Het is winter… Guur, donker, koud. Ik vind het heerlijk! Want dit is het perfecte weer om gezellig binnen te zitten met de kaarsen aan (en bij de bofkonten de openhaard) en lekker uren te stoven voor de perfecte stoofpot… Dus bereid je voor op een middag op de bank met een glas wijn en een boek, terwijl de geuren van peperkoek en kruiden door je huis verspreiden.

Zin gekregen?

Ik heb een heel leuk en makkelijk recept voor stoofpot dat altijd een succes is! En ik heb natuurlijk ook een lekker wijntje erbij uitgezocht.. Namelijk een blend met Syrah, uit de Rhone.

Het stoofpot recept!

Ingrediënten voor 4 personen:

600 gr rundvlees of wild
1 ui
1 stengel groene selderij
4 sneden peperkoek
25 gr boter
1 flesje zoet bruin bier (bijv. Kasteelbier)
20 cl kalfsfond
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 laurierblad
1 bosje platte peterselie
1 koffielepel speculaaskruiden
peper en zout

Bereiding:

Pel en hak de ui, snijd de selderij in stukjes en snijd de peperkoek in blokjes. Smelt een klontje boter in een grote pan (stoofpan) en bak het vlees samen met de selderij op hoog vuur rondom bruin. Doe er wat peper en zout bij. Blus het geheel af met het bier en de kalfsfond.

Voeg vervolgens de blokjes peperkoek toe en breng op smaak met de speculaaskruiden, tijm, rozemarijn, laurierblad en de platte peterselie.
Draai het vuur laag en dek de pan af. Laat het nu lekker lang garen, tot dat het vlees uit elkaar valt en de saus de juiste dikte heeft. Wel tussendoor roeren en proeven of de smaak goed is!

Serveer tip: Roseval aardappeltjes met olie en rozemarijn uit de oven.

De wijn!

De wijn die je er het beste bij open kan trekken (vooral als je wild gebruikt in je stoof), is een rode wijn uit de Rhône. Een typische Rhône-blend, bestaat uit Syrah, Grenache en Mouvedre en kan uit de Noord- of Zuid-Rhône komen. Beiden gebieden produceren andere type wijnen, maar wel met dezelfde blend van druivensoorten. Echter is het overgrote deel van de blend in het noordelijk deel de Syrah-druif en in het zuiden de Grenache Noir en omdat deze druivensoorten verschillende karakteristieken hebben proef je dit goed terug in de wijn.

Druifje Syrah
De druivensoort Syrah brengt wijnen voort met smaken als zwart fruit, pruimen, chocolade, peper en eucalyptus. Dit type wijn heeft door zijn hoge tannine-gehalte een lange rijping nodig, dus pak altijd een wat oudere wijn uit dit gebied als er overwegend Syrah in zit.

En druifje Grenache Noir
De Grenache Noir is een wat ‘vriendelijkere’ druivensoort die wijnen met veel fruittonen voort brengt. Smaken als bosbessen, zwarte kersen en aardbei proef je in de wijn, maar ook geroosterde noten, honing, peper en specerijen kan je er in terug vinden. Deze wijn kan jong gedronken worden.

Het hangt van de stevigheid van je stoof af, of je een overwegend Syrah of Grenache wijn erbij kan drinken. Hoe kruidiger en vooral met wild is een wijn met overwegend Syrah een aanrader. Daarnaast gaat het ook nog om je eigen smaak, houd je van kruidigheid of meer van een ronde wijn? Kies op basis daarvan jouw wijn bij dit gerecht!

Andere wijn opties
Mocht je deze wijn niet in huis hebben, dan kunnen er ook andere stevige rode wijnen bij dit gerecht worden gedronken. Bijvoorbeeld een Spaanse Rioja Reserva, een Portugese Douro of een Cabernet Sauvignon uit de Nieuwe Wereld passen goed bij deze stoof. Maar laatst heb ik er ook een Shiraz uit Australië bij geprobeerd en dat beviel erg goed ☺