Tabouleh, ook bekend als tabbouleh, is een Midden-Oosters gerecht dat meestal als bijgerecht wordt geserveerd. Het is een salade op basis van bulgur, een graanproduct dat wordt gemaakt van harde tarwe, die eerst wordt geweekt en vervolgens wordt gekookt.

Daarna wordt het gemengd met veel verse kruiden, voornamelijk peterselie en vaak munt, en groenten zoals tomaten, ui en komkommer. De dressing voor tabouleh is vaak op basis van citroensap en olijfolie en kan op smaak worden gebracht met zout, peper en soms kruiden zoals sumak.

Tabouleh serveer je traditioneel als onderdeel van een aantal mezze, een selectie kleine gerechten die je als voorgerecht eet. Wil je deze salade maken als onderdeel van mezze? Kijk dan hier voor meer recepten uit het Midden Oosten.

Tabouleh, peterseliesalade met smaak

3 from 11 votes
Course: Bijgerecht, Voorgerecht, LunchCuisine: Libanees
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Tabouleh is extra lekker als je het een dag van tevoren maakt. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Voeg de olie en het citroensap altijd pas op het laatste moment toe.

Ingrediënten

  • 200 gr 200 bulgur

  • ½ ½ granaatappel

  • 200 gr 200 platte bladpeterselie, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden

  • ½ bosje ½ verse munt, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden

  • 3 3 tomaten, zaad verwijderd, in kleine blokjes

  • 1 1 rode ui, heel fijn gesnipperd

  • 1 bosje 1 lente-uien, in schuine ringen

  • 1 1 komkommer, in een kleine blokjes

  • Geraspte schil en sap van 1 citroen

  • Zout en versgemalen zwarte peper

  • 8 el 8 olijfolie (of citroenolie)

Zo maak je tabouleh!

  • Doe de bulgur in een kleine kom en voeg zoveel kokend water toe dat de bulgur onderstaat. Laat afgedekt 10 minuten wellen.
  • Halveer de halve granaatappel en pulk de pitten eruit (zonder witte vliesjes).
  • Meng de bulgur met de granaatappelpitten, peterselie, munt, tomaat, rode ui, lente-ui, komkommer en citroenrasp en breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de tabouleh goed door elkaar zodat alle smaken gemengd worden. Besprenkel vlak voor het serveren met het citroensap en de citroenolie.

4 tabouleh Tips!

  • Officieel maak je tabouleh altijd met platte peterselie. Let op de verhouding peterselie en bulgur. Gebruik traditioneel de verhouding peterselie/bulgur 2/1. De peterselie overheerst dus in tabouleh salade.
    Ik gebruik persoonlijk de verhouding 1/1.
  • Als je wat meer tijd hebt kan je de gesneden tomaat, komkommer en ui alvast mengen met wat zout en een tijdje in een vergiet zetten. Het zout trekt namelijk het vocht uit de groenten. Op deze manier wordt je tabouleh minder nat. Als je het vocht opvangt kan je dit ook weer gebruiken om de bulgur te koken. Extra smaakvol!
  • Zelf vind ik een kruidige tabouleh heerlijk bij mijn pita lamsshoarma. Je kunt altijd kruiden toevoegen als je op het punt staat alle ingrediënten met elkaar te mengen. Een goede mix om mee te beginnen is een half theelepeltje van zowel gemalen kaneel, komijn als piment. Maar ook hier is het de moeite waard om zelf dingen te proberen.
  • De schil van ingelegde citroen, limoen of sinaasappel kan een hele extra laag smaak toevoegen. Probeer dit eens in plaats van verse citroenschil. Je zult versteld staan. 
  • Tabouleh is een goede bron van vezels, eiwitten en vitamines en is daarom een voedzame en smakelijke optie voor vegetariërs en veganisten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Als liefhebber van Midden-Oosterse gerechten kan ik niet anders dan lyrisch worden over tabouleh. Dit Libanese gerecht is heerlijk fris, kruidig en bovenal gezond. Maar wat is tabouleh nu precies en wat maakt het anders dan couscous?

Wat is tabouleh?

Tabouleh is een salade die zijn oorsprong vindt in de Libanese keuken. Het hoofdingrediënt van deze salade is bulgur, een graanproduct dat wordt gemaakt van durumtarwe. Bulgur wordt eerst gestoomd, gedroogd en vervolgens gemalen tot kleine korrels. Door zijn licht nootachtige smaak en stevige structuur is bulgur een ideale basis voor een salade.

De bulgur wordt vermengd met fijngesneden peterselie, munt, lente-ui, tomaten en komkommer. Als dressing wordt er gebruik gemaakt van olijfolie, citroensap, zout en peper. Het resultaat is een heerlijk frisse en lichtverteerbare salade die zich perfect leent als bijgerecht of als lichte lunch.

Wat is het verschil tussen tabouleh en couscous?

Hoewel tabouleh en couscous beide graanproducten zijn, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. Ten eerste wordt tabouleh gemaakt van bulgur, terwijl couscous wordt gemaakt van griesmeel van durumtarwe. Dit zorgt voor een andere structuur en smaak. Couscous heeft een zachtere textuur en een milde, neutrale smaak.

Daarnaast wordt tabouleh op smaak gebracht met verse kruiden, terwijl couscous vaak wordt gekruid met specerijen zoals kaneel, komijn en kurkuma. Tot slot is tabouleh een salade, terwijl couscous vaak als bijgerecht wordt geserveerd.

Hoelang kun je tabouleh bewaren?

Tabouleh is een salade die het beste vers kan worden gegeten. Het is dan ook niet aan te raden om tabouleh lang te bewaren. Als je tabouleh toch wilt bewaren, kun je deze het beste afgedekt in de koelkast zetten en binnen 1-2 dagen opeten.

Wat is lekker bij tabouleh?

Tabouleh is een veelzijdig gerecht dat zich perfect leent als bijgerecht bij diverse Midden-Oosterse gerechten. Serveer het bijvoorbeeld bij gegrilde kip, lamsvlees of falafel. Ook als lichte lunch doet tabouleh het goed, bijvoorbeeld met een stukje gegrilde vis of wat hummus en pita brood.

Kortom, tabouleh is een heerlijke en gezonde salade die niet mag ontbreken in je Midden-Oosterse repertoire. Met zijn frisse smaak en kruidige aroma's is het een gerecht dat zowel op warme zomerdagen als op koude winteravonden tot zijn recht komt. Probeer het eens uit en laat je verrassen door de veelzijdigheid van tabouleh!

Tabouleh van Mounir Toub

De passie van Mounir Toub is het inspireren van jong kooktalent. Hij geeft les, schrijft kookboeken en is te zien op omroep MAX en 24kitchen. Zijn boek ‘Lekker Arabisch’ leert je de Arabische keuken te ontdekken.

Wij mochten vast het recept voor tabouleh delen uit zijn nieuwe boek. 

Chef Toub Tabouleh
  • Lekker Arabisch
  • Mounir Toub
  • ISBN: 9789021575940
  • Kosmos Uitgevers
  • € 24,99 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten