De wereldberoemde én gezonde dip tzatziki is een heerlijk verfrissend sausje van Griekse volle yoghurt, verse knoflook, geraspte komkommer en olijfolie.
Je kan tzatziki gebruiken als smeersel op brood, als saladedressing of als saus bij een Griekse gyros. Tzatziki is stiekem lekker bij vrijwel alles!

In dit artikel delen we het originele recept om echte authentieke Griekse tzatziki te maken. En we geven tips om de saus te combineren.
Ten slotte vertellen we ook nog hoe je verse tzatziki het best kunt bewaren. Vanaf nu hoef je tzatziki niet meer kant en klaar te kopen, want met maar vier ingrediënten maak je deze verrukkelijke knoflooksaus voortaan gewoon thuis!
Of tzatziki zelf maken een moeilijke klus is? Laten we zeggen dat je meer moeite zal hebben met het correct uitspreken van tzatziki. Tzatziki zelf maken is met dit recept namelijk heel eenvoudig.
Recept | Griekse Tzatziki
Saus | 4 personen
- 1 komkommer, geschild
- 2 eetlepels extra vergine mooie olijfolie
- 200 gram Griekse volle yoghurt
- 2 knoflookteentjes, geperst
- 1 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogde dille
- citroensap, naar smaak
- peper en zout, naar smaak

Hoe maak je tzatziki?
STAP 1
Snijd de geschilde komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes met een lepeltje of een mesje. Snij de komkommers nogmaals in twee, dit keer in de breedte.
STAP 2
Rasp de komkommers met een grove rasp en doe het vruchtvlees samen met een flinke snuf zout in een zeef die je gedurende tien minuten laat uitlekken. Druk met een lepel op het vruchtvlees om het laatste vocht eruit te laten.
STAP 3
Meng het uitgelekte vruchtvlees met de Griekse yoghurt en voeg de olijfolie, de knoflook en de dille toe. Meng met een lepel.
STAP 4
Breng op smaak met wat peper, eventueel wat zout en citroensap, en voeg olijfolie toe tot je de juiste dikte hebt.

Tzatziki: onmisbaar bij een traditionele Griekse mezze schotel
Je vindt tzatziki bijna altijd terug op een traditionele mezze schotel. Dat is een bord met allerlei kleine warme of koude hapjes uit de de Midden-Oosterse en Noord-Mediterrane keukens, waaronder de Griekse. Ter vergelijking: Spanje heeft tapas, Italië heeft antipasti, en Griekenland heeft mezze. Wie al eens op reis ging naar Griekenland, weet dat mezze veruit de populairste aperitiefschotel is van het land. En daar hoort nu eenmaal verse tzatziki bij!

Inspiratie: Waar eet je tzatziki bij?
1. Komkommersalade met griekse tzatziki dressing
Tzatziki is een prima dressing om te gebruiken bij allerlei verse zelfgemaakte salades, zoals komkommersalade.
Omdat tzatziki amper olie bevat, is het geen vettige dressing zoals bijvoorbeeld mayonaise. Tzatziki is erg lekker en fris bij komkommer, omdat de saus al kleine komkommerstukjes bevat. De combinatie met tomaat, verse koriander en wat oregano is ook een goede match. Je waant je meteen in het zonnige Griekenland!
2. Snackgroenten met griekse tzatzikidip

Natuurlijk bestaat je favoriete borrelplank uit mooie kazen, grassige olijven en gedroogde wordt. Meestal zoek je daar dan ook nog een gezond, maar lekker hapje bij.
Combineer eens rauwe worteltjes, komkommer of radijsjes met tzatziki als dipsaus. Ook erg kindvriendelijk als je een en ander op een spies zet!
3. Gyros of shaorma met griekse tzatziki saus
Perfect bij zo’n zachte (zelfgemaakte) pita gevuld met souvlaki of gyros. Of liever shoarma.
Allemaal lekker, maar veel lekkerder nog in combinatie met een frisse saus gecombineerd. Juist hier is tzatziki de ideale tegenhanger van de vette en rijke smaken van het vlees.

Recept | Souvlaki op z’n best door Masterchefs’ George Calombaris
In het nieuwe boek van George Calombaris staan wel 10 verschillende soorten Souvlaki – of Souva’s zoals George zelf zegt. We delen zijn recept met je! Probeer het zelf ook!

Goddelijke Griekse Gyros [recept]
Gyros maak je niet zo snel thuis. Maar met dit recept tover je écht zelf de allerlekkerste kipgyros op tafel, inclusief zelfgemaakte pita en tzatziki.
4. Brood met tzatziki
Natuurlijk denk je bij tzatziki aan lekker een stokbroodje dippen. Maar daar hoeft het zeker niet te eindigen. De restjes neem je maandag gewoon mee naar de zaak. Een boterham met tomaat en tzatziki is lekker en gezond.

Verse tzatziki bewaren
Het is je ongetwijfeld gelukt om zelf een lekkere tzatziki te maken. Maar hoe bewaar je die het best? Het is zonde om wat je over hebt, weg te gooien, want verse tzatziki is zeker nog tot vier dagen na bereiding lekker. Bewaar de zelfgemaakte tzatziki in een potje met gesloten dekseltje in de koelkast.