Tahini dressing is mijn nieuwe verslaving [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Tahini dressing is onze nieuwe favoriete dressing. Of saus. 

Hoe je precies een tahini dressing maakt, waar je deze vegan sesamsaus bij eet (spoiler: alles van Ottolenghi & co) en welke variaties lekker zijn – bijvoorbeeld tahini yoghurt dressing – lees je in dit artikel. 

Haal maar vast zo’n potje sesampasta in huis, want dit wordt onderdeel van je basis keukenproviand. 

recept tahini dressing

Tahini is mijn nieuwe verslaving

Tahini dressing is een romige en nootachtige dressing, die in de verte wel een beetje doet denken aan een elegante Oosterse pindasaus, maar dan van sesam (ben je er nog).

In Arabische keukens behoort deze dressing tot het standaard repetoire en eten ze hem bij allerlei gerechten of als dip. Ik raad je aan om dit echt een keer te maken, je zult direct houden van de mooie en interessante smaken. 

Ik raakte verslaafd aan deze dressing toen in een salade maakte van couscous met geroosterde spruiten, avocado, limoen en koriander. Een fijne combinatie! 

Recept | De lekkerste tahini dressing

tahini dressing
Ingrediënten
  • 150 gram tahini 
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 1 teen knoflook, geraspt 
  • ‘n snuf zout 
  • 100 ml water  
tahini

Zo maak je deze snelle tahini dressing

Je gelooft bijna niet hoe snel je deze dressing klaar hebt. Maak ook gerust wat meer, in de koelkast houd je de dressing best een paar dagen – zeker 4 – goed en het is (echt bijna) overal lekker bij. Vis, vlees, salades, maar vooral granen en groenten, worden er een feestmaal van. 

 

Stap 1. 

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Ik gebruik hiervoor een oud jampot met deksel. Het is mijn favoriete manier om dressing te maken. Gooi alle ingrediënten bij elkaar en shaken maar! Wanneer je niet alles gebruikt, bewaar je de dressing ook direct in het potje in de koelkast. Maar een kommetje werkt natuurlijk net zo goed. 

Eventueel kun je extra water of citroensap gebruiken als je de tahini dressing iets dunner wilt hebben. En dat is alles. Eet smakelijk! 

sesampasta

Tahini met yoghurt

 

Wanneer je een lichte dressing wilt gebruiken over je salade of groenten, en je toch al een beetje de Arabische/Oosterse kant op gaat met je gerecht, is dit een iets lichtere versie van de normale tahini dressing hierboven. Ook voor deze yoghurtsaus met tahini meng je gewoon alle ingrediënten met elkaar. 

Lekker bij couscous, lamsvlees, kip, pompoen en andere gegrilde groenten, over geroosterde wortels of spruiten, met wat sesamzaadjes erop. Ja, ik kan nog wel even doorgaan. Beetje peterselie erover. Mmm.

tahini dressing met yoghurt
Ingrediënten
  • 200 ml volle yoghurt 
  • 2 eetlepels lichte tahini 
  • 1/2 eetlepels citroensap 
  • 1/2 eetlepel honing
  • 1 teen knoflook, geraspt 
  • ‘n snuf zout 

Maak je eigen favoriete tahini dressing

Bij het maken van tahini dressing bepaal je zelf naar smaak de hoeveelheden en precieze verhoudingen. Het basis recept zoals bovenin dit artikel kun je echt helemaal naar smaak en stijl aanpassen. Meer knoflook? Meer citroen? Liever geen water. Jij bepaalt. 

Natuurlijk kun je ook nog andere ingrediënten toevoegen. Ik vind de volgende ingrediënten goed passen bij de smaken. 

  • Yoghurt 
  • Peterselie
  • Sriracha
  • Sesamzaadjes 
  • Witte miso 
  • In plaats van citroen, een mooie azijnsoort zoals appel
  • Honing
falafel-maken
Tahini is ook top bij deze falafel van Mikkel Karstad

Wat is tahini?

Tahini is een pasta gemaakt van sesam en in Arabische keuken net zo normaal als pindakaas hier.

Een potje tahini wordt gemaakt van sesamzaadjes en is superlang houdbaar in je koelkast. Verder zit er misschien ook wat zout in, maar dat is het dan ook. Wanneer de zaadjes voor tahini licht geroosterd worden krijg je een fijne en lichtgeroosterde smaak. Wanneer je zaadjes langer worden geroosterd krijg je een donkere tahini die meer doet denken aan pindakaas. 

Sesamzaadjes zijn gezond. Ze zitten vol eiwitten, vezels, fosfor, calcium, magnesium, ijzer en kalium. 

 

Waar eet jij tahini dressing bij?

Ik ben benieuwd of jij ook zo dol wordt op tahini dressing als ik. En waar je het bij gaat eten! Sowieso is dit receptje van Sami Tamimi heel geschikt om tahini dressing een keertje te proberen. Eet smakelijk! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?