Ken je het verhaal al achter die oh zo lekkere tarte tatin met appel? Het schijnt dat er ooit twee zusjes waren genaamd Stephanie en Caroline Tatin. Ze runden samen een druk hotel-restaurant dat ze over namen van hun vader.

Dag in dag uit werkten ze zich kapot om de hongerige gasten te verzorgen. Op een extreem hectische dag was een van de zusjes druk in de weer met een dessert. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, maar het dessert kwam met het deeg bovenop de appels uit de oven. De tarte tatin was geboren!

Maak je liever de appeltaart met het deeg op de bodem, dat mag natuurlijk ook.

Tarte tatin met appel en rozemarijn

0 from 0 votes
Recipe by Ravneet Gill Course: TaartDifficulty: Gemiddeld
Portie

8

porties
Baktijd

40

minutes
Koeltijd

6

uur
Bereidingstijd

20

minuten

Dit recept is van Ravneet Gill en komt het kookboek Sugar, I Love You.

Een kookboek vol met de lekkerste desserts, koekjes en taarten. Oftewel: de goede dingen in het leven. Bedenk een zoet lekkernij en Ravneet heeft er op haar eigenwijze manier een recept over geschreven. Bijvoorbeeld deze tarte tatin met appel en rozemarijn. Een klassieker met een Ravneet twist.

In dit recept is Ravneet ook een beetje anders te werk gegaan dan bij een standaardversie van de tarte tatin. Ze maakt bijvoorbeeld een snel bladerdeeg. Ook de karamel met rozemarijn en laurierblaadjes is een toevoeging aan de klassieke versie.

Ben je niet zo van de spannende toevoegingen? Laat dan de rozemarijn en laurier gewoon weg. Easy.

Ingrediënten

  • 200 gram 200 patentbloem, plus extra voor het bestuiven

  • 0,5 tl 0,5 fijn zout

  • 185 gram 185 boter, uit de diepvries

  • 60 ml 60 ijskoud water

  • 2 tl 2 witte wijnazijn

  • 6 6 Bramley- of Cox-appels

  • 200 gram 200 fijne kristalsuiker

  • 30 gram 30 boter

  • 3 takjes 3 rozemarijn

  • 2 2 laurierblaadjes

Bereiding tarte tatin

  • Meng om het deeg te maken de patentbloem en het zout in de kom van een standmixer met platte menghaak. Rasp de bevroren boter erbij. Mix kort de boter erdoor; het moet klonterig blijven met zichtbare stukjes boter, dus je hoeft de boter nu alleen met de bloem te bedekken.
  • Roer het afgemeten water en de witte wijnazijn door elkaar, voeg dit aan de kom toe en meng tot zich een deeg vormt.
  • Schep het deeg op een vel bakpapier, leg er een stuk bakpapier op en rol het in de lengte uit. Verwijder het bakpapier en vouw het deeg als een brief in drieën (dit is een enkele toer). Leg het deed 2 uur in de koelkast, rol het weer uit en maak nog een enkele toer, draai het deeg een kwartslag en vouw het opnieuw op. Leg het nog 2 uur in de koelkast, maak nog twee enkele toeren en leg het nog 2 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van 25 cm en een dikte van 5 mm en leg in de koelkast. Verzamel de afsnijdsels en wikkel ze strak in plasticfolie voor een ander gebruik.
  • Verhit de oven tot 180 °C.
  • Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
  • Pak je tarte tatin vorm (of een ovenvaste koekenpan) en verhit zachtjes met de suiker erin op halfhoog vuur tot de suiker tot een amberkleur is gekaramelliseerd. Voeg de boter toe en roer goed om deze te laten smelten en met de karamel te mengen. Doe de rozemarijn en laurierblaadjes erbij en neem van het vuur. Leg de appels er met het snijvlak omlaag in.
  • Leg de deegschijf op de appels, stop de rand voorzichtig over de randen van de appels (pas op dat je je niet verbrandt). Zet de tarte tatin in de oven en bak 30 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en bak de tarte tatin nog 10 minuten.
  • Neem de tarte tatin uit de oven en laat een paar minuten staan. Leg er voorzichtig een bord op, keer - met ovenhandschoenen aan - de tarte tatin om.
  • Eet de taart met ijs, custard of slagroom.

Tips

  • Gebruik voor de tarte tatin met appel patentbloem. Dit zorgt ervoor dat je bladerdeeg sterker is dan als je tarwebloem gebruikt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

kookboek

Tarte tatin met appel en rozemarijn uit Sugar, I Love You van Ravneet Gill

Deze tarte tatin met appel en rozemarijn komt uit dit kookboek. Ook deze rabarber cheesecake en deze Japanse cheesecake zijn hierin te vinden.

De schrijfster van dit boek, Ravneet Gill, nam een aantal jaar geleden de banketbakkersafdelingen over van toprestaurants in Londen. Haar eerste kookboek schreef ze in 2020: 'The Pastry Chef's Guide: The secret to succesful baking every time'. Nu komt ze met haar tweede boek vol zoete lekkernijen.

In Sugar, I Love You laat ze je zien hoe en wanneer je suiker moet gebruiken om je zoete gerechten er het beste uit te laten komen. Op haar grappige manier legt Ravneet je op een eenvoudige manier de lekkerste en zoetste gerechten uit.

Til je toetjes naar een hoger niveau met dit kookboek!

  • Auteur | Ravneet Gill
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • ISBN 9789464041798
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten