De wereldberoemde én gezonde dip tzatziki is een heerlijk verfrissend sausje van Griekse volle yoghurt, verse knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. In dit artikel lees je een authentiek Grieks tzatziki recept.
Je kan tzatziki gebruiken als smeersel op brood, als saladedressing of als saus bij een Griekse gyros. Bij gyros is tzatziki de ideale tegenhanger van de vette en rijke smaken van het vlees.
Lees snel verder voor het recept!
Tzatziki: onmisbaar bij een traditionele Griekse mezze schotel
Je vindt tzatziki bijna altijd terug op een traditionele mezze schotel. Dat is een bord met allerlei kleine warme of koude hapjes uit de de Midden-Oosterse en Noord-Mediterrane keukens, waaronder de Griekse.
Ter vergelijking: Spanje heeft tapas, Italië heeft antipasti, en Griekenland heeft mezze. Wie al eens op reis ging naar Griekenland, weet dat mezze veruit de populairste aperitiefschotel is van het land. En daar hoort nu eenmaal verse tzatziki bij!
Verse tzatziki bewaren
Het is je ongetwijfeld gelukt om zelf een lekkere tzatziki te maken. Maar hoe bewaar je die het best? Het is zonde om wat je over hebt, weg te gooien, want verse tzatziki is zeker nog tot vier dagen na bereiding lekker. Bewaar de zelfgemaakte tzatziki in een potje met gesloten dekseltje in de koelkast.