WijnSpijs Magazine Logo

Sushi recepten om zelf te maken

Een professionele Itamae (sushi chef) heeft minstens 5 jaar nodig om de fijne kneepjes van het vak te leren. Dus ja, sushi maken is vrij complex.

Er bestaan vele varianten, die elk een eigen techniek vragen. Maar het is vast niet de bedoeling om in restaurant Konomi in de keuken te gaan staan. Je wilt gewoon thuis zelf lekker sushi maken.

Met deze recepten begeleiden we je stap voor stap naar die perfecte gebalanceerde smaak. 

De eerste les: snijd de sushirol áltijd in zes stukjes. Volgens een oude Japanse traditie brengt dat namelijk geluk.

 

Alle 8 sushi recepten op een rij

Sushi recepten - een korte geschiedenis

Sushi is ooit ontstaan als manier om vis te conserveren. Rond het jaar nul begon men in Azië rijst te fermenteren. Daarbij voegden ze vis toe. De gefermenteerde rijst zorgde ervoor dat de vis lang houdbaar bleef.

Rond het jaar 1600 waaide deze gewoonte over naar Japan. Deze bereidingswijze beviel de Japanners zo goed, dat ze maar moeilijk het geduld op konden brengen om te wachten tot de rijst daadwerkelijk begon te fermenteren. Ze voegden azijn aan de rijst toe om de originele fermentatiesmaak na te bootsen en aten de vis er gewoon – hop – rauw bij op. En zo werd sushi geboren.

Halverwege de 20​e eeuw deed deze Japanse delicatesse zijn intrede in de westerse wereld. Met haar textuur, smaken en eindeloze variaties werd dit vanzelfsprekend een hit.

Welke vis gebruik je voor sushi?

Bij sushi denk je natuurlijk aan tonijn en zalm, maar tonijn eten wordt steeds minder verantwoord.
Maar gelukkig hebben we in Nederland vele alternatieven. Rol eens zwaardvis of haring in je Maki, of maak Nigiri met een plakje Heilbot, Paling of Langoustine.
Vul je Temaki of Gunkan met Hollandse garnaaltjes of Noordzeekrab. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vettere vis is doorgaans wat smakelijker.

Meshiagare (召し上がれ): eet smakelijk!

 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram