Jamie Oliver’s vega paddenstoelen stroganoff [recept] | VEG

Vandaag delen we weer een topper uit Jamie Oliver’s kookboek VEG: zijn vegetarische paddenstoelen stroganoff! Oorspronkelijk een vleesgerecht, maar met Jamie’s kookkunsten is deze vega versie even volwaardig en vullend (en misschien zelfs lekkerder).

paddenstoel stroganoff - jamie oliver
© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus

Paddenstoelen zijn sowieso een hele fijne vleesvervanger. Met zijn sponzige structuur kun je er bijna alle smaken aan toevoegen. In dit stroganoff recept flambeert Jamie de paddenstoelen zelfs! Dat geeft ze een fijne rokerige smaak. Geen zorgen, hij legt precies uit hoe je het doet. En anders kun je de whisky er gewoon bijschenken. 

Paddenstoelen stroganoff | crunchy cornichons, geurige kappertjes, romige whiskysaus & peterselie

Voor 2 personen | 20 minuten

Ingrediënten

  • 400 g gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 zilveruitjes
  • 2 cornichons
  • 4 takjes verse bladpeterselie
  • olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 50 ml whisky
  • gerookte-paprikapoeder
  • 80 g demi crème fraîche

Aan de slag!

Bereid om te beginnen alle ingrediënten voor: maak de paddenstoelen schoon en scheur de grotere in stukjes. Pel de rode ui en knoflook, en snijd ze in dunne ringen en plakjes. Snijd de zilveruitjes en cornichons flinterdun. Pluk en snipper de peterselieblaadjes, en snijd de steeltjes fijn.

Zet een grote, droge koekenpan met antiaanbaklaag met de paddenstoelen en rode ui op hoog vuur, schud de pan om ze uit te spreiden en bak ze 5 minuten terwijl je regelmatig roert (hierdoor komt de nootachtige smaak goed los). Sprenkel er 1 eetlepel olie over en doe de knoflook, zilveruitjes, cornichons, peterseliesteeltjes en kappertjes erbij. Schenk na 3 minuten de whisky in de pan, kantel hem voorzichtig om de vlam in de pan te laten slaan, of steek de alcohol voorzichtig aan met een lucifer (pas op je wenkbrauwen!). Voeg nadat de vlammen gedoofd zijn ¼ theelepel paprikapoeder, de crème fraîche en peterselie toe, en meng alles goed. Giet er een scheutje kokend water bij om het paddenstoelenmengsel een mooie, sausachtige consistentie te geven en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.

Verdeel de stroganoff over de borden, strooi er een snufje paprikapoeder op en geef er luchtige rijst bij.

Zoek in de supermarkt of op de boerenmarkt naar wilde paddenstoelen uit het seizoen – die maken deze heerlijke stroganoff extra bijzonder.

Energie | 251 kcal   Vet | 13,9 g   Verz. vet | 5,2 g   Eiwit | 6,7 g  Koolhyd. | 11,9 g   Suiker | 7,9 g   Zout | 0,8 g   Vezels | 4,3 

Standaard vega gerechten zijn verleden tijd

Jamie's Veg - cover
© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg) Photography: David Loftus, Paul Stuart

 

Vegetariërs krijgen maar al te vaak een pasta voorgezet. Begrijp me niet verkeerd, I love pasta. Maar bladerend door dit boek gaat er een wereld voor je open! Vega is zo veelzijdig! Van vegaburgers en pasta’s tot curry’s en soepen, Jamie Oliver geeft je er de lekkerste recepten voor. Meer dan 100! 

Dit boek is geschreven door een vleeseter die alles behalve smaak wil inleveren. Veg gaat voorlopig mijn keuken niet meer uit! 

Probeer ook deze vega chili van Jamie, nog een voorproefje uit Veg.

Koop Jamie Oliver’s ‘Veg’ hier op bol.com

Jamie's Veg

Auteur | Jamie Oliver

Uitgever | Kosmos Uitgevers

Omvang | 309 pagina’s

ISBN | 9789021573397

Prijs | € 29,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Paddenstoelen stroganoff
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email