Organiseer je een etentje voor vrienden of familie? Met deze tips maak je er een sfeervolle en onvergetelijke avond van! Creëer jouw eigen knusse bistro sfeer. En nog een voordeel, aan een gezellige tafel smaakt het eten nóg beter. Win-win dus!

1. Puur natuur!

gedekte tafel met bladeren

Een leuke decoratie trend die we het afgelopen jaar veel hebben gezien, is toch wel echt een grote groene (kerst)tak, die je over de lengte van de hele tafel legt.

Deze tak kun je versieren met allerlei leuke kerstfrutsels. Je kunt hem juist ook helemaal basic laten; dit geeft een meer rustieke, landelijke uitstraling. Zet er wat kaarsen bij en je bent al een heel eind! 

2. De basis!

onderzetter voor bord

Gave onderzetters of placemats zoals bijvoorbeeld deze houten, geven een stoer en landelijk gevoel aan je diner. Serveer je een mooi stukje vlees? Met deze eronder als onderzetter smaakt hij extra lekker!  

Maar ook een mooi tafelkleed met voor iedere gast een eigen tafelloper zal onwijs mooi staan.

gedekte tafel met lo0per

3. Mixen maar!

gedekte tafel

Jarenlang is het belangrijk geweest dat al je servies goed op elkaar aansloot. Het liefst kocht je een hele set en nog dubbel, zodat alles hetzelfde was. Nou, dat is verleden tijd! Hoe gaaf ziet deze tafel eruit! De diverse lagen van borden geeft een super uitstraling.

4. Hoe heet je ook alweer?

gedekte tafel met naam plaatje
denneappel als naam bordje

Een persoonlijk naambordje is helemaal terug van weggeweest! Tafelschikking zelf is misschien een beetje old-skool maar hoe leuk staat het? Tussen de gangen door kun je natuurlijk gewoon van plek wisselen, zodat je niet de hele tijd op dezelfde plek zit. Daarnaast kun je ook op ieder naambordje een kleine (persoonlijke) boodschap schrijven. Superleuke opening van een gezellig (kerst)diner!

kerst tafel

5. Een fijne servet is het halve werk!

Bij een mooi diner hoor je natuurlijk een goede servet naast je bord te hebben. De standaard servethouder heeft waarschijnlijk een vrij oubollig imago, maar toch is het weer helemaal terug van weggeweest! Heb je kinderen? Laat hen dan dit soort leuke kerstboompjes of andere leuke servethouders knutselen! Super schattig en je houdt ze ook nog eens lekker bezig, terwijl jij met de voorbereidingen bezig bent!

6. Don’t overkill!

Champagne met glazen

Gebruik niet meer dan 3 of 4 kleuren in de decoratie van je tafel. Denk dus aan een tafelkleed (als je deze gebruikt), loper, groene tak, servies en servetten. Probeer sommige kleuren te laten terugkomen in andere details. Heb je bijvoorbeeld donkerblauwe kaarsen? Koop dan ook donkerblauwe servetten en/of maak naambordjes in dezelfde kleur.

7. Mag het licht uit?

Sfeerverlichting is het halve werk! Zet dus geen grote lamp aan boven de tafel, maar gebruik lekker veel kaarsjes en ga (als het kan) in de buurt van de kerstboom zitten. Zo kun je fijn in het gedempte licht van de boom zitten. 

Veel kinderen aan tafel? Wikkel dan een lichtsnoer door de grote groene tak op tafel (en draai hiervan een paar lampjes aan. Ook kun je nep kaarsjes gebruiken!

champagne op kersttafel
gedekte tafel voor kerst diner
Lees ook: de etiquette van het tafeldekken!
Hier lees je alles over de regels van het dekken van de tafel, van bestek tot tafelkleed!
Kerst voorgerecht

Inspiratie nodig voor het ultieme kerstdiner? 
Wij hebben al onze favorieten voor jou op een rijtje gezet!

Klik hieronder voor de gangen!