Poké <poh-kay> is een eeuwenoude Hawaïaanse traditie. Het woord betekent ‘snijden’ of ‘snede’. Het gerecht is oorspronkelijk een snack. Tegenwoordig bouw je een poké bowl op met rijst, verse rauwe vis, zeewier en zout. Maar doe wat je wilt. Je kunt deze poké bowl met tonijn ook zien als de relaxte versie van sushi.

Poké Bowl met Tonijn

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Hawaiiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minuten

Dit poké bowl recept komt uit Poké – Hawaïaanse salades. Een prachtig kookboekje vol met verse vis, prachtige foto’s en fijne snelle en gezonde recepten. De schrijvers zijn Celia Farrar en Guy Jackson, eigenaren van het eerste pokérestaurant van Londen Eat Poké:

“Dit is onze hommage aan een moderne Hawaïaanse poké, die wordt geserveerd met limu kohu (zeewier) en Hawaïaans zout. We hebben geprobeerd – met varianten op de klassieke elementen – een zo authentiek mogelijke versie te maken. Dit is echt Hawaï in een kommetje!” 

Ingrediënten

  • 240 gram witte sushirijst

  • 400 gram geelvintonijn, in blokjes van 1 cm

  • 2 el 2 el maui-ui of zoete witte ui

  • 4 el 4 el lente-ui, alleen het groen, in fijne ringetjes

  • 1/2 tl geroosterd wit sesamzaad

  • 1/2 tl geroosterd zwart sesamzaad

  • 1 tl alaea of (Hawaiaans) zeezout (Himalayazout is ook een prima optie)

  • Voor de marinade:
  • 4 tl geroosterde sesamolie

  • 2 el sojasaus of tamari

  • 1 tl verse gemberwortel, geraspt

  • 1 tl zwart sesamzaad, licht geroosterd

  • 1 tl wit sesamzaad, licht geroosterd

  • Een mespunt suiker

Let’s POKé

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Meng in een grote kom de tonijn, witte ui, de helft van de lente-ui, de helft van de zwarte en witte sesamzaadjes en het zout door elkaar.
  • Meng de ingredienten voor de marinade door elkaar in een kommetje, doe dit bij de tonijn en schep goed door. Serveer direct of laat nog tot 1 uur marineren.
  • Schep, zodra je de poké gaat serveren, de gekookte rijst in 4 kommen en verdeel hier de rijst en marinade over.
  • Bestrooi met de rest van het sesamzaad en lente-ui. Je kunt je poké pimpen met ingemaakte babymais, lotuschips en wat eetbare viooltjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'Poké' van Celia Farrar & Guy Jackson

Poké kookboek

Poké

  • Auteurs | Celia Farrar & Guy Jackson
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 144 pagina’s
  • ISBN | 978 9461 431 684
  • Prijs: € 15,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten