Summer rolls met tonijn

0.0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Vietnamees
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Summer rolls, ofwel rijstvelrolletjes, zijn loempia’s die je niet frituurt maar vers eet. Knapperig, vers, snel te maken en gezond! 

Je kunt ze vullen met allerlei groenten, vis en vlees. Net wat je lekker vindt, of wat er nog in je koelkast ligt. Ideaal dus om restjes op te maken.

Om je vast een beetje op weg te helpen delen we een recept uit het nieuwe boek van visman Bart van Olphen. Trés lekker! 

Ingrediënten

  • 1/4 komkommer

  • 1/2 wortel

  • 1/2 avocado

  • 1/2 citroen (sap)

  • 1 bosui

  • 75 gram taugé

  • 2 blikjes tonijn in water

  • 50 gram geroosterde cashewnoten, grof gehakt

  • 100 gram verse spinazie

  • 1/2 bosje koriander, alleen de blaadjes

  • 6 rijstvellen

  • Dip
  • 3 el pindakaas

  • 4 el sojasaus

  • 2 el sesamolie

  • 1 limoen, sap

Bereiding

  • Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en snijd het vruchtvlees in reepjes. Doe ze in een kommetje en zet apart.
  • Maak de wortel schoon en snijd in reepjes. Doe ze in een kommetje en zet ook apart.
  • Lepel het vruchtvlees uit de schil van de avocado en snijd het in reepjes. Doe het in een kommetje met wat citroensap om verkleuren te voorkomen en zet apart.
  • Verwijder het uiteinde van de bosui, snijd de rest in reepjes, doe ze in een kommetje en zet apart.
  • Doe dan de taugé in een kommetje, evenals de tonijn, cashewnoten, spinazie en korianderblaadjes. Zorg dat alle ingrediënten uitgestald voor je staan.
  • Vul een grote kom met heet water en wel hierin kort een rijstvel.
  • Spreid het rijstvel voorzichtig uit op een bord. Begin met wat spinaziebladeren in het midden en beleg dan met een paar reepjes komkommer, wortel en avocado, bestrooi met wat bosui, taugé, tonijn, geroosterde cashewnoten en korianderblaadjes. Gebruik van alles slechts een beetje – te veel ingrediënten doen het rijstvel scheuren.
  • Vouw de onderkant van het vel voorzichtig over de vulling. En vouw daarna de uiteinde/zijkanten naar binnen. Rol het vel dan op en snijd schuin doormidden. Herhaal tot alle rijstvellen zijn gevuld.
  • Klop voor de dipsaus de pindakaas, sojasaus, sesamolie en het limoensap met een vork door elkaar. Serveer de summer rolls direct met de dipsaus.

Tips

  • Doe telkens een vel per keer en verwerk ‘m eerst tot summer roll voordat je een tweede vel ‘welt’.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vis uit blik

Kookboek 'Vis uit blik 2' door Bart van Olphen

Over vis uit blik

Seafood chef en auteur Bart van Olphen brengt in zijn nieuwste boek een ode aan duurzaam gevangen vis uit blik. Vis uit blik 2 laat je kennismaken met de verrassende culinaire mogelijkheden van deze klassieker uit de voorraadkast.

Deze geheel nieuwe editie vol lekkere recepten bewijst dat je eindeloos kunt variëren met vis uit blik. Denk aan ansjovisdumplings, risotto met paddenstoelen en makreel, pita met uni of waterkerssalade met krab en venkel.

De kwaliteit van vis uit blik doet niet onder die van verse vis en het is super makkelijk om mee te koken! Aldus Bart.

Het boek biedt meer dan veertig verrassend lekkere en eenvoudige gerechten waarbij verse ingrediënten worden gecombineerd met onder andere tonijn, zalm, krab, garnalen, makreel en sardines uit blik. De foto's van David Loftus, bekend van Jamie Olivers boeken, zijn bloedmooi.

Naast héél veel kookplezier biedt het boek een kijkje in de levens van vissers die met respect voor de natuur vissen. Bart van Olphen zet zich al jaren in voor de consumptie van duurzaam gevangen vis. Zijn reizen naar visserij gemeenschappen over de hele wereld inspireerde hem om visproducten met een verhaal te ontwikkelen.

Over Bart van Olphen

Visexpert en auteur Bart van Olphen brengt onder het merk Fish Tales duurzaam gevangen vis op de markt. Vis in blik 2 is zijn negende kookboek. In 2014 kwam vis uit blik uit, dat meteen werd genomineerd voor kookboek van het jaar.

Vis uit blik 2 kookboek

Vis uit blik 2

  • Auteur | Bart van Olphen
  • Uitgever | Kosmos Uitgevers
  • Omvang | 144 pagina's
  • ISBN | 9789021570778
  • Prijs | € 9,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten