Ben je op zoek naar een heerlijke en luxe mayonaise met een twist? Probeer dan eens deze truffelmayonaise! Deze romige saus wordt gemaakt met een combinatie van zonnebloemolie en truffelolie, wat leidt tot een unieke smaak en geur. Het is een perfecte aanvulling op vlees, vis, groente en zelfs op brood als spread.

En het maken van truffelmayonaise is eigenlijk heel eenvoudig, dus waar wacht je nog op? Volg onze stap-voor-stap recept om deze heerlijke dip thuis te maken.

Truffelmayonaise

Truffelmayonaise

Recipe by Vale Berral García
0 from 0 votes

Truffelmayonaise eigenlijk kun je er niet meer omheen. En ook al kun je het makkelijk kant-en-klaar kopen, is het lekkerder om zelf truffelmayonaise te maken.

Echt, het is te makkelijk voor woorden. Je kunt deze mayo/dip maken met truffelolie, of met truffeltapenade (eh, nee we gaan niet echte truffel gebruiken). In dit recept gebruiken we de tapenade variant. Hoe hoger het percentage echte truffel (het bestaat voornamelijk uit paddenstoelen) hoe lekkerder.

1

potje
Bereidingstijd

10

minutes

Ingrediënten

  • 1 1 ei, vers en biologisch

  • 250 ml 250 olie (zonnebloemolie of een mix van zonnebloem- en olijfolie)

  • 3 el 3 azijn

  • 1 el 1 mosterd

  • snuf zout

  • 1 el 1 truffeltapenade

Bereiding

  • Begin met het maken van dit recept voor mayonaise, dat nooit mislukt.
  • Roer er de truffeltapenade goed doorheen. Natuurlijk kun je er meer of minder naar smaak doorheen doen.
  • Doe de mayonaise in een schone weckpot of jampotje en je kunt er nog een week van genieten.

Tips

  • Heb je geen truffeltapenade maar wel truffelolie in huis? Dat kun je ook gebruiken. Maak de mayo en roer er een paar druppels door. Kijk uit, teveel truffelolie is erg sterk.
  • Maak jouw truffelmayonaise lekker pittig door een teentje knoflook en een rode peper zonder de zaadjes mee te staafmixen.
  • Eet je vegan? Er zijn erg goede kant-en-klare veganistische mayonaises te koop. Of maak zelf vegan mayonaise met aquafaba!

Truffelmayonaise, smeer overal maar op!

Wat is het toch met die truffelmayo dat je het nu op zowat elke menukaart en zeker borrelkaart vindt? Het komt door de combinatie van de licht zure mayonaise en de decadente, aardse smaak van truffel. Er zijn weinig dingen waar een goede truffelmayo niet bij past eigenlijk. Nou ja, ik zou het niet snel bij m´n toetje doen maar je begrijpt wat ik bedoel.

Door de aardse, rijke truffelsmaak past het perfect bij vlees, en dan met name rundvlees, maar bij vis kan ´ie ook fantastisch zijn. Maak de truffelmayonaise eens en smeer het royaal op dit broodje carpaccio. Als je de truffelmayo ietwat verdunt door er een beetje water door te mengen, is ´ie ideaal voor over een klassieke carpaccio. En trouwens, op elke hamburger is truffelmayonaise een top-idee!
Verder eet je truffelmayonaise bij zelfgemaakte patat, een goed gebakken biefstuk, een broodje pastrami, bij worstenbroodjes, of als dip bij andere borrelhappen.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten