Dit jaar deed ik een fantastische kookcursus. Ik kreeg uitleg over de 4 belangrijke kenmerken van de Thaise keuken en de balans daartussen. De 4 kenmerken zijn zout, zuur, zoet en pittig. Deze smaken moeten in harmonie aanwezig zijn. Dit wil zeggen dat ze allemaal vertegenwoordigd zijn maar niet 1 sterk overheerst. Dit tom kha kai soep recept is daar een perfect voorbeeld van. Wil je weten waarom? Onder het receptuur geef ik extra informatie.
Meer recepten inspiratie? Bekijk hier al onze Thaise recepten - en anders geeft deze pagina je inspiratie op de vraag Wat Eten We Vandaag?
Wat is tom kha kai?
Tom kha kai is een Thaise soep. Tom duidt het koken van bouillon (soep) aan, het woord kha staat voor de laos in de soep en kai voor kip. Tom kha kai met garnalen zou technische gezien kunnen maar dat betekend dat je kippensoep maakt waar je garnalen aan toevoegt. Wil je deze soep op basis van garnalen, dus zonder kip, dan noem je het Tom kha kung. Het receptuur blijft vrijwel het zelfde maar vervang de kippenbouillon door vis- of schaaldierenbouillon en de kip door gekookte garnalen.
De Thaïse keuken
Zoals eerder genoemd is balans in smaken in de Thaise keuken erg belangrijk. Zout, zuur, zoet en pittig zijn belangrijke smaken die aanwezig moeten zijn maar wel in balans tegenover elkaar. Nu kan het zijn dat er iets in eerste instantie meer op de voorgrond treedt of juist afwezig lijkt. Daarom is proeven ook altijd héél belangrijk.
Is er een bepaalde smaak niet goed te proeven kan je altijd wat extra toevoegen. Maar overheerst er 1 dan is er uit halen vaak lastig. Gelukkig staan de smaken met elkaar in contrast en kun je altijd bijsturen. Zo staat zout in contrast met zuur en zoet met pittig. Wat houdt dat in? Dat wil zeggen dat wanneer iets te zuur smaakt, je nog iets zouts kan toevoegen om de smaak in balans te brengen en ook andersom. Zuur voor iets wat te zout smaakt. Ditzelfde geldt voor zoet en pittig.
De balans in Tom kha kai
Waarom is tom kha kai een perfect voorbeeld van deze smaakbalans? Zout laat de smaak van andere ingrediënten beter naar voren komen. Het zout van deze soep komt uit de kippenbouillon en de vissaus. Doordat de vissaus gefermenteerd is, is deze niet alleen zoutig maar heeft het ook hoog umami gehalte. Dit wordt gebalanceerd door de limoen die wordt toegevoegd. De limoen moet met zijn zuurtje dus wel echt te proeven zijn. Dit zuurtje zorgt namelijk voor een frisse tegenhanger en voor een betere verteerbaarheid.
Voor het zoetje wordt kokosmelk toegevoegd. Dit is natuurlijk niet extreem zoet, maar het geeft net die zachte tegenhang aan de zwaardere smaken en ook een lekker romig mondgevoel. Geen Thaise keuken zonder een beetje pit! De rode peper in deze soep zorgt dan ook voor een echte kik die je mond en je hart doen verwarmen. Kortom, deze smaken en de balans daartussen zorgen ervoor dat je wil blijven eten!