Stokbrood maken - een echte Franse ''baguette'' - dat lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet!

Die knapperige verse stokbroden, vaak al half op gegeten onderweg naar huis, die kun je ook thuis maken!

Paul Hollywood deelt in zijn boek: "BAK!'' een recept om thuis zo'n fantastisch knapperig stokbrood te maken. Stap voor stap neemt hij je mee in onderstaand recept voor stokbrood.

Ps. Hier vind meer brood recepten.

Stokbrood maken

0 from 0 votes
Recipe by Paul Hollywood Course: Lunch, Brood
Aantal

4

stokbroden
tijd rijzen

14

hours 

Paul:'' Stokbroden behoren tot een van mijn favoriete broden. Ze doen me denken aan vakanties in Frankrijk, waar je na het opstaan naar de bakker loopt en een vers stokbrood haalt dat knapperig en nog warm is.

Het enige wat je verder nodig hebt voor een perfect ontbijt is goede boter en (zelfgemaakte?) jam. Het lange rijzen geeft het brood zijn smaak, dus neem de tijd ervoor.

Een speciale, geperforeerde, gebogen bakplaat, bedoeld voor een half stokbrood, zal helpen het stokbrood de perfecte vorm te geven. Je kunt natuurlijk ook een gewone bakplaat gebruiken.''

Ingrediënten

  • 800 g 800 hard witbrood meel

  • 7 g 7 fijn zout

  • 2 g 2 actieve droge gist

  • 600 ml 600 koud water

Zo maak je stokbrood

  • Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer ongeveer 30 seconden tot er een deeg ontstaat (zie pag. 90). Leg het deeg op een dun met olie bestreken werkblad en kneed goed gedurende 5 tot 8 minuten tot het deeg zacht en elastisch is. Of gebruik een mixer voorzien van een deeghaak. Mix het deeg 4 minuten op lage snelheid en kneed het 6 minuten op halve snelheid.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 7 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg zou minstens in omvang moeten zijn verdubbeld.
  • Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad. Vouw de zijkanten naar het midden, draai het deeg een kwartslag en herhaal het vouwen. Ga 5 minuten door met het vouwen en draaien van het deeg tot het soepel en glanzend is. Leg het deeg terug in de kom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg nog een uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad en verdeel het in vier even grote stukken. Maak van een stuk deeg een platte rechthoek en vouw de zijkanten naar het midden. Vouw, met de lange kant van het deeg recht voor je, de lange kant die het verst van je af is stevig naar het midden en rol het deeg strak op. Herhaal voorgaande stappen met de andere drie stukken deeg. Je hebt nu vier op worst lijkende stukken deeg.
  • Zet een geperforeerde bakplaat voor halve stokbroden klaar of gebruik een of twee grote bakplaten. Rol iedere deegworst uit tot de lengte van je bakplaat en maak de uiteinden spits voordat je ze op de de bakplaat legt.
  • Schuif de bakplaat in een ruime plasticzak en laat het deeg 5 tot 6 uur op kamertemperatuur rijzen. (of een nacht in de koelkast, breng het deeg weer op kamertemperatuur voordat je het bakt).
  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC en leg een kleine bakplaat onder in de oven om op te warmen.
  • Maak met een scherp mes of een deegsteker drie diagonale inkepingen in de lengte van iedere deegrol. Laat het deeg 15 minuten rusten voordat je het bakt.
  • Schuif de bakplaat/bakplaten met de stokbroden in het midden van de oven en besproei intussen de bakplaten, stokbroden en de binnenkant van de oven met water. Laat ook een handvol ijsklontjes op de onderste bakplaat vallen. Bak de stokbroden 20 tot 25 minuten tot de goudbruin zijn en laat ze afkoelen op de bakplaat.
  • Er is geen vet toegevoegd aan het deeg van de stokbroden, daarom zijn ze na een dag oudbakken. Het advies van Paul is om de stokbroden die je niet direct gaat eten onmiddellijk in te vriezen zodra ze zijn afgekoeld. Laat ze ontdooien op kamertemperatuur en bak ze 5 minuten in een oven die verwarmd is tot 220 ºC om ze 'op te piepen'

Tips

  • Toch stokbrood over? Verwarm de oven op 200 ºC en bak het stokbrood 5 minuutjes na. Zorg er wel voor dat je het stokbrood een beetje nat maakt! Daarmee zorg je dat het stokbrood weer lekker knapperig wordt.
  • Of maak deze wentelteefjes van je oude stokbroden.
  • Niet zo'n fan van stokbrood en liever een ander brood recept proberen? Ga bruin brood bakken of zuurdesembrood maken!
  • Maak je stokbrood compleet met zelfgemaakte kruidenboter.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

BAK! van Paul Hollywood

  • Titel | BAK
  • Auteur | Paul Hollywood
  • Fotograaf | Haarala Hamilton
  • Uitgever | Good Cook
  • Release | 2 november 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
bak-paul-hollywood

Paul Hollywood deelt zijn passie voor bakken met zijn lezers in zijn nieuwe boek BAK! Bakrecepten voor de hartige en zoete trek worden hierin gedeeld, maar ook voor broden en banket. In BAK! worden meer dan 80 recepten gedeeld.

De klassieke recepten van Paul staan in dit boek en hij meent dat voor iedereen de echte klassiekers anders zullen zijn, maar dit zijn Paul zijn favorieten. Ervaren koks en beginnende thuisbakkers kunnen aan de gang gaan met deze recepten, want de recepten zijn voor iedereen geschikt doordat er veel duidelijke illustraties van de bakrecepten en bijbehorende stappen in staan .

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten