Heb je zin in Tjap Tjoy, maar geen zin om te bestellen bij de Chinees? Maak het dan gewoon zelf! Dit lekkere Tjap Tjoy recept is simpel, snel en natuurlijk ook om van te genieten! Als extraatje lees je in dit artikel ook hoe je de perfecte witte rijst op tafel zet. 

Heb je al zin gekregen om Tjap Tjoy te maken? Lees dan snel verder!

Recept | Tjap Tjoy met kip

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Chinees, Indonesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Tjap Tjoy betekent letterlijk vertaald gemengde (tjap) groenten (tjoy). Je eet de groenten met vlees, vis of tofu, er zijn dus vele variaties mogelijk!

Ingrediënten

  • 3 el 3 rijstolie

  • 300 gr 300 kippendij

  • 200 gr 200 taugé

  • 100 gr 100 champignons (of shiitake)

  • 1 1 winterpeen

  • 150 gr 150 paksoi

  • 2 2 babymaïskolfjes

  • 1 1 paprika (kleur mag je zelf weten)

  • 1 1 grote rode ui

  • 2 2 teentjes knoflook

  • 1 tl 1 kentjoer

  • 2 cm 2 geraspte gember

  • 1 el 1 oestersaus

  • 1 el 1 lichte sojasaus

  • 50 gr 50 bamboescheuten

  • 1 1 rode peper

  • Een Een mespuntje trassi

  • 175 ml 175 water

  • 2 tl 2 maïzena

  • Vissaus

  • Peper

  • 2 el 2 sesamzaad

  • Krokante uitjes

Aan de slag!

  • Bereid de groenten voor. Snijd de paprika in reepjes of blokjes, de wortel in halve schijfjes, de champignons in plakjes en de paksoi in reepjes. Snijd de babymaïs tweemaal in de lengte door. Snipper de ui en knoflook en snijd de kippendij in blokjes. Zet de groenten apart en verwarm 3 eetlepels rijstolie in een wok of een grote hapjespan. 
  • Doe de ui en knoflook in de wok en bak ze glazig en geurig. Doe de kippenblokjes erbij en bak ze al roerende mooi goudbruin. Voeg de geraspte gember toe, gevolgd door de kentjoer, oestersaus, lichte sojasaus en trassi.
  • Voeg de groenten toe. Let op dat je begint met de groenten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden. Start met de winterpeen, gevolgd door de paprika, de champignons, paksoi, babymaïs en de fijngesneden rode peper. Roer alles door elkaar.
  • Doe 2 theelepels maizena in een kopje en roer het glad met een scheutje water. Doe vervolgens de taugé en bamboescheuten in de pan. Schenk de rest van het water het water en de maïzena in de wok. Roer het goed door en voeg naar smaak wat peper en vissaus toe. Maak af met wat sesamzaadjes en krokante uitjes.
  • Serveer de Tjap Tjoy met witte rijst. Hoe je de perfecte witte rijst kookt, lees je hieronder!

Tips

  • Vervang de kip door scampi’s en/of inktvis voor een heerlijke zeevruchten tjap tjoy.
  • Met een handje geroosterde cashewnoten geef je het gerecht meer crunch en een heerlijke smaak.
  • Ben je vegetarisch of is het jouw ‘vega vrijdag’? Vervang de kip dan door blokjes tofu, gebakken tofu of quorn. Je kunt ook gewoon wat extra paddenstoelen gebruiken. Vervang de vissaus, oestersaus en trassi door zout, ketjap manis en een half blokje groentebouillon.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tjap Tjoy wok

Tjap Tjoy: Chinees of Indonesisch?

Grappig om te weten: veel gerechten van ‘de Chinees’ zijn helemaal niet Chinees. Gerechten als nasi gorengbabi pangang, ayam ketjap, rendangsaté en atjar zijn allemaal van oorsprong Indonesisch, maar volledig aangepast aan de smaak van Nederlanders.

Tjap Tjoy heeft een Kantonese naam – het betekent ‘gemengde groenten’ – maar is uitgevonden door Chinese Amerikanen, die het de naam chop suey gaven. Tjap tjoy is dus niet Chinees, maar daarom niet minder lekker en een zeer geliefd onderdeel van de Nederlandse eetcultuur!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten