Tiramisu is zo'n klassiek recept dat iedereen toch net even anders maak. En waarvan iedereen beweert dat 'dit tóch echt de beste manier is om tiramisu te maken'.
Ik zal niet beweren dat dit het meest klassieke recept is, maar met dit recept behoud ik je wél voor een paar fouten die je echt niet wil maken.
Is dit dus de eerste keer dat je tiramisu maakt? (Het zal zeker niet de laatste keer zijn, want het is waanzinnig lekker!)
Lees het recept eerst helemaal door, zodat je weet wat de valkuilen zijn. Verder is tiramisu maken helemaal niet moeilijk, dus aan de slag!
Wat zit er in tiramisu?
Tiramisu maak je met eieren, mascarpone, lange vingers, suiker, koffie én likeur. Een Italiaanse klassieke tiramisu maak je met Marsala, een zoete Siciliaanse dessertwijn en Savoiardi (Italiaanse lange vingers).
Maar experimenteer met je favoriete likeur of sterke drank. Of maak de restjes op van wat je nog in huis hebt. De drank is heel bepalend voor de smaak dus kies iets uit dat goed past en je écht lekker vindt.
Welke drank in tiramisu
- Siciliaanse dessertwijn Marsala
- bruine rum
- cognac
- zachte whiskey
- amandellikeur zoals Amaretto
- citrusachtige likeuren zoals Grand Marnier, Cointreau, Licor43, Limoncello
- koffie of notenlikeur zoals Tia Maria
Kun je tiramisu maken zonder alcohol?
Drinkt jouw proefpubliek geen alcohol of heb je geen Siciliaanse dessertwijn in huis? Goed nieuws: je kunt tiramisu maken zonder alcohol. Het is minstens even lekker als de versie met alcohol. Het is zelfs zo dat sommige Italianen zweren bij tiramisu zonder alcohol. De Marsala of de likeur kan je dus gewoon schrappen in het recept als je dat wenst. Vervang de hoeveelheid dessertwijn of likeur dan door wat extra koffie of gebruik alcoholvrije amandelsiroop zoals deze.
Waarom mislukt mijn tiramisu?
Waarom is je tiramisu mislukt? Het kan natuurlijk op veel verschillende momenten verkeerd gaan. Nog een keer alle cruciale stappen op een rij.
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Laat je koffie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de koekjes erin doopt. Zo schift het straks niet in de tiramisu, maar kunnen de koekjes nog wel koffie opnemen.
- Is de tiramisu te nat of te droog? Dat licht aan hoe lang, of hoe kort je de koekjes welt in de koffie. Doe dat 2 of 3 koekjes
- Zorg voor een zo luchtig mogelijke mousse. Dat betekent dat je lang moet mixen tot stap 4. En dat je in stap 5 voorzichtig alles in elkaar moet vouwen om zo min mogelijk luchtigheid te verliezen. Gebruik dan een menghaak en meng zo kort mogelijk.
- Wil je eiwit niet stijf worden? Lees de tips onder ons recept voor het maken van eiwitschuim.
- Laat je tiramisu echt even opstijven. Dat is minimaal 3 uur. Maar je kunt een tiramisu wel 3 dagen goed houden in de koelkast. Sterker nog, na dag 1 'intrekken' zijn de smaken op hun best.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten