Uramaki is een variant van maki sushi, maar hier zit de rijst aan de buitenkant. De bekendste soort Uramaki is de California Roll.

Uramaki recept

3 from 2 votes
Course: HapjesCuisine: Japans
Portie

30

Stuks
Bereidingstijd

1

hour 

40

minutes

Bij Uramaki vormt niet de nori de buitenkant van de rol, maar de rijst. Dit is wat lastiger, maar je zult zien dat ook dit snel steeds beter gaat.

Ingrediënten

  • 300 gr. 300 gekookte sushirijst

  • 5 5 vellen nori

  • Bamboematje

  • Huishoudfolie

  • Geroosterde sesamzaadjes, al dan niet gemengd met zwarte sesamzaadjes.

  • Voor de vulling
  • 400 gr. 400 rauwe zalmfilet

  • 1 1 avocado

  • 2 cm 2 Takuwan (ingemaakte gele rettich)

  • Wasabi

  • Serveren met
  • Japanse Sojasaus

  • Wasabi

  • Gari

  • Voor de sushirijst
  • 400 gram 400 ongekookte rijst

  • 550 ml 550 handwarm water

  • 2 el 2 rijstazijn

  • 10 gram 10 suiker

  • 10 gram 10 zout

Zo maak je Uramaki sushi

  • Bedek je bamboematje met 2 lagen huishoudfolie. Bedek de nori volledig met sushirijst (maximaal 0,5 centimeter dik). Ook hier geldt, niet te hard aanduwen. Je moet de korrels nog kunnen zien. Rol de nori en rijst om, zodat de rijst op het bamboematje met huishoudfolie ligt.
  • Je hebt inmiddels je vulling in reepjes gesneden van ongeveer 5 centimeter lang en 1 cm breed. De vulling leg je in de lengte op de rijst. Bestrijk het met een (heel) dun laagje wasabi.
  • Rol het geheel op en druk de rol stevig aan.
  • Heb je een mooie stevige Uramaki? Perfect. Rol deze door de sesamzaadjes en snijd hem in 6 stukken. Serveer de Uramaki met sojaus, wasabi en gari.
  • Zo maak je sushirijst
  • Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
  • De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
  • Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
  • Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
  • Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
  • Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten