Wie houdt er nu niet van risotto? En al helemaal van tomatenrisotto.

Ik vind deze tomatenrisotto ideaal als er mensen komen eten. Tuurlijk, het roeren kost tijd. Maar verder hoef je niet veel te doen. Behalve lekker kletsen met je tafelgenoten en vast een glas wijn drinken.

Je maakt deze risotto met tomaten uit blik. Niets om je voor te schamen, want tomaten uit blik (fruit en groenten uit de vriezer ook) worden geoogst op precies het juiste moment van optimale rijpheid.

Kies wel altijd blikjes waar verder niks in zit, alleen tomaat op de ingrediëntenlijst dus. Ik gebruik het liefst San Marzano van Mutti.

Fijne tomatenrisotto met basilicum en mozzarella

5 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Ik heb voor dit recept mozzarella gebruikt van buffelmelk. Burrata is ook erg lekker, als je dat kunt vinden.

Op zich is de tomatenrisotto een volledige maaltijd. Mocht je iets meer willen uitpakken, dan kun je er een stukje kabeljauw bij bakken, of maak een mooie groene simpele salade bij.

Ingrediënten

  • 800 ml kippen-, of groentebouillon

  • 2 el olijfolie

  • 1 grote ui, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd

  • 300 gram risotto rijst (75 gram per persoon)

  • 1 glas witte wijn

  • 1 blik lekkere tomatenblokjes (Mutti of De Cecco) (400 gram) of eigen gemaakte passata di pomodoro

  • 4 takjes tijm, van de takjes geritst

  • 100 gram parmezaanse kaas, geraspt en naar smaak

  • 1 klont boter

  • 2 bollen mozzarella

  • 8 blaadjes basilicum

Bereiding

  • Verwarm in een klein steelpannetje de bouillon.
  • Zet een pan op medium hoog vuur en voeg wat olijfolie toe. Fruit de ui en de knoflook met een snuf zout in zo'n 5 minuten zachtjes aan. Voeg de tomaten toe en laat wat indikken.
  • Zet het vuur nu iets hoger en voeg de rijst toe. Roer door tot de korrels glazig zijn.
  • Blus de rijst af met het glas wijn en laat de alcohol verdampen. Blijf roeren en zet het vuur laag.
  • Je bent er bijna. Nu is het verder simpel.

    Voeg steeds een beetje bouillon toe en blijf roeren. Als al het vocht is opgenomen, voeg je weer een scheutje toe. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de risotto goed gaar is. Proef soms een paar korrels om te kijken of je er al bijna bent. Voeg peper naar smaak toe.
  • Rasp ondertussen en parmezaan en laat de mozzarella uitlekken.
  • Als de rijst volledig gaar is voeg je boter en de geraspte parmezaan toe. Roer een keer goed. Plaats een deksel op de pan en zet het vuur uit, of op de allerlaagste stand. Laat 5 minuten rusten.
  • Dek de tafel en schenk een wijntje in.
  • Leg de bollen mozzarella en de blaadjes basilicum op de risotto. Ga aan tafel.

    Eet smakelijk!

    tomatenrisotto

Tips

  • Eet je vegetarisch, vervang dan de kippenbouillon met groentebouillon.
  • Tomatenrisotto is door de tomaat behoorlijk zuur. Een bijpassende wijn moet die zeker ook hebben. Kies een sauvignon blanc, arneis, of pinot grigio. Wil je persé rood, kies dan ook hier een wijn met een hoge zuurgraad.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten