Tjap Tjoy met kip maak je makkelijk thuis [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Tjap Tjoy: zó thuis gemaakt

Tjap tjoy betekent letterlijk vertaald gemengde (tjap) groenten (tjoy). Je eet de groenten met vlees, vis of tofu, er zijn dus vele variaties mogelijk. 

Heb je zin in tjap tjoy, maar geen zin om te bestellen bij de Chinees? Maak het dan gewoon zelf! Dit lekkere recept is simpel, snel en natuurlijk ook om van te genieten! Als extraatje lees je in dit artikel ook hoe je de perfecte witte rijst op tafel zet. 

Heb je al zin gekregen in tjap tjoy? Lees dan snel verder!

Ook lekker: deze hele kip uit de oven!

Tjap tjoy

Recept | Tjap Tjoy met kip

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • 3 el rijstolie
  • 300 gr kippendij
  • 200 gr taugé
  • 100 gr champignons (of shiitake)
  • 1 winterpeen
  • 150 gr paksoi
  • 2 babymaïskolfjes
  • 1 paprika (kleur mag je zelf weten)
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kentjoer
  • 2 cm geraspte gember
  • 1 el oestersaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • 50 gr bamboescheuten
  • 1 rode peper
  • Een mespuntje trassi
  • 175 ml water
  • 2 tl maïzena
  • vissaus
  • peper
  • 2 el sesamzaad
  • krokante uitjes
chinees eten

Aan de slag!

Stap 1

Bereid de groenten voor. Snijd de paprika in reepjes of blokjes, de wortel in halve schijfjes, de champignons in plakjes en de paksoi in reepjes. Snijd de babymaïs tweemaal in de lengte door. Snipper de ui en knoflook en snijd de kippendij in blokjes. Zet de groenten apart en verwarm 3 eetlepels rijstolie in een wok of een grote hapjespan. 

Stap 2

Doe de ui en knoflook in de wok en bak ze glazig en geurig. Doe de kippenblokjes erbij en bak ze al roerende mooi goudbruin. Voeg de geraspte gember toe, gevolgd door de kentjoer, oestersaus, lichte sojasaus en trassi.

Stap 3

Voeg de groenten toe. Let op dat je begint met de groenten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden. Start met de winterpeen, gevolgd door de paprika, de champignons, paksoi, babymaïs en de fijngesneden rode peper. Roer alles door elkaar.

Stap 4

Doe 2 theelepels maizena in een kopje en roer het glad met een scheutje water. Doe vervolgens de taugé en bamboescheuten in de pan. Schenk de rest van het water het water en de maïzena in de wok. Roer het goed door en voeg naar smaak wat peper en vissaus toe. Maak af met wat sesamzaadjes en krokante uitjes.

Stap 5

Serveer de tjap tjoy met witte rijst. Hoe je de perfecte witte rijst kookt, lees je hier!

Hoe kun je variëren met tjap tjoy?
  • Vervang de kip door scampi’s en/of inktvis voor een heerlijke zeevruchten tjap tjoy.
  • Met een handje geroosterde cashewnoten geef je het gerecht meer crunch en een heerlijke smaak.
  • Ben je vegetarisch of is het jouw ‘vega vrijdag’? Vervang de kip dan door blokjes tofu, gebakken tofu of quorn. Je kunt ook gewoon wat extra paddenstoelen gebruiken. Vervang de vissaus, oestersaus en trassi door zout, ketjap manis en een half blokje groentebouillon.
witte rijst

Hoe kook je de perfecte witte rijst?

Veel mensen koken rijst door de rijst onder een laag kokend water zetten en deze eenmaal gaar af te gieten. Dit is niet de beste manier om rijst te koken, je loopt op deze manier namelijk het risico dat de rijst uiteindelijk te gaar en papperig wordt. Dat kan natuurlijk beter! Wil je mooie droge rijstkorrels die perfect gegaard zijn? Kook je rijst dan zo:

Stap 1

Koop geen builtjes, maar gewoon losse rijst. Ga uit van één kopje voor 2 personen. Was de rijst in koud water. Doe dit 3 keer.

Stap 2

Doe de rijst in een pan die niet te breed is. Doe voor elk kopje rijst 2 kopjes water in de pan.

Stap 3

Doe de deksel op de pan en zet deze op het vuur. Het is erg belangrijk dat je niet roert. Telkens wanneer je de deksel van de pan haalt verlies je stoom en warmte, dus vermijd dit.  Als al het water is verdwenen is de rijst perfect gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

[TIP] als je witte rijst kookt in een rijstkoker is de perfecte rijst koken helemaal een fluitje van een cent!

chinees restaurant

Waar komt tjap tjoy vandaan?

Grappig om te weten: veel gerechten van ‘de Chinees’ zijn helemaal niet Chinees. Gerechten als nasi goreng, babi pangang, ayam ketjap, rendang, saté en atjar zijn allemaal van oorsprong Indonesisch, maar volledig aangepast aan de smaak van Nederlanders.

Tjap tjoy heeft een Kantonese naam – het betekent ‘gemengde groenten’ – maar is uitgevonden door Chinese Amerikanen, die het de naam chop suey gaven. Tjap tjoy is dus niet Chinees, maar daarom niet minder lekker en een zeer geliefd onderdeel van de Nederlandse eetcultuur!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Tjap tjoy
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?