Tortellini maken is wel even iets anders. Maar wat is het toch lekker.

Oké, je kunt een aardig pastadeeg maken. Je krijgt altijd complimentjes over jouw ravioli. Dan is het nu tijd voor tortellini. Dit is pasta maken 2.0. Dit tortellini recept ziet er misschien intimiderend uit, maar na vandaag voel je jezelf een echte pasta-pro. Gevulde pasta’s kennen straks geen geheimen meer voor je.

Tortellini

2 from 4 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

3

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

Met dit tortellini recept zet je echt iets bijzonders op tafel. Lees snel verder en maak indruk met deze heerlijke gevulde pasta. Bekijk zeker ook de variatietips.

Kijk hier voor nog meer heerlijke pasta recepten!

Ingrediënten

  • Voor de pasta:
  • 260 gram 260 bloem

  • 4 4 eieren

  • 1 theelepel 1 ongezouten boter

  • Voor de vulling:
  • 125 gram 125 ricotta

  • 1 1 ei

  • 3 gram 3 Parmezaanse kaas

  • Voor de saus:
  • Verse spinazie (gewassen, droog en grof gesneden)

  • Halve ui (gesnipperd)

  • 2 tenen 2 knoflook (fijngehakt)

  • Room

  • Peper en zout

  • 1 liter 1 runder- of kippenbouillon (om de tortellini in te koken)

Werkwijze

  • Eerst ga je het pastadeeg maken. Leg 255 gram bloem op een schoon aanrecht en maak hier een vulkaantje van (een berg bloem met een kuiltje in het midden). Nu breek je de eieren en laat je ze in het kuiltje vullen. Meng de eieren met het deeg door met een vork in het kuiltje te roeren, terwijl je steeds een beetje bloem meeneemt. Als de massa dik genoeg is kun je met de hand gaan mengen. Kneed het deeg tot het egaal en elastisch is. Dek het af en laat het 30 minuten rusten.
  • Voor de vulling meng je ricotta en parmezaanse kaas met het ei. Voeg een beetje zout en peper toe.
  • Snijd het deeg in 3 gelijkmatig stukken. Rol deze stukken uit in pastamachine. Doe dit in stappen, steeds een beetje dunner. Rol de pasta tot het ongeveer een millimeter dun is.

    Nu snijd je de lange plakken deeg in repen van 3,5 cm breed. Deze repen snijd je vervolgens in vierkantjes van 3,5 x 3,5 cm.
  • Leg nu een klein beetje (zo groot als een verse doperwt) in het midden van de vierkantje. Vouw hem diagonaal dicht. Verbind de twee puntjes van driehoekje met elkaar, zodat je die typische tortellini-vorm krijgt. Herhaal dit proces tot je alle deeg en/of vulling hebt gebruikt.
  • Zet de bouillon op het vuur. Als het kookt doe je de tortellini erbij en kookt ze tot ze beginnen te drijven. Schep de tortellini uit het water en sprenkel er een beetje olijfolie over.
  • Voor de saus bak je de gesnipperde ui in een beetje olijfolie. Als ze glazig zijn doe je de room erbij laat je dit inkoken tot sausdikte. Doe de spinazie erbij en roer alles goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Zet het vuur uit. Doe de tortellini bij de saus en roer alles nog eens goed door. Nu kun je de tortellini serveren. Strooi er eventueel nog wat parmezaanse kaas over.Tortellini recept

Variatietips

  • Het is heel lekker om de tortellini aan te maken met verse pesto in plaats van de spinazie-roomsaus.
  • Een paar blokjes pancetta geeft een heerlijke zoutige smaak aan de tortellini saus.
  • Tortellini is, net als alle andere pasta’s, heerlijk gecombineerd met tomaten. Maak een simpele tomatensaus door een gesnipperd uitje en een teentje knoflook in een pan te sauteren. Voeg hier wat tomatenblokjes uit blik aan toe. Laat het even inkoken en maak de saus op smaak met peper, zout en verse basilicum. Voeg de gekookte tortellini toe en roer het een paar keer om.
  • Heb je liever een vleesvulling? Vervang de ricotta dan door gehakt en een beetje rauwe ham. Draai alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale massa.
  • Je kunt ook een heerlijke vulling maken met paddenstoelen. Hak ze fijn in een blender bak ze eventjes in een beetje boter met wat knoflook, peper en zout. Laat de vulling eerst afkoelen voordat je hem gebruikt.
  • Wat dacht je van een vulling van butternut squash en ricotta? In plaats van roomsaus kun je bijvoorbeeld lekkere bruine boter met salie serveren.
  • Traditoneel wordt tortellini geserveerd met de bouillon waarin het is gekookt. Zeker de moeite van het proberen waard. Sowieso doet tortellini het heel goed als soepgarnituur.
  • Soms zie je van de mooie groene tortellini. De groene kleur komt van spinazie. Jij kunt ook deze mooie groene pasta maken. Bak ongeveer 100 gram spinazie even zachtjes aan in een pan tot ze mooi diepgroen ziet. Draai de spinazie in een keukenmachine tot een gladde puree. Doe een flinke eetlepel van deze puree met de eieren bij de bloem. Verder verwerk je het deeg zoals hierboven beschreven.
  • Maak de tortellini zo groot als je zelf wilt. Hier kun je leuk mee experimenteren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tortellini recept

Waar komt tortellini vandaan?

Tortellini is één van de belangrijkste recepten uit Bologna. Samen met Bolognesesaus en Lasagne is dit recept een authentiek icoon van de Emiliaanse culinaire traditie.

Tortellini is zo’n recept waarvan de oorsprong door verschillende steden wordt opgeëist. In dit geval is het geschil tussen de mensen van Bologna en Modena.

Volgens de traditie werd tortellini voor het eerst gemaakt in een herberg in Castelfranco Emilia, een dorp dat tot de fascistische periode tot het district Bologna behoorde en vervolgens onder het grondgebied van Modena viel.

Deze ruzie woedt nog steeds. Elk jaar organiseren Bologna en Modena een wedstrijd waar 5 chef-koks uit Modena en 5 uit Bologna strijden om de beste zelfgemaakte tortellini.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten