamppot is het aan te raden om twee verschillende aardappelsoorten te gebruiken. De Yukon Gold bijvoorbeeld, heeft een heerlijk boterachtige smaak. Combineer deze aardappel met een Bintje en jouw stamppot kan niet meer stuk.

3. Vervang een gedeelte van de aardappelen

Vervang een gedeelte van de aardappelen door knolselderij, pastinaak of zoete aardappel.

4. Breng het water goed op smaak

Zorg dat het water waar je de aardappelen in kookt goed op smaak is. Als de zetmeelkorrels in de aardappelen beginnen op te zwellen, nemen ze het zout en water op. Dit betekent dat je minder zout nodig hebt, dan wanneer je het aan het einde van het koken zou toevoegen. Het water moet licht zoutig proeven.

5. Zet de aardappelen op het vuur in koud water

Zet de aardappelen op het vuur met koud water en breng ze zachtjes aan de kook. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de aardappelen van begin tot eind. Als je begint met kokend water zullen de aardappelen ongelijkmatig koken, waarbij de buitenkant uit elkaar valt voordat de binnenkant gaar is. Dit is ideaal voor knapperige geroosterde aardappelen, maar niet voor stamppot.

stamppot andijvie ingrediënten

6. Gebruik de juiste tools

Voor een extra gladde stamppot is het beter om een pureeknijper of een roerzeef te gebruiken.

7. Boter en melk los verwarmen

Als je de boter en melk verwarmt voordat je het bij de aardappelen doet, wordt dit sneller door de aardappelen opgenomen. Zo wordt je stamppot mooi glad. Roer niet te lang in de puree, anders wordt hij stug en zwaar. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn, maar overdrijf hier dus niet in.

8. Geen elektrische handmixer gebruiken

Gebruik geen elektrische handmixer om de aardappelen te pureren. Dit is weliswaar gemakkelijk, maar de kans is ook groot dat je de aardappelen ‘overbewerkt’. Zo krijg je een taaie stamppot.  

9. Zorg voor een goede bite!

Het is lekker als je stamppot altijd een ‘bite’ heeft. Denk hierbij aan gebakken spekjes, roosterde pijnboompitten of iets dergelijks. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen niet helemaal fijn te stampen. Zo houdt je stukjes aardappel in de puree en dus een beetje structuur.

10. Voeg een fris element toe

Een goede stamppot heeft ook een ‘zuurtje’ nodig. Een fris element zorg ervoor dat de stamppot lekker en interessant blijft van de eerste tot de laatste hap. Je kunt hiervoor een lepel mosterd of een scheutje azijn aan de stamppot toevoegen.

11. Serveer je stamppot zo snel mogelijk

Maak de stamppot zo laat mogelijk, want stamppot koelt heel snel af. Als je hem moet opwarmen heb je de kans dat hij een soort taaie ‘gummystructuur krijgt’. Direct serveren en opeten is dus het beste. Is dit niet mogelijk? In een slow cooker kun je de stamppot best een paar uurtjes warm houden.

DEEL JE CREATIES!

En? Weet je al welke stamppot je gaat maken vandaag? Deel je stamppot met ons en alle andere foodies! Post ‘m op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs! 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij! 

Toch iets anders dan stamppot eten?

Summary
12 x stamppot recepten voor de allerlekkerste stamppotten
Article Name
12 x stamppot recepten voor de allerlekkerste stamppotten
Description
Welke maak jij? Al onze favoriete recepten voor stamppot bij elkaar.
Author
Publisher Name
WijnSpijs Magazine
Publisher Logo