Uiensoep maken is een tijdrovend, maar dankbaar taakje. En zeker niet moeilijk.

Eenmaal in de pan is er trouwens weinig meer aan en heb je enkel een portie geduld nodig. Want hoe langer de uien zachtjes stoven, hoe dieper en zoeter de uiensoep.

Heb je al honger gekregen? Maak dan een pan vol troostend rijke, zoete uiensoep met perfecte draden gesmolten kaas als dak.

Waanzinnig lekker!

Recept Franse uiensoep

Uiensoep recept met kaas

Franse uiensoep | 4-6 personen

  • 2 kg gemengde uien, bijvoorbeeld een mix van grote gewone, grote rode en grote zoete uien, gehalveerd en in de lengte in dunne repen gesneden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 60 ml Oloroso sherry
  • 1,5 l natriumarme kippen- of groentebouillon (zelfgemaakt zou geweldig zijn)
  • 6-8 takjes tijm
  • 1 el zeezout, en naar smaak ¾ tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl sherryazijn
  • 4 flinke sneetjes oud volkoren boerenbrood, in hapklare stukjes
  • 2 el boter
  • 120 g Stilton, in dunne plakjes gesneden door de kaasboer of grof verkruimeld – of wanneer je niet van blauwe kaas houdt, een lekkere belegen Hollandse kaas.

Uiensoep maken

Doe de uien, olijfolie en boter in een soeppan, op matig vuur en meng goed. Verhit ze 1-1,5 uur, af en toe roerend tot de uien zacht en donker gekaramelliseerd zijn. Als ze gaan karamelliseren, blijven ze ook aan de bodem van de pan plakken. Dat is goed, maar schraap ze wel vaak los en zet het vuur zo nodig lager om te voorkomen dat ze verbranden.

Blus de uien als ze zover zijn met de sherry; schraap bruine stukjes los. Laat het 2-3 min. pruttelen op matig vuur, tot de sherry bijna is verdampt. Roer de bouillon, tijm en zout en peper erdoor.

Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het 20-25 min. zachtjes pruttelen, tot de smaken op elkaar zijn ingewerkt. Roer de azijn erdoor en wacht 1 min., proef dan en voeg zout en peper naar smaak toe.

uiensoep maken

uiensoep recept

Verdeel de uiensoep over ovenvaste (aardewerken) kommen. Voeg er een handvol broodstukjes aan toe en duw ze voorzichtig omlaag zodat ze helemaal doordrenkt zijn, maar nog wel boven in de uiensoep drijven. Leg er een plakje kaas of een handvol kruimels op. Zet ze circa 2 min. onder de ovengrill, tot de kaas is gesmolten, borrelt en hier en daar donkere plekjes heeft.

TIP: Deze uiensoep is afgedekt in de koelkast minstens 3 dagen houdbaar. Je kunt hem ook 6 maanden invriezen. 

Wijn & Spijs | Uiensoep & Sherry

Het sherryuniversum is jarenlang in een waas van geheimzinnigheid gehuld geweest, hoewel het een even belangrijke plek in de geschiedenis van wijn heeft als port, champagne en bordeaux. Sherry wordt alleen in en rond Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in de beroemde ‘sherrydriehoek’ in het zuidwesten van Spanje verbouwd en geproduceerd. Het heeft het bijzondere vermogen dat je de plek waar hij vandaan komt proeft.

De unieke, zoutige en oxiderende smaken komen van een combinatie van de krijtachtige albarizabodem, de warme zeebries van de Atlantische Oceaan en flor, de speciale gistsluier die over bepaalde soorten sherry groeit. Het is een van de best drinkbare wijnen ter wereld en hij is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden omdat hij overal bij past, van een lekker stuk kaas tot Japans eten.

Kies een Oloroso Sherry

Oloroso is het oudere, geoxideerde zusje van de sherryfamilie. In tegenstelling tot de frisse sherry’s fino en manzanilla en de zilte amontillado, heeft oloroso aroma’s van geroosterde noten, tabak en zoute karamel.

Na een tijdje onder flor wordt de basissherry versterkt, waardoor het alcoholpercentage boven de 17 % uitkomt en er een omgeving ontstaat waarin de gistsluier niet kan overleven. De wijn rijpt verder zonder de flor, maar met wat ruimte boven in het vat, waar hij in aanraking komt met lucht. Gaandeweg verdampen kleine hoeveelheden wijn, hij wordt geconcentreerder en oxideert perfect. Hoewel oloroso zeker een droge wijn is, kan de rijke olorososherry een vleugje gedroogd fruit hebben.

Wij vinden hem perfect smaken bij zoete uien in een overdadige soep met stukjes gescheurd brood en umamirijke stilton. Beide zijn complex en heerlijk. En dat is precies wat je zoekt bij een wijn-spijscombinatie.

Winefood

Dit recept om Franse uiensoep te maken en de combinatie met sherry komt uit het boek WineFood. Een heerlijk boek wat naast prachtige foto’s en recepten, ook vol staat met top wijncombinaties. Perfect wanneer je wat onzeker bent over je wijnkeuzes, want het barst er ook van de kooktips. Ook wordt er meer uitleg gegeven over het waarom en wat van de wijnen.

Naast deze tips voor WijnSpijs komen ook het kopen van wijn, proeven, etiketten en serveren van wijn langs. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een toffe avond te hosten.

Bekijk hier ook het recept Chili con carne met lamsgehakt en pompoen uit WineFood

Auteur | Dana Frank & Andrea Slonecker
Uitgever | Culinair Karakter
Fotografie | Eva Kolenko
ISBN | 9789045215006
Prijs | €27,99
Bekijk het boek hier op bol.com

Summary
recipe image
Recipe Name
Uiensoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)