Oesters en de liefde

Primitieve volken geloofden al dat oesters magische eigenschappen bezaten die te maken hadden met de liefde, beter gezegd met de lust!

Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, werd uit het schuim van de zee geboren en steeg uit zee op in een oesterschelp. Een lustopwekkend middel heeft nog steeds afrodisiacum, genoemd naar deze godin.

Nu staan de Grieken meer bekend als warmbloedig, maar ook in het koelbloedige Nederland werden oesters in de gouden eeuw liefdeseigenschappen toebedeeld. De bekendste oestereter uit de geschiedenis is toch wel Casanova, deze Italiaanse super minnaar at wel drie dozijn oesters per dag. En ook de legendarische Don Juan meende dat oesters onontbeerlijk zijn voor een liefdesleven.

Wetenschappelijk bewijs

Inmiddels is het wetenschappelijk vastgelegd, de oester is echt een afrodisiacum. Onderzoekers aan de universiteit van Miami ontdekten dat oesters zeer rijk zijn aan een zeldzaam soort aminozuur dat het peil van de geslachtshormonen verhoogd. Eeuwenlang werd de bewering dat oesters goed waren voor het libido weggewuifd als een mythe zonder wetenschappelijke bewijzen. Nu zijn deze bewijzen gevonden!

Oesters
Photo by Nicole Elliott on Unsplash

Oesters van Nam Kee

Zelf at ik voor het eerst oesters op de Amsterdamse Zeedijk. Ik at daar de beroemde oesters van Nam Kee in het gelijknamige restaurant. Vlak daarna, in 2000, kwam de film ‘Oesters van Nam Kee’ uit, dit is de verfilming van de gelijknamige roman van Kees van Beijnum.

Nam kee is een restaurant dat in 1981 werd geopend en toen slechts bestond uit 4 tafeltjes. Het filmverhaal gaat over de liefdesgeschiedenis tussen de 18-jarige gymnasiast Berry en de iets oudere Thera. Berry leidt een dubbelleven; hij houdt het voor zijn licht criminele vrienden uit Amsterdam-West zorgvuldig verborgen dat hij eigenlijk uit het enige villa straatje in deze wijk afkomstig is; alleen Thera neemt hij volledig in vertrouwen. Berry en Thera gaan regelmatig oesters eten in het restaurant Nam Kee. Thera is dol op oesters, Berry vindt de smaak en substantie niet lekker, maar omdat Thera ze lekker vindt, eet hij ze vaak. Ook nadat het uit is met Thera, eet hij regelmatig oesters in Nam Kee. Hij probeert op die manier het gevoel en de herinneringen terug te krijgen.

Katja Schuurman naakt

De film kreeg ten tijde van de première nogal wat media-aandacht; het was de eerste keer dat Katja Schuurman volledig naakt in een film te zien was. Dat Schuurman aan de film nog een relatie overhield met Egbert Jan Weeber zorgde voor extra publiciteit.

Wijn&spijs verliefd is een 1+1=3 ervaring

Echter wil je met de oesters van Nam Kee een heuse eureka ervaring met Valentijn drink er dan een rode wijn bij. Ik zie al je verbaasde blik, maar dat rode wijn niet bij oesters zou passen is heel ouderwets! Neem wel een lichte rode wijn met weinig tot geen tannines. De regel is namelijk wel dat je geen wijnen met veel tannines moet drinken bij oesters, dit gaat niet goed samen met de Jodiumsmaken van de oesters, daarbij kunnen de ‘strenge’ tannine de subtiele smaak van de oesters gaan overheersen. Voorbeelden van lichte, fruitige rode wijnen vind je vooral in de genoemde Bourgogne, en dan vooral de zuidelijk gelegen wijngaarden van de Pinot Noir of Gamay druif.

Een beetje stout

Het recept voor een perfect huwelijk, voor diegene die lange termijn plannen hebben met hun Valentijn, is de combinatie van stevige stout en de delicate oester. Vooral een combinatie waar de Ieren wel raad mee weten. Stout is een biersoort dat wordt gekenmerkt door een donkerbruine, bijna zwarte kleur en een enigszins branderige bittere smaak door het gebruik van geroosterde mout of gerst. In proeftests komt de Ierse Guinness steevast met kop en schouders boven de andere bieren uit!

Wil je meer weten over Franse oesters of de stoute vrouw in jezelf of je partner wakker kussen? Lees dan het boek “De Grand Cru van de Zee” van Adri & Zoon (adrieenzoon.com) met wijn spijs tips van Register Vinoloog Barbara Verbeek!