Liefhebbers van Thais eten, liefhebbers van garnalen, liefhebbers van curry's en liefhebbers van überhaupt heerlijke gerechten, opgelet!

Deze Thaise groene curry met garnalen is een van mijn persoonlijke favorieten (en binnenkort de jouwe 😉).
Het bevat alle smaken: zoet, zout, zuur, umami, het is fris en pittig tegelijk en zelfs romig door de kokosmelk. De smaken zijn gelaagd en complex (maar simpel te maken) wat zorgt dat elke hap weer onweerstaanbaar is.

Thaise Groene Curry Met Garnalen

0 from 0 votes
Recipe by Vale Berral García Course: HoofdgerechtCuisine: Thais
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Het allerbelangrijkst bij dit gerecht is dat je alle smaken proeft en dat de balans klopt. Proef tussendoor tijdens het koken of je het niet te zuur, zoet, zout of pittig vindt.
Begin met het maken van deze groene currypasta voordat je aan dit recept begint. Je hebt er alleen een keukenmachine en vijzel voor nodig.

Ingrediënten

  • 2 2 el zonnebloemolie

  • 4 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 3 3 cm gember, in dunne plakjes

  • 4 4 el Thaise groene currypasta

  • 5 5 cm galangawortel/laos, in dunne plakjes

  • 2 2 tl kerriepoeder

  • 1 1 tl korianderpoeder

  • 600 ml 600 kokosmelk

  • 1 1 stengel citroengras, gekneusd

  • 4 4 limoenblaadjes

  • 3 3 el vissaus

  • 2 2 el suiker

  • 2 2 limoenen, uitgeperst

  • 1/2 1/2 bos koriander

  • 4 4 oogr gepelde garnalen

  • 12 12 gamba´s

  • 1/2 1/2 bosje lente-ui, in dunne ringetjes

  • 1 1 rode peper zonder de zaadjes, in dunne ringetjes

  • 2 2 el geroosterde (zwarte en/of witte) sesamzaadjes

  • 200 gr 200 sperziebonen of haricots verts

  • 200 gr 200 sugarsnaps

  • zout en peper

Bereiding

  • Bak de ui en knoflook zachtjes aan in de olie totdat ze glazig zijn. Bak de gember en laos een paar minuten mee. De geuren komen je al tegemoet, nietwaar? 😉
  • Bak nu kort de Thaise groene curry pasta mee.
  • Voeg de kokosmelk erbij en roer nu alles goed door. Laat het zachtjes aan de kook komen tot het begint te borrelen.Vervolgens doe je de limoenblaadjes, het citroengras, de suiker, de vissaus en het limoensap erbij en roer je alles goed door. Nu gaan we proeven. Deze stap is erg belangrijk want je wilt die balans van zoet, zuur, zout goed hebben. Als je vindt dat het aan de flauwe kant is, doe je er zout of meer vissaus bij. Mag het zoeter, dan doe je er suiker bij. Mag het frisser? Juist, meer limoen.
  • Terwijl de curry borrelt, blancheer je de sperziebonen en sugarsnaps. Dit doe je door een pan met water aan de kook te laten komen. Kook de sperziebonen en sugarsnaps 3 minuten en laat ze ´schrikken´ in ijskoud water.
  • Doe de gepelde garnalen en de gamba´s bij de curry en laat ze 5 minuten mee borrelen. Als de gamba´s helemaal rood zijn, zijn ze gaar.
  • Doe - net voordat je de curry serveert - de sperziebonen en sugarsnaps erdoorheen. Dit doen we op het laatste moment zodat ze hun mooie groene kleur behouden. En ze zijn immers al beetgaar. Je kunt ze ook mee laten garen in de curry maar dan zullen ze donkergroen kleuren.
  • Maak de curry af door er de korianderblaadjes, sesamzaadjes, bosui en rode peper over te strooien. Serveer met jasmijnrijst of bloemkoolrijst, kroepoek en een partje limoen.
    Wat ontzettend lekker!

Tips

  • Ben je allergisch voor schaaldieren? Geen probleem, vervang de garnalen en gamba´s door vis naar keuze.
  • Houd je niet zo van vis? Dan wil je vast eens deze Thaise curry met kip proberen.
  • Eet je vegan? Kan ook! Maak deze vegan Thaise groene groenten curry.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De Thaise keuken

Als je aan Thailand denkt, denk je aan rijst en pittige curry. Niet onterecht, maar de Thaise keuken is veel meer dan dat. In het noorden wordt er anders gekookt dan in het zuiden bijvoorbeeld. Wat de meeste streekgerechten wel met elkaar gemeen hebben, is dat men probeert om alle smaken in hetzelfde gerecht te combineren (zoals bij dit toffe recept!). De Thai gebruiken veel verse kruiden en groenten, waardoor Thais eten altijd net lichter en gezonder smaakt dan andere (Aziatische) keukens.

Verder wordt als bijgerecht bijna altijd rijst gebruikt. En dan het liefst echte jasmijnrijst, of pandanrijst. Mocht je goede jasmijn- of pandanrijst willen kopen, breng dan een bezoekje aan een oosterse toko. De kans dat je in de supermarkt de echte vindt, is vrij klein. Vaak is het verkapte gewone witte rijst met een paar procent jasmijn- of pandanrijst.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten