De wereldberoemde én gezonde dip tzatziki is een heerlijk verfrissend sausje van Griekse volle yoghurt, verse knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. In dit artikel lees je een authentiek Grieks tzatziki recept.

Je kan tzatziki gebruiken als smeersel op brood, als saladedressing of als saus bij een Griekse gyros.  Bij gyros is tzatziki de ideale tegenhanger van de vette en rijke smaken van het vlees. 

Lees snel verder voor het recept!

Griekse Tzatziki

0 from 0 votes
Course: Voorgerecht, BijgerechtCuisine: Grieks
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Zelf tzatziki maken is makkelijker dan het correct uitspreken van tzatziki. Met maar vier ingrediënten maak je deze verrukkelijke knoflooksaus voortaan gewoon thuis! 

Ingrediënten

  • 1 1 komkommer (geschild)

  • 2 el 2 extra vergine olijfolie

  • 200 gram 200 Griekse yoghurt

  • 2 teentjes 2 knoflook (geperst)

  • 1 el 1 verse dille (of 1 theelepel gedroogde dille)

  • citroensap naar smaak

  • peper en zout, naar smaak

Hoe maak je tzatziki?

  • Snijd de geschilde komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes met een lepeltje of een mesje. Snij de komkommers nogmaals in twee, dit keer in de breedte.
  • Rasp de komkommers met een grove rasp en doe het vruchtvlees samen met een flinke snuf zout in een zeef die je gedurende tien minuten laat uitlekken. Druk met een lepel op het vruchtvlees om het laatste vocht eruit te laten.
  • Meng het uitgelekte vruchtvlees met de Griekse yoghurt en voeg de olijfolie, de knoflook en de dille toe. Meng met een lepel.
  • Breng op smaak met wat peper, eventueel wat zout en citroensap, en voeg olijfolie toe tot je de juiste dikte hebt.  

Tips

  • Tzatziki is een prima dressing om te gebruiken bij allerlei verse zelfgemaakte salades, zoals komkommersalade. Tzatziki is erg lekker en fris bij komkommer, omdat de saus al kleine komkommerstukjes bevat.
  • Tzatziki met tomaat, verse koriander en wat oregano is ook een goede match. Je waant je meteen in het zonnige Griekenland!
  • Combineer eens rauwe worteltjes, komkommer of radijsjes met tzatziki als dipsaus. Ook erg kindvriendelijk als je een en ander op een spies zet!
  • Natuurlijk denk je bij tzatziki aan lekker een stokbroodje dippen. Maar daar hoeft het zeker niet te eindigen. De restjes neem je maandag gewoon mee naar de zaak. Een boterham met tomaat en tzatziki is lekker en gezond. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tzatziki: onmisbaar ​bij een traditionele Griekse mezze schotel

Je vindt tzatziki bijna altijd terug op een traditionele mezze schotel. Dat is een bord met allerlei kleine warme of koude hapjes uit de de Midden-Oosterse en Noord-Mediterrane keukens, waaronder de Griekse. 

Ter vergelijking: Spanje heeft tapas, Italië heeft antipasti, en Griekenland heeft mezze. Wie al eens op reis ging naar Griekenland, weet dat mezze veruit de populairste aperitiefschotel is van het land. En daar hoort nu eenmaal verse tzatziki bij! 

Griekse Mezze tafel

Verse tzatziki bewaren

Het is je ongetwijfeld gelukt om zelf een lekkere tzatziki te maken. Maar hoe bewaar je die het best? Het is zonde om wat je over hebt, weg te gooien, want verse tzatziki is zeker nog tot vier dagen na bereiding lekker. Bewaar de zelfgemaakte tzatziki in een potje met gesloten dekseltje in de koelkast. 

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten