Tomatensoep met ballen is een echte klassieker en een favoriet van jong en oud.

Tomatensoep met ballen is voor mij het ultieme comfort-food. Een herkenbaar gerecht dat vooral in de koude maanden op tafel wordt gezet. Ik ken bijna niemand die geen fan is van een heerlijk kopje warme tomatensoep. Of je er van geniet als tussendoortje of het serveert bij het avondeten, met dit recept kan het bijna niet misgaan.

In Rachel Allen's kookboek Soep. Bouillon. Brood staat soep centraal. Gepaard met uitgebreide en gevarieerde broodrecepten heb je met dit boek tijdens elk seizoen van het jaar de perfecte maaltijd.

Klik hier als je liever klassieke tomatensoep wil maken? Of ga je voor een van onze andere soeprecepten?

Tomatensoep met ballen

0 from 0 votes
Recipe by Rachel Allen Course: VoorgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereidingstijd

45

minutes

Wil je deze tomatensoep met ballen van tevoren maken? Dat kan! Zowel de gehaktballen als de soep zelf kun je invriezen.

Voor je de gehaktballen in de vriezer legt, wil je misschien even de volgende tip van Rachel Allen zelf lezen. Vries de gehaktballen in op een bakplaat met bakpapier. Zijn ze bevroren, doe ze dan pas in een diepvriesbak en bewaar ze zo verder in de diepvries. Zo blijven ze niet aan elkaar vastkleven.

Ingrediënten

  • Voor de soep
  • 2 el 2 extra vierge olijfolie

  • 1 1 ui, in stukken

  • 1 1 grote stengel bleekselderij, in stukken

  • 1 1 wortel, geschrapt, in stukken

  • 2 tenen 2 knoflook (groot), fijngesneden

  • 400 gram 400 pruimtomaten, in stukken

  • 2 tl 2 kristalsuiker

  • 200 ml 200 slagroom

  • 400-600 ml 400-600 kippenbouillon

  • 150 gram 150 spaghetti, in stukjes gebroken

  • Voor de gehaktballen
  • 3 el 3 extra vierge olijfolie

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 1 teen 1 knoflook (groot), geperst of geraspt

  • 2 tl 2 venkelzaad, geroosterd en gemalen

  • 450 gram 450 varkensgehakt

  • 15 g 15 boter

  • Ter garnering
  • paar handenvol paar geraspte parmezaanse kaas

  • 1 el 1 peterselie, fijngesneden

Bereiding tomatensoep met ballen

  • Maak eerst de tomatensoep. Verhit de extra vierge olijfolie in een pan op matig vuur. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Leg een vel bakpapier op de groenten en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Roer af en toe door.
  • Voeg de pruimtomaat en kristalsuiker toe, breng de groenten nogmaals op smaak en bak ze ongedekt op matig tot hoog vuur tot na ongeveer 10 minuten de tomaten zijn opgenomen in de saus. Voeg de slagroom toe, kook de saus 3 minuten en haal de pan van het vuur.
  • Pureer de soep helemaal glad, schenk hem terug in de pan en voeg de kippenbouillon toe om de soep te verdunnen tot de gewenste consistentie. Als je iets dikkere soep wilt, voeg dan slechts 400 tot 500 ml bouillon toe. Breng de soep op smaak en zet hem aan de kant.
  • Maak de gehaktballen. Verwarm 2 eetlepels extra vierge olijfolie in een pan op matig vuur, voeg de ui en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Leg een vel bakpapier op de ui en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor 8 tot 10 minuten, of tot de ui zacht is. Roer af en toe door. Haal de pan van het vuur, schep de ui in een mengkom en laat hem afkoelen.
  • Rooster het venkelzaad, terwijl de ui afkoelt, in een droge koekenpan op matig tot hoog vuur. Maal het venkelzaad fijn, voeg het toe aan de ui in de mengkom, doe het varkensgehakt erbij en meng goed.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Neem een halve theelepel van het gehaktmengsel, bak het in een koekenpan in een beetje extra vierge olijfolie en proef of het op smaak is. Voeg indien nodig meer zout, peper of gemalen venkelzaad toe en draai als je tevreden bent, de gehaktballen. Maak gehaktballen van ongeveer 25 gram (net zo groot als een grote, ongedopte walnoot) - je zou er ongeveer twintig moeten hebben. Zet ze aan de kant.
  • Verwarm de overige olijfolie en boter (de boter helpt de gehaktballen mooi te bruinen) in een grote koekenpan op matig vuur. Leg de gehaktballen in de pan zodra de boter is gesmolten en schuimt en bak ze 8 tot 10 minuten, of tot ze door en door gaar zijn. Zet het vuur laag zodra ze een goude gloed krijgen.
  • Bereid de spaghetti terwijl de gehaktballen worden gebakken. Breng een pan water aan de kook, voeg een flinke snuf zout en de gebroken spaghetti toe. Kook de spaghetti in 6 tot 8 minuten al dente en giet daarna af.
  • Verwarm de tomatensoep tot hij dampt en roer de gare pasta erdoor. Schep de soep in kommen, verdeel de gehaktballen over de kommen en bestrooi de soep met de parmezaanse kaas en peterselie.

Tips

  • Aangezien je de soep en de gehaktballen kunt invriezen, kun je dit gerecht makkelijk van tevoren maken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tomatensoep met ballen uit Soep Bouillon Brood van Rachel Allen

  • Auteur | Rachel Allen
  • Fotograaf | Maja Smend & Joanne Murphy
  • Uitgever | Penguin Books Ltd
  • Release | 23 maart 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com

Grote kans dat je wel eens van Rachel Allen hebt gehoord. Deze Ierse chef doet het allemaal. Naast kookboeken schrijfster en tv-chef geeft ze les op Ballymaloe Cookery School in County Cork, Ierland. Ze schreef al vele boeken. Onder andere Rachel's Everyday Kitchen, All Things Sweet en Easy Meals zijn pareltjes uit haar repertoire.

In haar boek Soep. Bouillon. Brood. (Soup. Broth. Bread) laat Rachel zien dat je met soep alle kanten op kan. Voor elk seizoen kun je bij haar terecht voor een heerlijke soep. Dan vraag je je misschien af: "Waar komt het brood in de titel vandaan"? Naast tientallen soepgerechten, vind je in dit boek verschillende broodrecepten om er bij op tafel te zetten.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten