Dit jaar deed ik een fantastische kookcursus. Ik kreeg uitleg over de 4 belangrijke kenmerken van de Thaise keuken en de balans daartussen. De 4 kenmerken zijn zout, zuur, zoet en pittig. Deze smaken moeten in harmonie aanwezig zijn. Dit wil zeggen dat ze allemaal vertegenwoordigd zijn maar niet 1 sterk overheerst. Dit tom kha kai soep recept is daar een perfect voorbeeld van. Wil je weten waarom? Onder het receptuur geef ik extra informatie.

Meer recepten inspiratie? Bekijk hier al onze Thaise recepten - en anders geeft deze pagina je inspiratie op de vraag Wat Eten We Vandaag?

Tom kha kai soep

4 from 35 votes
Recipe by Sigrid De Best Course: SoupsCuisine: ThaiDifficulty: Gemiddeld
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. De ingrediënten zijn in steeds meer supermarkten verkrijgbaar en anders in vrijwel alle toko's. Het eindresultaat is echt de moeite waard! Idealiter laat je de soepbasis 1 dag trekken, dat geeft een nog vollere smaak. Geen tijd? Dat is niet erg, net gemaakt smaakt het ook heerlijk.

Ingrediënten soepbasis

  • 2 stuks 2 verse laos (galanga wortel) +/- 60 gram

  • 2 stengels 2 citroengras

  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 1 halve 1 rode peper (zonder pitjes)

  • 1 1 rode ui

  • 5 blaadjes 5 limoenblad (uit de vriezer)

  • 2 blokjes 2 kippenbouillon

  • 400 ml 400 kokosmelk

  • 600 ml 600 water (1,5 leeg kokosblikje)

  • INGREDIËNTEN VULLING
  • 150 gram 150 kipfilet

  • 125 gram 125 kastanje champignon in plakjes

  • 75 gram 75 wortels (of gesneden julienne wortel)

  • 1 1 limoen, rasp en sap (eventueel extra om bij het gerecht te serveren)

  • 1 el 1 vissaus

  • Optioneel
  • 2 takjes 2 koriander

Bereiding

  • Snijd de laos in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Gebruik hiervoor een scherp mes, de laos is namelijk vrij taai om door te snijden. Dit is mijn favoriet.

    Leg de stengels citroengras op de snijplank en kneus deze door er flink met de botte kant van je mes op te slaan en snijd vervolgens in grove stukken.
    Snijd de rode ui in grove stukjes en haal de limoenblaadjes uit de vriezer.
    Snijd de knoflook fijn en de rode peper in dunne ringetjes. Kijk zelf hoe pittig je de soep wilt maken. (Tip: extra toevoegen kan nog altijd.)
    Gesneden ingrediënten tom kha kai
  • Leeg het blikje kokoksmelk in een soeppan en vul aan met het water. Zet op een middelhoog vuur en doe de gesneden smaakmakers en de bouillonblokjes er bij. Breng het geheel aan de kook.
  • Leg vervolgens de kipfilet in de pan en kook zachtjes voor 10-14 minuten (afhankelijk van de dikte). Haal de kip uit de pan en laat afkoelen.
  • Idealiter laat je nu de soepbasis afkoelen en laat je deze een nachtje 'trekken'. Dit kan op kamertemperatuur. Bewaar de afgekoelde kip wel in de koelkast. Haast? Sla dan deze stap over en ga gelijk verder met het receptuur.Tom kha kai soep in pan
  • Zeef de soep of verwijder alle smaakmakers met een schuimspaan. Breng de soep op een laag vuur weer tegen de kook. Snijd ondertussen de kastanje champignons en de wortel in plakjes. Voeg dit toe aan de soep en laat 5 minuten koken.
  • Snijd de terug gekoelde kipfilet in plakken en voeg samen met de vissaus, limoenrasp en limoensap toe aan de soep.
  • Proef de soep en bepaal of hij goed op smaak is of nog iets extra's nodig heeft. Niet pittig genoeg, voeg nog wat gesneden Spaanse peper toe. Niet zout genoeg, voeg extra vissaus toe. Mis je dat typische zuurtje? Knijp er dan nog wat limoen over uit.
  • Schenk de soep in kommen en garneer naar smaak met fijngesneden koriander. Deze vind ik prachtig vooral in combinatie met de lepels. Die gebruik ik ook voor andere Aziatische recepten.

Tips

  • Bevroren tom yum mix uit de toko! In deze mix zit de laos (galanga), citroengras, limoenblad en pittige (!) pepertjes. Super handig om in de vriezer de hebben liggen voor spontane zin in dit heerlijke soepje.
  • Maak deze soep tot een volwaardige maaltijd door er per persoon 60 gram gekookte/geweekte glasnoedels en 80 gram gekookte boontjes aan toe te voegen.
  • Duurzaamheid hoog in het vaandel? Gooi de achtergebleven laos, citroengras, limoenblad, knoflook, rode peper en ui niet weg. Maal deze fijn met behulp van een keukenmachine of staafmixer en bak in een beetje olie tot een geurige pasta. Ideale basis voor je volgende curry. 😉 Deze currypasta kun je goed bewaren in de vriezer dus hoef je niet gelijk te gebruiken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is tom kha kai?

Tom kha kai is een Thaise soep. Tom duidt het koken van bouillon (soep) aan, het woord kha staat voor de laos in de soep en kai voor kip. Tom kha kai met garnalen zou technische gezien kunnen maar dat betekend dat je kippensoep maakt waar je garnalen aan toevoegt. Wil je deze soep op basis van garnalen, dus zonder kip, dan noem je het Tom kha kung. Het receptuur blijft vrijwel het zelfde maar vervang de kippenbouillon door vis- of schaaldierenbouillon en de kip door gekookte garnalen.

De Thaïse keuken

Zoals eerder genoemd is balans in smaken in de Thaise keuken erg belangrijk. Zout, zuur, zoet en pittig zijn belangrijke smaken die aanwezig moeten zijn maar wel in balans tegenover elkaar. Nu kan het zijn dat er iets in eerste instantie meer op de voorgrond treedt of juist afwezig lijkt. Daarom is proeven ook altijd héél belangrijk.

Is er een bepaalde smaak niet goed te proeven kan je altijd wat extra toevoegen. Maar overheerst er 1 dan is er uit halen vaak lastig. Gelukkig staan de smaken met elkaar in contrast en kun je altijd bijsturen. Zo staat zout in contrast met zuur en zoet met pittig. Wat houdt dat in? Dat wil zeggen dat wanneer iets te zuur smaakt, je nog iets zouts kan toevoegen om de smaak in balans te brengen en ook andersom. Zuur voor iets wat te zout smaakt. Ditzelfde geldt voor zoet en pittig.

De balans in Tom kha kai

Waarom is tom kha kai een perfect voorbeeld van deze smaakbalans? Zout laat de smaak van andere ingrediënten beter naar voren komen. Het zout van deze soep komt uit de kippenbouillon en de vissaus. Doordat de vissaus gefermenteerd is, is deze niet alleen zoutig maar heeft het ook hoog umami gehalte. Dit wordt gebalanceerd door de limoen die wordt toegevoegd. De limoen moet met zijn zuurtje dus wel echt te proeven zijn. Dit zuurtje zorgt namelijk voor een frisse tegenhanger en voor een betere verteerbaarheid.

Voor het zoetje wordt kokosmelk toegevoegd. Dit is natuurlijk niet extreem zoet, maar het geeft net die zachte tegenhang aan de zwaardere smaken en ook een lekker romig mondgevoel. Geen Thaise keuken zonder een beetje pit! De rode peper in deze soep zorgt dan ook voor een echte kik die je mond en je hart doen verwarmen. Kortom, deze smaken en de balans daartussen zorgen ervoor dat je wil blijven eten!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten