Vrolijk dessert voor de lente -> tiramisu met limoncello en aardbeien [recept]

Heb je de echte Hollandse aardbeien al zien liggen bij de groenteboer? Heerlijk hé?! Ik maakte er een dessert mee: een frisse tiramisu! Zonder chocolade, Amaretto of koffie, maar mét limoncello, aardbeien en citroen. Lekker dessert voor de zomer en lente!
Tiramisu van zijkant aardbeien

Gebruik biologische citroenen en vergeet ook die niet te wassen. Mijn keuze voor Limoncello is die van de broertjes Franco en Benno Fiorito. De Amsterdamse Fiorito is een van de weinige Nederlandse Limoncello ‘Superiore’, wat betekent dat-ie wordt gemaakt zonder allemaal kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. Heel erg lekker en gewoon te koop bij Gall&Gall. Als de fles leeg is – en dat gaat snel – gebruik ik ze voor zelfgemaakte limonade of tonic. Handig!

 

Limoncello Tiramisu met Hollandse Aardbeien

Dessert 8 personen

Ik raad je aan om deze frisse tiramisu een dag van te voren te maken! Alle smaken kunnen dan goed ‘intrekken’. Dit recept voor 8 personen kun je prima delen door twee, of zelfs door vier, als je met minder bent. Ik maak het altijd in deze gezellige serveerschaal/familiebak en geef iedereen een lepel. Maar je kunt per persoon ook kleine glaasjes maken -> trés chique, als je zo’n cocktailglas of champagnecoupe gebruikt.

Ingrediënten

  • 2 biologische citroenen
  • 65 gram poedersuiker en een beetje om te garneren.
  • 80 ml limoncello
  • 1 pak lange vingers
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • een grote (oven)schaal of 8 kleine schaaltjes of mooie glazen.
  • mixer
  • rasp

TIRAMISU- citroen schillen

Tiramisu - lange vingers

Heerlijke lente tiramisu met aardbeien en limoncello

  • Was de citroenen met warm water. Maak ze goed droog en rasp het gele gedeelte van de schil. Gebruik een zo fijn mogelijke rasp, maar snij in het geval van een grove rasp de citroenschil nog zo fijn mogelijk bij met een mes.
  • Pers de citroenen uit. Meng het sap met de driekwart van de Limoncello, de helft van de rasp en alle poedersuiker.
  • Gebruik een grote schaal, of 8 kleine glazen/schaaltjes en leg een egale laag koekjes onderin. De hele bodem moet bedekt zijn met een enkele laag. Eventuele gaten vul je door koekjes te breken en de stukjes erin te passen.
  • Doordrenk de koekjes in meerdere fases met het limoncello/citroenmengsel. Schenk kleine beetjes op de koekjes en laat het een minuut of twee intrekken. Kijk daarna of de koekjes nog meer vocht kunnen opnemen. Probeer zo veel mogelijk limoncello in te laten trekken, maar het moet er niet ‘op’ gaan liggen. Wees voorzichtig en geduldig!
  • Klop de slagroom goed stijf met de mixer.
  • Klop de mascarpone even los met een vork of zoiets. Mix daarna door de slagroom. Meng als laatste het overgebleven deel van het limoncello/citroenmengsel én de achtergebleven 20 ml limoncello door het roommengsel.
  • Verdeel het roommengsel over de koekjes. Gebruik een spatel om het netjes te verdelen.
  • Maak als het nodig is de randjes van het glas schoon met een stukje keukenpapier.Bovenstaande kun je een dag van te voren doen. En dat is eigenlijk het allerlekkerste! Heb je weinig tijd, laat dan in elk geval de tiramisu 4 uur afgedekt opstijven in de koelkast. Finish voor het opdienen met deze laatste stappen: 
  • Maak de aardbeien schoon en laat ze drogen op een stukje keukenpapier.
  • Haal de tiramisu uit de koelkast en garneer door de aardbeien met de gesneden-kroontjes-kant naar beneden in rijtjes op de roomlaag te plaatsen. Maak af met de overgebleven citroenrasp en een beetje poedersuiker.
  • Glaasje ijskoude limoncello ernaast en smullen maar!

Hollandse-aardbeien-tiramisu-citroen

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons