Tiramisu is zo'n klassiek recept dat iedereen toch net even anders maak. En waarvan iedereen beweert dat 'dit tóch echt de beste manier is om tiramisu te maken'.

Ik zal niet beweren dat dit het meest klassieke recept is, maar met dit recept behoud ik je wél voor een paar fouten die je echt niet wil maken.

Is dit dus de eerste keer dat je tiramisu maakt? (Het zal zeker niet de laatste keer zijn, want het is waanzinnig lekker!)
Lees het recept eerst helemaal door, zodat je weet wat de valkuilen zijn. Verder is tiramisu maken helemaal niet moeilijk, dus aan de slag!

Tiramisu maken

4 from 14 votes
Recipe by Laura Lemmers Course: NagerechtCuisine: Italiaans
1 tiramisu

8

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Opstijven

3

hours 

Net als bij de meeste Italiaanse recepten zijn er niet veel ingrediënten nodig, maar kies zeker het beste dat je je kunt veroorloven.

Voor het maken van tiramisu is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen gladde mousse.

Eenmaal in de schaal moet de tiramisu minimaal 3 uur opstijven, begin daarom ruim van te voren. Dat kan zelfs twee dagen van te voren al.

Ingrediënten voor tiramisu

  • 350 ml 350 aan zeer sterke koffie, op kamertemperatuur

  • 75 ml 75 (koffie)likeur, rum of alcohol vrije siroop

  • 300 gram 300 lange vingers

  • 500 gram 500 mascarpone, op kamertemperatuur

  • 4 4 eidooiers, op kamertemperatuur

  • 3 3 eiwitten, op kamertemperatuur

  • 120 gram 120 kristalsuiker

  • 1 snuf 1 zout

  • (ongezoete) cacaopoeder, om te bestuiven

  • Ook handig
  • keukenmixer

  • grote vierkante lasagna schaal

Zo maak je tiramisu!

  • Zet eerst al je ingrediënten klaar. Ik zeg het nog maar een keer; zorg dat je spullen op kamertemperatuur zijn.

    Als je het lastig vindt om eieren te scheiden dan raad ik je aan om dit aan te schaffen. Kost niks en is heel handig.
    Voor degene die zelf aan de slag gaan kan het helpen om met drie bakjes te werken. Telkens als je een ei hebt gescheiden voeg je meteen het eiwit toe aan een 'grote verzamelkom'. Het volgende ei scheid je weer opnieuw in een klein bakje. Mocht er toch wat eigeel bij je eiwit komen, begin dan opnieuw.
    eieren-scheiden-tiramisu
  • Klop in een mengkom het eigeel met de helft van de suiker tot een schuimige lichtgele substantie. Dit duurt zeker een minuutje of vijf, je kunt het daarom het beste doen met een elektrische mixer.

    Klop daarna in een andere kom de mascarpone (op kamertemperatuur!) los. Dat is zo gepiept en kan met de hand, maar wel een belangrijk stap om straks geen klontjes te krijgen in je tiramisu mengsel.
  • Neem weer de eidooiers en de elektrische mixer en mix de mascarpone erdoor tot je een egale massa hebt. Het moet er nu zo uit zien. tiramisu vulling
  • Maak je staande keukenmixer brandschoon en vetvrij door hem even opnieuw af te wassen. Belangrijk om je eiwitten goed stijf te krijgen.

    Mix nu de eiwitten en de snuf zout stijf in een minuut of vijf op de hoogste stand.

    Laat de mixer aan terwijl je de resterende suiker, lepel voor lepel, rustig toevoegt. Wacht telkens een halve minuut voor je verder gaat. Zo kan het eiwit de suikers telkens helemaal opnemen, voordat je nieuw suiker toevoegt. Als alle suikers zijn toegevoegd controleer je of de suiker is opgenomen, door een beetje eiwit uit de kom te halen. Voel met wat eiwitschuim tussen je duim en wijsvinger of je geen suiker korreltjes voelt.

    tiramisu-recept
  • Verwissel de draadgarde door een platte menghaak om zo veel mogelijk lucht in je mengsel te houden.
    Meng eerst een eetlepel eiwitschuim in de mascarpone kom - dat noem je trouwen - en voeg daarna het mengsel bij de eiwitten in de staande mixer. Meng snel en kort tot een egale substantie. Zet opzij.
  • Neem je afgekoelde espresso en meng met de likeur in een diep bord. Dip nu telkens een lange vinger in de koffie tot hij net is volgezogen met koffie/likeur en plaats een mooie laag in de bodem van de vierkante serveerschaal.
  • Verdeel nu de helft van je mengsel over de koekjes. Maak dan nog een laag gedoopte lange vingerkoekjes. En vervolgens maak je de tiramisu af met een laatste laag tiramisu mengsel. Tiramisu
  • Zet de tiramisu nu minimaal 3 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren een flinke laag cacao met een zeefje over de bovenkant. tiramisu-maken

Video van het recept

Variaties en tips

  • Als je deze tiramisu eenmaal in de vingers hebt kun je heel leuk variëren met andere soorten likeur en fruit. Wat dacht je van een extra laag aardbeien in het midden en de koffie/likeur vervangen door jus d'orange en limoncello? De cacao laat je weg. Het recept voor limoncello tiramisu vind je hier.
  • Maak deze klassieke tiramisu extra lekker door een laag geschaafde chocolade.
  • Dit recept bevat nogal veel rauw ei. Het is daarom niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid. De alcohol maakt het ook niet geschikt voor kinderen. Lees hieronder hoe je tiramisu zonder alcohol maakt.
  • Zo'n grote schaal tiramisu op tafel staat heel gezellig. Maar voor degene die niet zo goed zijn in delen kun je natuurlijk ook kleine bakjes maken. Als je glazen schaaltjes gebruikt zie je bovendien die mooie lagen goed terug.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat zit er in tiramisu?

Tiramisu maak je met eieren, mascarpone, lange vingers, suiker, koffie én likeur. Een Italiaanse klassieke tiramisu maak je met Marsala, een zoete Siciliaanse dessertwijn en Savoiardi (Italiaanse lange vingers). 
Maar experimenteer met je favoriete likeur of sterke drank. Of maak de restjes op van wat je nog in huis hebt. De drank is heel bepalend voor de smaak dus kies iets uit dat goed past en je écht lekker vindt.

Welke drank in tiramisu

  • Siciliaanse dessertwijn Marsala
  • bruine rum
  • cognac
  • zachte whiskey
  • amandellikeur zoals Amaretto
  • citrusachtige likeuren zoals Grand Marnier, Cointreau, Licor43, Limoncello
  • koffie of notenlikeur zoals Tia Maria

Kun je tiramisu maken zonder alcohol?

Drinkt jouw proefpubliek geen alcohol of heb je geen Siciliaanse dessertwijn in huis? Goed nieuws: je kunt tiramisu maken zonder alcohol. Het is minstens even lekker als de versie met alcohol. Het is zelfs zo dat sommige Italianen zweren bij tiramisu zonder alcohol. De Marsala of de likeur kan je dus gewoon schrappen in het recept als je dat wenst. Vervang de hoeveelheid dessertwijn of likeur dan door wat extra koffie of gebruik alcoholvrije amandelsiroop zoals deze.

tiramisu-eten

Waarom mislukt mijn tiramisu?

Waarom is je tiramisu mislukt? Het kan natuurlijk op veel verschillende momenten verkeerd gaan. Nog een keer alle cruciale stappen op een rij.

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Laat je koffie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de koekjes erin doopt. Zo schift het straks niet in de tiramisu, maar kunnen de koekjes nog wel koffie opnemen.
  • Is de tiramisu te nat of te droog? Dat licht aan hoe lang, of hoe kort je de koekjes welt in de koffie. Doe dat 2 of 3 koekjes
  • Zorg voor een zo luchtig mogelijke mousse. Dat betekent dat je lang moet mixen tot stap 4. En dat je in stap 5 voorzichtig alles in elkaar moet vouwen om zo min mogelijk luchtigheid te verliezen. Gebruik dan een menghaak en meng zo kort mogelijk.
  • Wil je eiwit niet stijf worden? Lees de tips onder ons recept voor het maken van eiwitschuim.
  • Laat je tiramisu echt even opstijven. Dat is minimaal 3 uur. Maar je kunt een tiramisu wel 3 dagen goed houden in de koelkast. Sterker nog, na dag 1 'intrekken' zijn de smaken op hun best.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten