Tiramisu maken doe je zo! | Italiaanse klassieker [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Sommige desserts behoren met recht tot de klassiekers. Tiramisu heeft alles in huis om tot die categorie te behoren. 

Wist je dat tiramisu maken eenvoudig is en het maar een kwartiertje van je tijd kost? Omdat de dessertschotel daarna een tweetal uur moet “rusten”, heb je voor dit nagerecht wel wat geduld nodig.

Maar hé, dan smaakt je 
eigen creatie nóg lekkerder én heb je ruim tijd om iets anders te doen, toch?  

Tiramisu recept

In dit artikel delen we een supergoed Italiaans recept voor tiramisu uit het kookboek ‘Big Mamma’s Cucina Popolare’. Je komt er verder alles te weten over waar dit heerlijke toetje vandaan komt. 

We geven ook tips en oplossingen om eventueel alcohol uit je recept te schrappen. Ben je dringend op zoek naar een dessert dat het hele jaar door lekker is? Zoek niet langer! Tiramisu is alom geliefd, snel klaar en ziet er prachtig uit. Buon appetito! 

Recept | Tiramisu

Dessert | 6 personen
Ingrediënten
  • 250 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 70 g fijne kristalsuiker
  • 400 g mascarpone
  • 400 ml warme espresso
  • 2 el marsala, koffielikeur, amaretto of zoete dessertwijn
  • 30 lange vingers (of 18 zelfgemaakte, zie hier voor recept)
  • (ongezoete) cacaopoeder, om te bestuiven

Come fare | Tiramisu in 4 stappen

Stap 1

Klop in een mengkom de slagroom stijf. Klop in een andere mengkom de eidooiers met de fijne kristalsuiker schuimig, voeg de mascarpone toe en klop tot een homogeen mengsel. 

Stap 2

Spatel de geklopte slagroom met een spatel door het mascarponemengsel. Zet de kom met room aan de kant. 

Stap 3

Meng in een kom de espresso met de marsala. Doop de lange vingers een voor een in de koffie en leg zen in een grote rechthoekige schaal (20 x 25 cm, ongeveer 7 cm hoog). Bedek ze met een 2 cm dikke laag room. Herhaal de voorgaande stappen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag room. 

Stap 4

Dek de schaal af met plasticfolie en laat de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen en opstijven (liefst 1 nacht). 

Stap 5

Bestuif, vlak voor het serveren, de bovenkant van de tiramisu met een dikke laag cacaopoeder. 

Eet smakelijk!

Tiramisu recept

Wat is tiramisu?

Een klassieke tiramisu maak je met onder meer mascarpone (smeuïge roomkaas ontstaan in Noord-Italië), Marsala (zoete Siciliaanse dessertwijn) en Savoiardi (Italiaanse “lange vingers”). Stuk voor stuk ingrediënten van Italiaanse oorsprong dus.

Tiramisu is één van de bekendste nagerechten uit de Italiaanse keuken. Zowat iedereen kent het populaire toetje, of heeft er tenminste wel eens van gehoord. Een klassieker, zou je denken? Toch bestaat tiramisu nog maar sinds de jaren tachtig. Het heeft dus geen eeuwenoude geschiedenis, zoals pizza, bijvoorbeeld. 

Tiramisu is ontstaan in de regio Veneto, waarvan Venetië de hoofdstad is. De letterlijke betekenis van het woord tiramisu is “trek me omhoog”, wat eigenlijk wil zeggen: “maak me blij”, of “beur me op”. Dat is geen toeval, want het toetje zou een prima oppeppertje zijn voor mensen die ziek zijn. Eieren, suiker, mascarpone en koffie zijn energierijke ingrediënten, dus dat spreekt voor zich. 

Je kunt  zelfgemaakte tiramisu drie tot vijf dagen na bereiding bewaren in de koelkast. 

Tiramisu recept origineel

Kun je tiramisu zonder alchohol maken?

Opgelet: tiramisu volgens het klassieke recept is niet geschikt voor kinderen, ouderen of zwangere vrouwen. Dat komt omdat Marsala een hoog percentage alcohol (tussen de 20 en 25%) bevat en de tiramisu wordt gemaakt met rauw ei. 

Drinkt jouw proefpubliek geen alcohol of heb je geen Siciliaanse dessertwijn in huis? Goed nieuws: want tiramisu smaakt minstens even lekker zonder alcohol. Het is zelfs zo dat sommige Italianen zweren bij tiramisu zonder alcohol. De Marsala of de likeur kan je dus gewoon schrappen in het recept als je dat wenst. Vervang de hoeveelheid Marsala wijn dan door wat extra koffie. 

Tiramisu recepten

Recept | Italiaanse lange vingers

Voor 18 lange vingers
Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 1 snuf zout
  • 75 g bloem
  • 3 el poedersuiker
lange vingers maken

Aan de slag! Lange vingers in 5 stappen

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 180° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Splits de eieren, doe de eiwitten in een vetvrije kom en de eidooiers in een andere kom. Klop de eidooiers met 2 eetlepels fijne kristalsuiker dik en lichtgekleurd. Zet de kom aan de kant.

Stap 2

Klop met een elektrische mixer of een garde de eiwitten met de overgebleven suiker en het zout stijf. Klop de eiwitten tot er stijve pieken komen op de punt van de garde.

Stap 3

Vouw met een spatel voorzichtig de helft van de bloem door het eierdooiermengsel. Spatel hier vervolgens de helft van de geklopte eiwitten, daarna de overgebleven bloem en ten slotte de rest van de eiwitten door. 

Stap 4

Vul een spuitzak met het beslag en spuit 18 lange vingers van 10 cm op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de lange vingers. Bestuif de lange vingers met poedersuiker en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Stap 5

Haal de lange vingers uit de oven en laat ze afkoelen. En dan komt nu het moeilijkste deel van het recept: de lange vingers niet opeten voordat de tiramisu klaar is. 

Big Mamma's Cucina Popolare Boek

Big Mamma's Cucina Popolare

Dit is het nieuwste kookboek van de Italiaanse restaurantgroep Big Mamma. Het bevat meer dan 130 klassieke Italiaanse recepten met een moderne twist.

  • Big Mamma’s Cucina Popolare
  • ISBN: 9789461432377
  • Good Cook 
  • € 35,-
Geef je mening!
recipe image
Recept
Tiramisu
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!