Som Tum | Zo maak je populaire Thaise papajasalade [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Som Tum is een superlekkere en frisse salade. Het is in Thailand enorm populair en ook makkelijk zelf te maken. Weinig calorieën en een echte smaakexplosie. Wat wil je nog meer!

De Thaise keuken gebruikt zowel de rijpe als de onrijpe variant van sommige vruchten. Interessant hé? De groene papaja is minder zoet en heeft een heerlijk knapperige structuur. Het zuigt ook makkelijk sauzen en dressings op.

Ik vind deze salade het lekkerst in de zomer. Zelf maak ik hem altijd lekker pittig maar dit heb jij natuurlijk helemaal in eigen hand. Dit recept van Tove Nilsson is een goede balans tussen zoet, zout, fris en hartig. En lekker knapperig met de papaja en pinda’s! 

Som Tum

Over Tove Nilsson en Thai

Wij kennen Tove Nilsson van haar leuke boek met limonaderecepten. Haar nieuwe boek Thai is geïnspireerd door de hippe Thaise restaurants in steden zoals New York, Berlijn en Bangkok. Met meer dan 70 recepten is Thai een goed boek om de moderne Thaise keuken te leren kennen. 

Het boek leert je typisch Thaise technieken onder de knie krijgen, zoals het gebruik van de grote vijzels. Hou je van extreem smaakvolle gerechten en geurige kruiden? Dan is dit boek iets voor jou. 

 

Recept | Som Tum Papajasalade

Salade | 4 porties
Ingrediënten
  • 1 el gedroogde garnalen 
  • ½ groene papaja (ca. 300 g) 
  • 3 el vers limoensap 
  • 4 el vissaus 
  • 3 el palmsuiker of ruwe rietsuiker 
  • 3 teentjes Thaise knoflook of 1 gewone knoflookteen, gepeld 
  • 1-4 verse Thaise pepertjes, in plakjes 
  • 2 kousebanden of 10 sperziebonen, in stukken van 5 cm 
  • 6 kerstomaten, gehalveerd 
  • 3 el gebrande pinda’s, optioneel
Geen Papaja?

Wortels en kool kan je ook gebruiken. Hartstikke lekker als je geen papaja kunt vinden – en vaak lokaler geteeld. Dunne reepjes koolraap en rettich zijn ook lekker. 

Zo maak je deze lekkere salade.

Stap 1. 

Laat de garnalen ongeveer 15 minuten in lauw water weken.

Stap 2. 

Schil de papaja en verwijder de pit. Snijd hem vervolgens op een mandoline of met een julienneschiller in dunne reepjes.

Stap 3.

Meng het limoensap, de vissaus en de suiker tot een dressing. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Houd de dressing apart.

Stap 4.

Vijzel de garnalen en de knoflook, of stamp ze in een kom met je handen tot moes (gebruik handschoenen). Voeg de gewenste hoeveelheid pepertjes toe. Hoe meer je de peper vijzelt, hoe pittiger de salade wordt – doe dit naar eigen smaak.

Stap 5.

Voeg de bonen toe en vijzel ze zodat ze wat zachter worden. Gebruik een lepel om te roeren terwijl je vijzelt, dat maakt het stampen in een volle vijzel gemakkelijker.

Stap 6.

Voeg de papaja, de tomaten en de dressing toe en meng. Proef of de salade zout en zuur genoeg is en breng hem eventueel op smaak met vissaus of limoensap. Roer er eventueel de pinda’s door.

Stap 7.

Serveer direct.

Thai Kookboek

Thai

Tove Nillson komt uit Zweden. Ze heeft zich na haar opleiding als sommelier en kok gespecialiseerd in het combineren van eten en drinken. Niet alleen wijn maar ook bier, frisdranken en limonades.

Tove heeft inmiddels meerdere succesvolle kookboeken achter haar naam staan.
Wij mochten dit recept voor Som Tum delen als voorproefje uit haar nieuwste boek, Thai.

  • Tove Nilsson
  • ISBN: 978 94 6143 235 3
  • Good Cook
  • Prijs € 20,95
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?