Wat is sulfiet?

Sulfiet zijn zouten, ze bestaat uit een zwavel atoom met daaraan gebonden drie zuurstofatomen.
Lading van dit ion (negatief geladen deeltje) is 2 -.

Waarom zit er sulfiet in wijn?

Sulfiet is altijd aanwezig in alle soorten wijn.

  1. Sulfiet zit van nature al in wijn. Het ontstaat tijdens het wijn maken en het komt van nature voor op de schillen van druiven. Gemiddeld zo'n 5 tot 30 milligram per liter.
  2. Daarnaast wordt er in de meeste wijnen ook nog sulfiet toegevoegd. Dat kan op verschillende momenten tijdens het proces.

Belangrijkste redenen om sulfiet toe te voegen zijn

  • Als conserveringsmiddel, door oxideren tegen gaan
  • Als ontsmettingsmiddel, bacteriën, schimmels en ongewenste aroma's tegengaan
  • Malolactische omzetting blokkeren
sulfiet-wijn-conserveringsmiddel

Wanneer voegt de wijnmaker wat toe?

Zoals gezegd kan er op verschillende momenten sulfiet worden toegevoegd.

Zwavel wordt bijvoorbeeld gebruikt om valse meeldauw tegen te gaan in de (bio)wijngaard. Of om houten vaten te ontsmetten voor gebruik.

Zwaveldioxide is een chemische verbinding die wordt gevormd wanneer zwavel wordt verbrand in de lucht. Deze versie wordt in de wijnkelders gebruikt om oxidatie tegen te gaan. Het kan al in de kratjes waar de druiven in geoogst worden gestrooid zijn of bij het kneuzen van de druiven gebruikt worden. Na de vergisting wordt het gebruikt als de wijnmaker geen malolactische omzetting wil.

viscositeit-tranen
Wil je meer leren over wijn? Doe een wijncursus!
  • Aanbevolen door Onno Kleyn en Harold Hamersma.
  • Inclusief 6 prachtige wijnen
  • Kijk waar en wanneer je wilt
  • Begin direct

    Bekijk van deze wijncursus een gratis proefles in de WijnSpijs Academy
druiven-sulfiet

Het gebruik van sulfiet zorgt er dus voor dat de wijn stabieler, fris en zuiver blijft. De kleur en smaak van de wijn blijft (langer) hetzelfde. En de wijn dus in jouw glas terechtkomt zoals de wijnmaker het bedoelt heeft. Een conserveringsmiddel dus. Wanneer een wijn is bedoeld om te rijpen, verloopt het rijpingsproces ook geleidelijker.

Sulfiet bindt zich aan zuurstof. Hierdoor oxideert de wijn niet en blijft de wijn net zo fris van kleur en smaak als een vers gesneden appel. Het tegenovergestelde - een wijn als een bruine gekleurde muffe appel - kan het effect zijn van het ontbreken van sulfiet.



Hoeveel sulfiet wordt er toegevoegd?

Hoeveel sulfiet een wijnmaker toevoegt is niet alleen persoonlijk. Binnen de EU zijn daar afspraken over gemaakt.

De maximale hoeveelheid sulfiet die mag worden toegevoegd voor bijvoorbeeld dessertwijn uit de Bordeaux is 400 mg per liter.
Voor 'normale' droge witte wijn is het maximaal 200 mg per liter. Voor biologische wijnbouw ligt dat iets lager, namelijk 150 mg per liter. Bij veel natuurwijnen wordt er nog veel minder toegevoegd.
Rode wijnen hebben doorgaans minder toegevoegde sulfieten nodig dan witte wijnen, of rosés, omdat rode wijnen ook tannine bevatten. En tannines zorgen ook voor een beter houdbare wijn.

In praktijk ligt dat aantal meestal veel lager. Een wijnmaker zal altijd proberen zo min mogelijk toe te voegen omdat te veel sulfiet ook een negatieve invloed heeft op de smaak en geur van de wijn. Je kunt bij een goede wijn van ongeveer 50 tot 100 mg per liter uitgaan.

sulfiet-wijnvaten




Wijn zonder sulfiet

Omdat sulfiet van nature in wijn aanwezig is, bestaat wijn zonder sulfiet niet.

Maar er bestaat natuurlijk wel wijn zonder toegevoegde sulfiet. Deze wijnen zijn gevoeliger voor het oplopen van ongewenste geuren en de wijnen gaan eerder 'kapot'.

De wijnmaker die wijn maakt zonder sulfiet moet daarom anders en voorzichtiger te werk gaan bij het maken, vervoeren en opslaan van zijn of haar wijn. Bewaar wijnen met weinig sulfieten het liefst ten alle tijden onder de 16 graden en zeker niet te lang.

Het totaal vermijden van sulfieten komt een wijn eigenlijk nooit ten goede. Het proberen tot een minimum te beperken is wel toe te juichen. Al was het maar omdat er dan brandschoon moet worden gewerkt, de druiven gezond moeten zijn en de wijnmaker goed moet weten wat hij doet en waarom. Vooral het toevoegen van een beetje sulfiet vlak voor het bottelen - sulfiet als conserveringsmiddel - is nodig.

sulfiet-in-wijn

Hoofdpijn wijn | is sulfiet schadelijk?

Minder dan 1% van de mensen is gevoelig of allergisch voor sulfiet. Sulfieten hebben onterecht een slechte naam gekregen. Ze zouden voor een kater, of hoofdpijn zorgen. Het is medisch bewezen dat dit niet waar is. Zoiets als hoofdpijn wijn, zit hem dus niet in de sulfieten. Maar veel waarschijnlijker is alcohol de oorzaak van de hoofdpijn.

Sulfiet zit trouwens ook in gedroogd fruit, bier, zuurkool, tomatenpuree, mosterd, schaaldieren, ingeblikt fruit, vis en nog veel meer voedsel.

Hoor je bij de 1% van de mensen die écht allergisch is voor sulfieten dan kun je last hebben van plotselinge jeuk, netelroos, verstopte neus, ademhalingsproblemen en zwellingen in neus en mond. Wel handig dus dat het sinds 2005 verplicht is om te vermelden dat een product sulfiet bevat wanneer er meer dan 10 mg sulfiet is toegevoegd.