Touriga Nacional | Portugese druif met een fantastische toekomst!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Touriga Nacional is een port druif met een schitterende toekomst

Touriga Nacional is de belangrijkste druivensoort voor het maken van port. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer wijnmakers die droge rode wijnen maken met deze druif. Deze mooie wijnen hebben wel iets weg van een robuuste Cabernet Sauvignon uit een warme regio.

Steeds meer te vinden in Nederland en zeker het opzoeken waard! De prijs kwaliteit is fantastisch. 

Infographic Portugese druivensoort Touriga Nacional

Touriga Nacional heeft alles in huis

Touriga Nacional is een van de vijf druiven die gebruikt mag worden voor het maken van port (en meteen ook de belangrijkste). Andere port druiven zijn Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca, Tinta Cão en Tinta Francisca.

Deze Touriga Nacional druif heeft alles in huis voor topwijnen; volle inktpaarse kleur, met een hoge kleurintensiteit. Je kunt er niet doorheen kijken. Veel tannines, waardoor de wijn een goed rijpingspotentieel heeft en een hoge zuurgraad, wat voor een mooie balans zorgt. Een volle stevige body maakt het geheel af.

Gelukkig zien wijnmakers dat nu ook. Halverwege de 20e eeuw werd de druif nog vaak vervangen door andere rassen. Wijnmakers vonden dat de druif te weinig opbracht in volume. Laten we ze die fout snel vergeven. Ook zij zien nu wat voor prachtige wijnen deze druif opbrengt. 

Wijnmakers in Portugal houden tradities in ere, maar omarmen ook zeker vernieuwing. De Portugese wijnscene is ontzettend in ontwikkeling. De wijnen zijn tegenwoordig verteerbaarder, eerder op dronk en meer gemaakt op het fruit. In combinatie met originele inheemse druivenrassen met een eigen karakter en nieuwe technieken komen er moderne wijnen op de markt, die sneller op dronk zijn. 

 

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Droge versies hebben de toekomst

Touriga Nacional is de belangrijkste blauwe druif van Portugal. Door de dikke schil, mooie balans en fijne structuur kan het ook niet anders dat er snel meer wereldwijde aanplant van Touriga zal komen.

De ‘droge’ wijn van Touriga Nacional is rond, stevig en robuust. Een beetje ruw & ruig. Geen wijntje om zonder handschoenen aan te pakken, zeg maar. De kleine druiven hebben een dikke schil, zijn vroegrijp en groeien goed op steile heuvels. Door de hoge concentratie tannines kun je deze wijnen ook prima bewaren.

Proberen? 

wijn fles

Belangrijkste Regio’s In Portugal Voor Touriga Nacional

Wijngebied | Douro

Prachtige stevige en geconcentreerde wijnen. Ben je dol op de Mencia, Cabernet Sauvignon en drink je graag wijnen uit warmere regio’s? Ga eens op zoek naar Touriga Nacional uit de Douro. De wijngaarden liggen op steile heuvels langs de rivier en worden niet geïrrigeerd. De wijnboeren hier hebben dus een lage opbrengst druiven, die zeer geconcentreerd zijn.

Douro

Wijngebied | Dao

Hier ligt de oorsprong van de Touriga Nacional. Maar stond eind 19e eeuw bijna de hele regio aangeplant met deze druif, rond 1986 was het nog maar 5% van de totale aanplant. Wijnmakers waren opzoek naar grote volumes en dat brengt de Touriga niet voort. Nu groeit de aanplant gelukkig weer. 

De druiven voor wijnen uit de Dao groeien een stuk hoger en regenachtiger dan die uit de Douro. Hoger betekend meteen ook een lagere temperatuur. En door die lagere temperatuur blijven de druifjes iets frisser. De zuurgraad is in de uiteindelijke wijn hoger en dus komen de wijnen uit dit gebied over het algemeen frisser en iets lichter over, in vergelijking met de Douro wijnen. De wijnaroma’s zijn frambozen, blauwe bessen, Earl Grey thee en bloemen.

 

Touriga Nacional & Spijs

De rijke en gulle wijnen van Touriga Nacional vragen om stevige en volle smaken. Subtiele smaken worden omvergeblazen, dus hou het enigszins simpel (maar wel lekker natuurlijk 😀). Stoofgerechten van rund of lamsvlees – lamscurry met yoghurt, beef stroganoff, of BBQ beef met een romige saus? – het is allemaal heerlijk bij de Touriga Nacional. Ook bonen en linzen passen goed.  Te dominante tannines maak je soepeler en zachter, door ze te combineren met rijke en vette gerechten.

lamscurry
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?