Thaise viskoekjes van kabeljauw, een ideale borrelhap. Of, met een Thaise salade of noedels ernaast ook een geweldig hoofdgerecht.

Als je eenmaal weet hoe simpel en smaakvol dit recept is, dan ga je ze zeker vaker maken. Het is de combinatie van smaken en structuren die de Thaise keuken zo smaakvol maakt.

Hoe je de koekjes maakt, leg ik hier onder uit. Je kunt ze bakken óf frituren, het geeft net een ander resultaat, maar beide is lekker. Zet je keukenmachine en de ingrediënten vast klaar, het is zo gepiept.

Thaise viskoekjes

5 from 1 vote
Cuisine: Thais
Viskoekjes

10

stuks
Bereidingstijd

30

minutes

Maak het jezelf makkelijk en vraag aan je visboer verse kabeljauwfilet zonder vel.

Ingrediënten

  • 500 gr kabeljauwfilet zonder vel

  • 2 tenen knoflook

  • 2 cm gember zonder schil

  • 2 el vissaus

  • 1 el sojasaus

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 1 sereh en/of limoenblad, fijngehakt

  • 1 rode peper zonder zaadjes in fijne ringetjes

  • 1/2 bosje koriander, met steeltjes en al gehakt

  • 1 limoen, alleen het zest

  • 1 kleine wortel, brunoise

  • 1 ei, geklutst

  • 3 el paneermeel

  • 2 stengels bosui in ringetjes

  • peper en zout naar smaak

  • 4 el zonnebloemolie

Bereiding

  • Snijd alles op maat zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst. Ontvel de vis als dat nog niet gedaan is.kabeljauw-viskoekjes-recept
  • Doe de stukken kabeljauw, koriander steeltjes, rode peper, vissaus, sojasaus, gember, sjalot, limoenblad en knoflook in de keukenmachine en maal - gebruik de 'pulse' knop als je die hebt - alles ongeveer een halve minuut tot een vrij grove puree.thaise-viskoekjes-vismengselviskoekjes-beslag
  • Doe de vispuree in een mengkom en voeg daarbij het ei, het paneermeel, de stukjes wortel, de limoenzest, de bosui en de , nog meer korianderblaadjes en een snuf zout en peper. Houd wat koriander en bosui apart voor de garnering. Meng alles goed door elkaar tot je een mengsel hebt dat je goed tot kleine koekjes kunt vormen. Is het mengsel iets te nat, doe er dan nog wat paneermeel bij.viskoekjes-kabeljauw
  • Meng er koekjes van met je handen en leg ze op een blad of schaal met bakpapier. Laat minimaal een uurtje opstijven in de koelkast.
  • Verhit de olie in een goede koekenpan met dikke bodem. Bak de viskoekjes 4 minuten aan iedere zijde tot goudbruin op middelhoog vuur. en laat ze op keukenpapier uitlekken.

    Frituren kan ook op 180 graden, dan is het 3 tot 4 minuten. Doe niet teveel viskoekjes tegelijk in de pan of frituur, dat geeft een beter resultaat.
  • Serveer op een bord met een oosterse dressing ernaast, besprenkel met de rest van de bosui en koriander.
    En probeer ze niet allemaal op te eten onder het bakken want ze zijn fantastisch!Thaise-viskoekjes

Tips

  • Gebruik een ijsbol of ijsschep om de koekjes te vormen. Zo krijg je allemaal hetzelfde formaat en het gaat sneller.
  • Of je gebruikt een kleine uitsteekring om op een dienblad mooie strakke koekjes te vormen. Qua presentatie gaat dit straks zeker schelen!
  • Wil je andere vis gebruiken, dan kan het met elke stevige witvis. Heek lijkt veel op kabeljauw dus dat kan goed. zorg in ieder geval voor verse vis.
  • Maak bij de viskoekjes een sausje op basis van mayo, limoen en pittige saus.
  • Welke wijn drink je bij deze Thaise viskoekjes? Bij de koriander en limoen grijp je haast als vanzelf naar een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Maar dat wordt lastig met de rode peper. Laat die dus weg, of neem een net niet droge riesling of pinot gris uit Duitsland om dat pepertje te blussen.
  • Eten je kinderen mee? Laat de rode peper weg.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten