Goede sushi begint natuurlijk met de rijst. Gebruik hiervoor echte sushirijst en let erop dat de rijst geen gebroken korrels bevat. Ga dus niet voor de goedkoopste variant.

De pan is ook van belang. Een brede pan met een opstaande rand, een teflonlaag en een glazen deksel is ideaal (en als je echt vaak sushi gaat maken, kun je niet zonder rijstkoker). De rijst plakt niet aan de pan en je kunt het kookproces in de gaten houden zonder het deksel van de pan te halen.

Sushirijst maken

5 from 1 vote
Course: HapjesCuisine: Japans
Portie

24

Stuks
Bereidingstijd

1

hour 

40

minutes

Ingrediënten

  • 400 gram 400 ongekookte rijst

  • 550 ml 550 handwarm water

  • 2 el 2 rijstazijn

  • 10 gram 10 suiker

  • 10 gram 10 zout

Sushi rijst koken

  • Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
  • De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
  • Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
  • Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
  • Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
  • Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten