Tahini dressing is onze nieuwe favoriete dressing. Of saus. 

Hoe je precies een tahini dressing maakt, waar je deze vegan sesamsaus bij eet (spoiler: alles van Ottolenghi & co) en welke variaties lekker zijn – bijvoorbeeld tahini yoghurt dressing – lees je in dit artikel. Haal maar vast zo’n potje sesampasta in huis, want dit wordt onderdeel van je basis keukenproviand. 

Tahini dressing

4 from 7 votes
Course: SauzenCuisine: Turks
Portie

1

Pot
Bereidingstijd

5

minutes

Tahini dressing is een romige en nootachtige dressing, die in de verte wel een beetje doet denken aan een elegante Oosterse pindasaus, maar dan van sesam (ben je er nog).

In Arabische keukens behoort deze dressing tot het standaard repetoire en eten ze hem bij allerlei gerechten of als dip. Ik raad je aan om dit echt een keer te maken, je zult direct houden van de mooie en interessante smaken. Je gelooft bijna niet hoe snel je deze dressing klaar hebt. Hieronder delen wij ook een variatie op het recept, de tahini dressing met yoghurt!

Ik ben benieuwd of jij ook zo dol wordt op tahini dressing als ik. En waar je het bij gaat eten! Sowieso is dit receptje van Sami Tamimi heel geschikt om tahini dressing een keertje te proberen. Eet smakelijk! 

Ingrediënten

  • 150 gram 150 tahini

  • 2 eetlepels 2 citroensap

  • 1 teen 1 knoflook, geraspt

  • 'n snuf zout

  • 100 ml 100 water

  • Tahini dressing met yoghurt
  • 200 ml 200 volle yoghurt

  • 2 el 2 lichte tahini

  • 1/2 el 1/2 citroensap

  • 1/2 el 1/2 honing

  • 1 teen 1 knoflook, geraspt

  • Snuf zout

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor een oud jampot met deksel. Het is mijn favoriete manier om dressing te maken. Gooi alle ingrediënten bij elkaar en shaken maar! Wanneer je niet alles gebruikt, bewaar je de dressing ook direct in het potje in de koelkast. Maar een kommetje werkt natuurlijk net zo goed. 
  • Eventueel kun je extra water of citroensap gebruiken als je de tahini dressing iets dunner wilt hebben. En dat is alles. Eet smakelijk! 
  • Tahini dressing met yoghurt
  • Wanneer je een lichte dressing wilt gebruiken over je salade of groenten, en je toch al een beetje de Arabische/Oosterse kant op gaat met je gerecht, is dit een iets lichtere versie van de normale tahini dressing hierboven. Ook voor deze yoghurtsaus met tahini meng je gewoon alle ingrediënten met elkaar. 

    Lekker bij couscous, lamsvlees, kip, pompoen en andere gegrilde groenten, over geroosterde wortels of spruiten, met wat sesamzaadjes erop. Ja, ik kan nog wel even doorgaan. Beetje peterselie erover. Mmm.

Tips

  • Bij het maken van tahini dressing bepaal je zelf naar smaak de hoeveelheden en precieze verhoudingen. Het basis recept zoals bovenin dit artikel kun je echt helemaal naar smaak en stijl aanpassen. Meer knoflook? Meer citroen? Liever geen water. Jij bepaalt. Natuurlijk kun je ook nog andere ingrediënten toevoegen. Ik vind de volgende ingrediënten goed passen bij de smaken:

    Yoghurt, peterselie, sriracha, sesamzaadjes, witte miso, in plaats van citroen een mooie azijnsoort (zoals appel), en honing.
  • Ik raakte verslaafd aan deze dressing toen ik een salade maakte van couscous met geroosterde spruiten, avocado, limoen en koriander. Een fijne combinatie! 
  • Maak gerust wat meer, in de koelkast houd je de dressing best een paar dagen – zeker 4 – goed.
  • De tahini dressing is (echt bijna) overal lekker bij. Vis, vlees, salades, maar vooral granen en groenten, worden er een feestmaal van.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is tahini?

Tahini is een pasta gemaakt van sesam en in Arabische keuken net zo normaal als pindakaas hier. Sesamzaadjes zijn gezond. Ze zitten vol eiwitten, vezels, fosfor, calcium, magnesium, ijzer en kalium. Een potje tahini wordt gemaakt van sesamzaadjes en is superlang houdbaar in je koelkast. Verder zit er misschien ook wat zout in, maar dat is het dan ook.

Sesam zaadjes

Wanneer de zaadjes voor tahini licht geroosterd worden krijg je een fijne en lichtgeroosterde smaak. Wanneer je zaadjes langer worden geroosterd krijg je een donkere tahini die meer doet denken aan pindakaas. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten