Terwijl de rest van de wereld in een razend tempo de wijngaarden volplemt met commerciële Cabernet SauvignonMerlot en Syrahhaalt men in Spanje de schouders op. Zij weten al duizenden jaren wat voor moois ze in huis hebben; Tempranillo.

La Rioja | Tempranillo

La Rioja is de bekendste Spaanse wijnregio en ligt in het Noorden. Het hoog gelegen gebied heeft een warm klimaat en bergketens aan de noordzijde van het gebied beschermen de regio van koude zeewind en overmatige regenbuien. Door het gehele gebied stroomt de rivier de Ebro. Je kunt het gebiedje weer opdelen in drie kleinere gebiedjes. Elk met zijn eigen klimatologische verschillen: Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja.

Er worden hier allerlei Rioja wijnen gemaakt. Van de totale wijnproductie is 90% echter rode wijn. En dan gebruikt men het liefst – jawel – Tempranillo. Zo’n 80% van alle druiven die hier staan zijn Tempranillo. Garnacha mag ook meedoen – 8% van het areaal. De belangrijkste witte druif is Viura.

wijngaarden Spanje

En de rest

Ook in de rest van Spanje omarmt men de Tempranillo. Elke regio noemt de druif wel weer anders. Zo is er bijvoorbeeld Cencibel in Valdepeñas.

In Portugal herkent men de kwaliteiten van de Tinta Roriz, zoals de Tempranillo daar genoemd wordt. De Tinta Roriz wordt onder andere gebruikt om port mee te maken.

Verder vind je Tempranillo in Argentinië, Australië en Frankrijk.

Interessant?

WijnSpijs Academy

BEKIJK NU DE TRAILER

Tempranillo is Vroegrijp & Oranje

Tempranillo betekent ‘vroeg’. De druiven zijn snel rijp. In tegenstelling tot andere druiven vindt de oogst al midden tot eind september plaats. De schillen zijn niet echt dik, wat resulteert in een licht doorzichtige wijn. Door de relatief dunnere schillen zijn de druiven gevoelig voor rot. Je herkent een Tempranillo aan zijn kleur. De wijn heeft in het glas een oranjerood randje.

tempranillo graphic

4 Verschillende stijlen tempranillo

Een goedgemaakte Tempranillo kan zich prima meten met grote wijnen uit de Bordeaux of Bourgogne. Het voordeel van Tempranillo’s is dat men in Spanje een topsysteem heeft, waardoor je veel meer weet over het bewaarpotentiel van de wijn. Bovendien heeft de grote massa nog steeds alleen maar oog voor deze Franse hitgebieden, waardoor de prijskwaliteit dik in orde is.

Het Spaanse Systeem voor Quality Controle

RIOJA (voorheen ook wel “JOVEN’)

Wijndrinkers over de hele wereld zijn blij dat de Tempranillo wijnboeren inzien dat er ook aan deze verteerbare, soepele en frisse wijnen eer te behalen valt. De fruitige wijnen zijn graag geziene gast aan de picknick of tijdens een borrel met tapas!

Rijping | weinig tot geen houtrijping

CRIANZA

De wijnen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik en worden pas in hun derde jaar op de markt gebracht. De wijnen zijn gerijpt in gebruikte houten vaten. Hierdoor zijn de houtaroma’s (kokos, vanille en tabak) niet overdreven aanwezig.


Rijping | Minimaal twee jaar oud | Minimaal één jaar op hout gerijpt

RESERVA

Deze wijn worden gemaakt als de druiven genoeg potentie hebben en dus niet elk jaar. De wijnen blijven nog minimaal 3 jaar op het domein, voor ze verkocht kunnen worden. Een flinke investering voor de wijnboer.

Rijping | Minimaal drie jaar oud | Minimaal één jaar op hout gerijpt

GRAND RESERVA

Deze wijnen worden alleen gemaakt in uitzonderlijk mooie druiven en lang niet elk jaar. Deze wijnen hebben de kracht om zich te meten met de grote wijnen van de Bourgogne. De wijnmaker kent zijn wijnen het best en hij begeleidt deze wijnen dus al minimaal 5 jaar. Je kunt ervan uit gaan dat dit een prachtige wijn is!

Rijping |  Minimaal vijf jaar oud | Minimaal twee jaar op hout gerijpt

wijngaarden