Dek jij de tafel ook altijd vanuit de losse pols? Na het lezen van dit artikel niet meer! Super handig voor chique etentjes of tijdens de feestdagen.

De tafel indekken volgens de etiquette is niet iets dat ik dagelijks doe. Integendeel, meestal pak ik een gekreukeld tafelkleedje en leg ik het bestek nonchalant aan één kant van het bord neer. Toch wil je soms wél even uitpakken met een mooi gedekte tafel, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of een chique etentje.

Gedurende een goed verzorgd diner ligt de focus uiteraard vooral op de gerechten en dranken die je de gasten voorschotelt. Toch is de juiste tafeldekking van belang bij een geslaagd etentje. Op een mooi gedekte tafel komen al je bijzondere gerechten ook veel beter tot zijn recht! Win-win situatie dus!

Gedekte tafel


Hoe dek je de tafel?

Een tafeldekking bestaat uit een paar vaste onderdelen, die je aanpast aan de maaltijd. Er bestaan allerlei geschreven en ongeschreven regels voor. Deze hoef je heus niet allemaal te volgen; als je je aan de belangrijkste regels houdt, heeft jouw tafel straks een prachtige, feestelijke look! 

Er zijn heel veel dingen waar je aan moet denken bij het dekken van een tafel. In de inhoudsopgave hieronder zie je de verschillende onderdelen van het tafeldekken. Als je sommige dingen al weet, kun je ook klikken op je favoriete onderdeel. Je wordt er dan direct heen gestuurd. 

Het tafelkleed

De eerste stap richting een goed gedekte tafel is gemakkelijk te vergeten, maar zonder een mooi tafelkleed ziet de tafel er kaal uit. Kies een kleed uit op de stijl die je wil dat de tafel uitstraalt.

Let bij het kopen van een tafelkleed op het materiaal en de afmetingen. Linnen en katoen kreukelen snel en zijn moeilijk glad te krijgen, dit is dus niet erg chic maar wel super leuk voor een meer casual etentje!

Wat betreft de afmetingen: het tafelkleed moet de hele tafel bedekken, en er moet niet teveel stof aan de randen overblijven. 

Wil je echt op chic gaan? Geef dan iedere gast een tafelloper. Deze kun je mooi matchen aan het tafelkleed, bij keukenwinkels worden ze vaak samen verkocht. 

De borden

Iedere gang wordt geserveerd op een eigen bord. Zorg er dus voor dat iedereen voldoende borden heeft om iedere gang te kunnen eten. De borden leg je op de juiste volgorde op elkaar, het dessert ligt onderaan en het voorgerecht bovenaan. 

Organiseer je een chic etentje, dan geef je iedere gast ook een onderbord, waarop de borden voor de verschillende gangen worden geplaatst.

Komt er brood op tafel? Dan heeft iedereen ook een broodbordje nodig. Deze leg je linksboven het bord.

Gedekte tafel

Het bestek

Het aantal messen, vorken en lepels is helemaal afhankelijk van het aantal gangen dat je bereid. In principe gebruikt iedereen een nieuw bestek per gang.

Verder is het eenvoudig: de vorken liggen links en de messen komen rechts. Serveer je soep? Dan leg je de soeplepel ook aan de rechterkant van het bord.

Met het bestek werk je altijd van buiten naar binnen: het voorgerecht ligt dus helemaal aan de buitenkant. Bestek voor het dessert wordt boven het bord neergelegd, hierbij wijst de lepel naar links en het vorkje naar rechts. 

Wordt er brood geserveerd? Dan leg je het botermesje boven op het broodbordje. 

Glazen

De glazen

Wat is een mooi diner zonder goed glas wijn? Precies, niks!

De glazen komen boven de borden te staan, in een diagonale lijn – van rechts onder naar links boven. Ook voor de glazen geldt; iedere wijn heeft een eigen glas. Let hierbij dus op de volgorde, van buiten naar binnen.

Rode wijn schenk je in grote glazen, en witte wijn mag in een kleiner glas. Houdt bij het schenken van de wijn ongeveer 100-125 ml. per glas aan. 

Water bij de wijn? Het water glas komt helemaal rechtsbuiten te staan. 

Gedekte tafel

De servetten

Iedereen krijgt één groot servet. Het mooist is natuurlijk als je dat niet van papier is, maar van linnen of een andere stof. Het servet leg je bovenop het bord. Je kunt hem vouwen of oprollen in een servethouder. 

Eventueel kun je het servet ook naast het bord neerleggen of in het wijnglas vouwen. Tip: leg het servet niet onder het bestek, je gasten worden geacht om het servet op schoot te leggen voor de maaltijd begint.

Accessoires en decoratie

Hoewel de etiquette er niets over zegt, is het natuurlijk altijd leuk om de tafel te versieren. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van kaarsen of andere decoratieve elementen. Let er bij het versieren van de tafel op dat de decoratie niet in de weg staat bij je gasten: ze moeten ongestoord kunnen genieten van jouw kookkunsten én kunnen zien wat er op tafel komt. 

Gedekte tafel

Extra tips voor het tafeldekken

Aan de bovenstaande aanwijzingen heb je genoeg om de tafel mooi te dekken. Maar wil je net een stapje verder gaan, en je gasten verrassen met je kennis van etiquette? Bekijk dan deze extra tips:

  • Ontvang je een groot gezelschap? Denk dan van tevoren na over een tafelschikking. Gebruikelijk is om heren en dames af te wisselen, maar je bent geheel vrij om je eigen logica los te laten op de zitposities.
  • Serveer je een visgerecht? Dan hebben je gasten een speciaal visbestek nodig, met een speciaal vismes, dat niet scherp is. Leg het bestek op de juiste plek in de volgorde.
  • Spaghetti eet je officieel met een lepel en vork (links en rechts van het bord, respectievelijk). Het idee is dat je de spaghetti op de vork op de lepel draait – in Nederland tenminste, want Italianen gebruiken een vork. Snijden van de spaghetti is natuurlijk uit den boze!
  • Sommige gerechten, zoals olijven, vlees met bot, mosselen of kreeft, kun je met de hand eten. HExtra inspirateet is gebruikelijk om je gasten in dat geval een vingerkommetje met citroenwater te geven: zo kan iedereen de handen vetvrij houden. Een extra klein bord voor botjes of graatjes is in die gevallen trouwens ook geen slecht idee!

[TIP] Klik hier voor nog meer tips voor tafeldekken tijdens de feestdagen!

Goede voorbeelden

Extra inspiratie nodig of zin om extra creatief uit te pakken? We hebben een aantal unieke voorbeelden van goed gedekte tafels voor je op een rijtje gezet.

 • Dubbel tafelkleed: Twee tafelkleden over elkaar. Dit geeft een extra chique effect!
 • Borden, borden borden! Kies het juiste bord voor het juiste gerecht. Een beetje kleurverschil helpt enorm. Kies ook eens wat verschillende vormen of materialen uit.

 • Even dimmen: Als je mooie kaarsen op tafel hebt staan kan je best het licht in de eetkamer dimmen. Of zelfs uitzetten! Dat helpt de sfeer enorm.
 • Plaatskaartje: Heb je een tafelschikking gemaakt? Gebruik dan naamkaartjes zodat iedereen goed gaat zitten.

 • Servetringen: Geen vouwkampioen? Servetringen zijn an een makkelijke en chique oplossing.
 • Origami: Een mooi gevouwen servet blijft een klassieker.
 • Een kopstuk: Het is mooi om 1 decoratief element eruit te laten springen. Dit hoeft geen grote bos bloemen te zijn. Maar deze werken altijd.