Tabouleh | Deze heerlijke Libanese salade gaat overal goed bij! [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Tabouleh is fris, kruidig, gezond en smaakvol. Het heeft het allemaal. Deze Libanese peterselie salade heeft de Arabische wereld allang veroverd. En mijn hart ook! 

Het fijne aan tabouleh is dat het enorm veelzijdig is. Deze lichte salade past eigenlijk overal bij. Mocht het niet helemaal passen dan kan je de tabouleh net weer even anders maken. Of heb je nog wat groenten in huis die op moeten? Snijd ze fijn en gooi ze door de salade.

Lekker. 

Tabouleh Salade

Tabouleh Fever

In dit artikel delen wij het heerlijke tabouleh recept van Nederlandse chefkok Mounir Toub. Dit is een hele goede plek om te beginnen in de wondere wereld van tabouleh. Dit gerecht wordt namelijk al eeuwen gemaakt en op heel veel verschillende manieren. Het is ontstaan in de bergen van Libanon en Syrië. Hier worden meestal meer kruiden dan bulgur gebruikt. In Turkije en Armenië is het juist andersom. Daar zit er meer bulgur in en is het roodgekleurd vanwege het gebruik van tomatenpasta. 

Hoe je het ook maakt. De essentie is een mix van groene kruiden, bulgur en eventuele andere groenten zoals tomaat , komkommer en ui. Dit alles breng je op smaak met een combinatie van olijfolie, citroen en kruiden.  

Na een paar keer proberen vindt je een variant die bij je past. Tabouleh is erg lekker bij gegrilde vlees of vis gerechten. Naast of op je volgende broodje shoarma mag het ook niet ontbreken. Ben je van plan een uitgebreide Arabische mezze klaar te maken? Tabouleh is je vriend. 

Peterselie Plant

Recept | Zelfgemaakte Tabouleh

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 g bulgur
  • ½ granaatappel
  • 1 bosje bladpeterselie, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden
  • ½ bosje verse munt, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden
  • 3 tomaten, zaad verwijderd, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 bosje lente-uien, in schuine ringen
  • 1 komkommer, in kleine blokjes
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • zout en versgemalen
    zwarte peper
  • 8 el olijfolie (of citroenolie)
Granaatappel

Zo maak je tabouleh!

Tabouleh is extra lekker als je het een dag van tevoren maakt. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Voeg de olie en het citroensap altijd pas op het laatste moment toe.

Stap 1

Doe de bulgur in een kleine kom en voeg zoveel kokend water toe dat de bulgur onderstaat. Laat afgedekt 10 minuten wellen.

Stap 2

Halveer de halve granaatappel en pulk de pitten eruit (zonder witte vliesjes).

Stap 3

Meng de bulgur met de granaatappelpitten, peterselie, munt, tomaat, rode ui, lente-ui, komkommer en citroenrasp en breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Roer de tabouleh goed door elkaar zodat alle smaken gemengd worden. Besprenkel vlak voor het serveren met het citroensap en de citroenolie.

3 Tabouleh Tips

  1. Als je wat meer tijd hebt kan je de gesneden tomaat, komkommer en ui alvast mengen met wat zout en een tijdje in een vergiet zetten. Het zout trekt namelijk het vocht uit de groenten. Op deze manier wordt je uiteindelijke tabouleh minder nat. Als je het vocht opvangt kan je dit ook weer gebruiken om de bulgur te koken. Extra smaakvol!
  2. Zelf vind ik een kruidige tabouleh heerlijk bij mijn pita shaorma. Je kunt altijd kruiden toevoegen als je op het punt staat alle ingrediënten met elkaar te mengen. Een goede mix om mee te beginnen is een half theelepeltje van zowel gemalen kaneel, komijn als piment. Maar ook hier is het de moeite waard om zelf dingen te proberen.
  3. De schil van ingelegde citroen, limoen of sinaasappel kan een hele extra laag smaak toevoegen. Probeer dit eens in plaats van verse citroenschil. Je zult versteld staan. Zeker als de citrusvruchten met dit recept zelf maakt!
Ingelegde citrusvruchten
Chef Toub boek Cover

Lekker Arabisch

De passie van Mounir Toub is het inspireren van jong kooktalent. Hij geeft les, schrijft kookboeken en is te zien op omroep MAX en 24kitchen. Zijn boek ‘Lekker Arabisch’ leert je de Arabische keuken te ontdekken.

Wij mochten vast het recept voor tabouleh delen uit zijn nieuwe boek. 

  • Lekker Arabisch
  • Mounir Toub
  • ISBN: 9789021575940
  • Kosmos Uitgevers
  • € 24,99

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!