Uiensoep maken is een tijdrovend, maar dankbaar taakje. En zeker niet moeilijk.

Eenmaal in de pan is er trouwens weinig meer aan en heb je enkel een portie geduld nodig. Want hoe langer de uien zachtjes stoven, hoe dieper en zoeter de uiensoep.

Heb je al honger gekregen? Maak dan een pan vol troostend rijke, zoete Franse uiensoep met perfecte draden gesmolten kaas als dak.

Waanzinnig lekker!

Franse uiensoep met gesmolten kaas

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: VoorgerechtKeuken: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

30

minuten

Dit recept om Franse uiensoep te maken en de combinatie met sherry komt uit het boek WineFood.

Ingrediënten

  • 2 kilo gemengde uien, bijvoorbeeld een mix van grote gewone, grote rode en grote zoete uien, gehalveerd en in de lengte in dunne repen gesneden

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

  • 60 ml Oloroso sherry

  • 1,5 liter natriumarme kippen- of groentebouillon (zelfgemaakt zou geweldig zijn)

  • 6-8 takjes tijm

  • 1 eetlepel zeezout, en naar smaak ¾ tl versgemalen zwarte peper

  • 2 theelepel sherryazijn

  • 4 flinke sneetjes oud volkoren boerenbrood, in hapklare stukjes

  • 2 eetlepels boter

  • 120 gram Stilton, in dunne plakjes gesneden door de kaasboer of grof verkruimeld – of wanneer je niet van blauwe kaas houdt, een lekkere belegen Hollandse kaas

Bereiding

  • Doe de uien, olijfolie en boter in een soeppan, op matig vuur en meng goed. Verhit ze 1-1,5 uur, af en toe roerend tot de uien zacht en donker gekaramelliseerd zijn.

    Als ze gaan karamelliseren, blijven ze ook aan de bodem van de pan plakken. Dat is goed, maar schraap ze wel vaak los en zet het vuur zo nodig lager om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Blus de uien als ze zover zijn met de sherry; schraap bruine stukjes los. Laat het 2-3 min. pruttelen op matig vuur, tot de sherry bijna is verdampt. Roer de bouillon, tijm en zout en peper erdoor.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het 20-25 min. zachtjes pruttelen, tot de smaken op elkaar zijn ingewerkt. Roer de azijn erdoor en wacht 1 min., proef dan en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel de uiensoep over ovenvaste (aardewerken) kommen. Voeg er een handvol broodstukjes aan toe en duw ze voorzichtig omlaag zodat ze helemaal doordrenkt zijn, maar nog wel boven in de uiensoep drijven.

    Leg er een plakje kaas of een handvol kruimels op. Zet ze circa 2 min. onder de ovengrill, tot de kaas is gesmolten, borrelt en hier en daar donkere plekjes heeft.

Tips

  • Deze uiensoep is afgedekt in de koelkast minstens 3 dagen houdbaar. Je kunt hem ook 6 maanden invriezen. 
  • Bekijk hier ook het recept Chili con carne met lamsgehakt en pompoen uit WineFood.
  • Drink bij deze soep een Oloroso sherry. Oloroso is het oudere, geoxideerde zusje van de sherryfamilie. In tegenstelling tot de frisse sherry’s fino en manzanilla en de zilte amontillado, heeft oloroso aroma’s van geroosterde noten, tabak en zoute karamel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Uiensoep recept

Winefood

Een heerlijk boek wat naast prachtige foto’s en recepten, ook vol staat met top wijncombinaties. Perfect wanneer je wat onzeker bent over je wijnkeuzes, want het barst er ook van de kooktips. Ook wordt er meer uitleg gegeven over het waarom en wat van de wijnen.

Naast deze tips voor WijnSpijs komen ook het kopen van wijn, proeven, etiketten en serveren van wijn langs. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een toffe avond te hosten.

Wine Food

  • Auteur | Dana Frank & Andrea Slonecker
  • Uitgever | Culinair Karakter
  • Fotografie | Eva Kolenko
  • ISBN | 9789045215006
  • Prijs | €27,99

🍾 Gelegenheid

 •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten