Stroganoffsaus heeft de perfecte smaakcombinatie van romig, mild pittig, umami en zuur. Ik vind 'm fantastisch lekker met rundvlees, maar varieer gerust met bijvoorbeeld kip of maak een vegetarische versie, zoals in dit recept voor Jamie Olivers vegetarische paddenstoelen stroganoff!

Ben je geïnspireerd en wil je zelf verse Stroganoffsaus maken? Dat doe je snel en gemakkelijk met dit recept. Met dit stroganoffsaus recept zet je deze Russische klassieker zó zelf op tafel!

Stroganoffsaus

4 from 2 votes
Course: SausCuisine: Russisch
Servings

4

servings
Cooking time

50

minutes

Dit Stroganoffsaus recept lijkt veel op het origineel zoals de Russen het maakten in de 19de eeuw. De saus gaat uitstekend samen met een stukje vlees, maar kan makkelijk vegetarisch gemaakt worden door de runderbouillon te vervangen door groentebouillon. Lekker bij rijst, aardappels of zelfs tagliatelle!

Ingrediënten

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 2 el 2 olijfolie

  • 3 teentjes 3 knoflook, fijngehakt

  • 1 1 rode paprika, in reepjes

  • 250 gr 250 champignons, in schijfjes

  • 3 tl 3 paprikapoeder

  • 1 el 1 tomatenpuree

  • 400 ml 400 runderbouillon (of groentebouillon)

  • 150 gr 150 zure room

  • 150 ml 150 cognac

  • 1 tl 1 cayennepeper/chilipoeder

  • 50 gr 50 peterselie, fijngehakt

  • 50 gr 50 bieslook, geknipt

Bereiding

  • Bak de ui, knoflook en paprika zacht in de olijfolie.
  • Bak de champignons mee.
  • Voeg nu de tomatenpuree en chilipoeder toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de zure room toe en roer goed door met een houten lepel.
  • Voeg de runderbouillon en cognac toe en roer door.
  • Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Laat zachtjes pruttelen tot de paprika zacht is en alle smaken zijn ingetrokken.
  • Roer voor het serveren de groene kruiden erdoor en bewaar wat als garnering.

Tips

  • In het originele recept stond - hoe kan het ook anders - wodka! Deze werd op een gegeven moment onder invloed van de Franse keuken vervangen door cognac. Eerlijk is eerlijk, cognac geeft de saus een heerlijke rijke smaak. Maar probeer het eens met wodka, voor de authentieke smaakbelevenis.
  • Heb je even geen zure room of crème fraîche in huis, gebruik dan eens slagroom of kookroom. Voeg daarna een eetlepel citroensap of wijnazijn toe. Net zo lekker!
  • Rooster of gril de paprika eerst om een diepe, zoet-rokerige smaak te verkrijgen.
  • Vervang de paprikapoeder door Spaanse pimentón voor een bbq-smaak.
  • Ook lekker: paar druppels tabasco, Worcestershiresauce en/of een beetje mosterd.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe bewaar je stroganoffsaus?

Trust me, dit recept ga je dezelfde dag willen opeten! Wil je hem toch bewaren? Dat doe je zo:

  • In de koelkast blijft Stroganoffsaus maximaal 3 dagen goed.
  • In de vriezer blijft deze saus tot drie maanden goed. Zorg er wel voor dat je de bakjes goed afsluit om ijskristallen en ongewenste bacteriën buiten de deur te houden.

Het lekkerste is natuurlijk om deze saus dezelfde dag op te eten, want dan is hij nog lekker vers en zijn de smaken optimaal!

Stoofpot in pan met Stroganoffsaus, rundvlees en paprika

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten