Tamagoyaki – rol van roerei

Ben jij dat ‘uit de deur eten’ ook beu? Waan jezelf in de Japanse keuken met deze snack. Tamagoyaki is in Japan zeer geliefd als snack. Het is een opgerolde omelet met veel laagjes. In Izakaya-bars wordt Tamagoyaki als borrelhap geserveerd: in stukjes gesneden gaat de rol in de sushi. Er zijn speciale, langwerpige en rechthoekige pannen voor de bereiding van Tamagoyaki, maar in een gewone ronde koekenpan met een antiaanbaklaag gaat het ook.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Benodigdheden:

  • 6 radijsjes
  • 1 lente-ui
  • 8 eieren
  • 1 eetl. lichte sojasaus
  • 1 eetl. dashi
  • 1 theel. mirin
  • zout olie voor het bakken

Tamagoyaki japanse keuken

Bereiding:

Maak de radijsjes schoon. Snijd ze eerst in dunne plakjes en dan in dunne reepjes. Maak de lente-ui schoon en snijd hem fijn. Leg de radijs en lente-ui in koud water. Klop de eieren los met sojasaus, dashi en mirin. Roer het mengsel glad en voeg er, als je wilt, een beetje zout aan toe.

Bestrijk een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) of een braadslee met een in olie gedoopt kwastje. Verwarm de olie – niet te heet laten worden! – en giet zo veel van de geklutste eieren in de pan dat de bodem met een dunne laag is bedekt. Laat het ei stollen en rol het op met behulp van twee bakspatels.

Schuif de rol naar boven, tegen de rand van de pan aan. Bestrijk de pan opnieuw met een in olie gedoopt kwastje, giet er weer wat van het eimengsel in en laat het stollen. Rol de eerste rol uit, naar de onderste rand van de pan, en rol hem weer op met de nieuwe laag.

Ga zo door tot het eimengsel op is en er een dikke rol is ontstaan. Snijd de nog warme rol in plakken of wacht tot hij is afgekoeld. Giet de radijs en lente-ui af, strooi er zout op en leg ze op de rol.

Tip: Allerlei sauzen passen erbij als dip: ponzu-shoyusaus, zoete en toch scherpe chilisaus of anders is teriyakisaus, altijd goed!

Ik wil meer Japanse gerechten!

Mijn Japanse Keuken

De schoonheid zit hem voor een groot deel in de recepten, maar toch vind ik dat het uiterlijk van dit boek ook wat aandacht verdiend. Geen foto van een gerecht of van de auteur op de voorkant. Steven Paul heeft gekozen voor een plaatjes vrije kaft van een ruwe textuur, dit maakt ons nieuwsgierig!

Deze auteur omschrijft in zijn boek meer dan 80 recepten op basis van zijn persoonlijke ervaringen in deze tijdloze keuken. Hij presenteert naast klassieke Japanse gerechten ook eigen variaties, ideeën en specifieke culinaire gewoonten van Japanners. Deze recept-ontwikkelaar weet dat de Japanse keuken ontzettend veelzijdig is, daarom zijn voor minder gangbare ingrediënten, diverse alternatieven aangegeven, handig!

Sushi

De mensen in Japan hebben het gebruik van seizoensproducten en het vermijden van pakjes en zakjes hoog in het vaandel staan, dit zie je terug in de recepturen. Om je dan toch een beetje te helpen geeft Stevan je basisrecepten en praktische tips om bijvoorbeeld zelf Teriyakisaus te maken. Wie nog steeds denkt dat Japans eten vooral bestaat uit sushi, weet na het lezen van dit boek wel beter. Een duidelijk kookboek en makkelijk voor thuisgebruik, dit wil je!

Ik wil dit boek!