Tunesische vissoep met zelfgemaakte harissa | Recept

Roy Seignette
Roy Seignette

In de havens van Tunesië gaan aan het einde van de dag de niet-verkochte vissen de soep in. Vissoepen met tomaat vindt je eigenlijk wel in alle havens aan de Middellandse Zee. Ze zijn allemaal lekker. Maar deze Tunesische vissoep is een echte aanrader. Deze voedzame soep zit boordenvol heerlijke warme en kruidige smaken.

Het geheim zit hem in in het Noord-Afrikaanse wondermiddel, harissa. Deze pasta van gedroogde pepers geeft de soep lekker veel pit. Dat is iets wat vissoepen nodig hebben. In dit artikel leren we je niet alleen hoe je zelf een prachtige Tunesische vissoep maakt. We hebben ook een recept voor zelfgemaakte harissa voor je. 

Toch een ander vis recept proberen? Check dan hier nog meer vis gerechten! 

Tunesische Vissoep

Recept | Tunesische Vissoep

Soep | 6 personen
Ingrediënten
  • 1 liter visbouillon
  • 2 rode paprika’s, zaad en zaadlijsten verwijderd en in reepjes
  • 2 aardappels, geschild en in blokjes
  • 200 g wortel, geschild en in blokjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl komijnzaad
  • 6 saffraandraadjes
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 el harissa (voor eigen gemaakte harissa zie volgende blz.)
  • 500 g kabeljauwfilet, in stukjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
Laurier en specerijen

Zo maak je Tunesische vissoep!

Gebruik dagverse vis, het liefst van het seizoen. Als je geen kabeljauw kunt vinden, kun je ook andere witvis gebruiken zoals tilapia, pangasius, koolvis of zeewolf.

Stap 1

Doe de visbouillon in een soeppan en voeg de paprika, aardappel, wortel, knoflook, ui, laurierblaadjes, het komijnzaad en de saffraandraadjes toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur afgedekt 20 minuten prut telen.

Stap 2

Zeef de soep en giet de bouillon in een blender. Voeg de helft van de gekookte groenten met de tomatenblokjes en harissa toe en pureer ze zodat de soep iets bindt.

Stap 3

Gooi de laurierblaadjes weg. Schep de rest van de gekookte groenten terug in de soeppan en giet de gepureerde soep erbij. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 4

Voeg 5 minuten v oor het serveren de kabeljauwfilet aan de soep toe en laat hem in de soep garen. Verdeel de kabeljauwfilet en groenten eerlijk over de soepkommen en schenk hier de soep over.

Tip: Als je alle groenten pureert, wordt je soep nog meer gebonden. Laat de harissa weg als je de soep niet pittig wilt hebben.

Harissa | Hét geheim van Noord-Afrika

Harissa staat in Noord-Afrika bijna standaard op elke tafel. Dit pittige en complexe goedje wordt daar niet alleen gebruikt als basis voor soepen en stoofpotjes. Ook als saus gaat het op allerlei gerechten. Het geeft een heerlijke extra kick aan broodjes, gebakken eieren en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. 

Als hete saus is harissa vergelijkbaar met chilisaus of sriracha. Harissa is echter een stuk complexer dan alleen pittig! Smaakmakers zoals karwijzaad, knoflook en citroen worden gebruikt om harissa net dat beetje extra te geven.

Het kan je niet ontgaan zijn dat harissa ook in Nederland is doorgebroken. Je ziet het steeds vaker op menukaarten en in recepten terugkomen. En terecht. Harissa voegt naast pittigheid een lekkere warme en complexe smaak toe. 

Harissa is in de meeste supermarkten te verkrijgen. Zelfgemaakt is deze smaakmaker echter nog intenser en  lekkerder. Het is ook nog eens erg makkelijk!

Harissa met ingrediënten

Recept | Zelfgemaakte Harissa

voor 100 gram
Ingrediënten
  • 10 gedroogde chilipepers
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 5 tl gemalen karwijzaad
  • 1 tl zout
gedroogde chilipepers

Zo maak je harissa zelf!

Stap 1

Halveer de chilipepers om te controleren of de binnenkant geen beestjes bevat. Week ze vervolgens circa 2 uur in koud water. Giet ze door een fijne zeef (het zaad moet ook opgevangen worden) en laat ze goed drogen.

Stap 2 

Maal de pepers samen met de knoflook in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met het karwijzaad en zout.

 

Chef Toub boek Cover

Lekker Arabisch

De passie van Mounir Toub is het inspireren van jong kooktalent. Hij geeft les, schrijft kookboeken en is te zien op omroep MAX en 24kitchen. Zijn boek ‘Lekker Arabisch’ leert je de Arabische keuken te ontdekken.

Wij mochten vast het recept voor Tunesische vissoep delen uit zijn boek. 

  • Lekker Arabisch
  • Mounir Toub
  • ISBN: 9789021575940
  • Kosmos Uitgevers
  • € 24,99

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?