Valpolicella

Een goede Valpolicella maken kan iedere Italiaanse wijnmaker. Maar slechts weinigen zijn in staat om de emotie te vangen in de fles. En nog zeldzamer – zonder kapsones.

Veneto – Valpolicella Land

Veneto – in Noordoost-Italië – is het belangrijkste gebied voor deze rode wijnen. Het is het thuisland van de DOC Valpolicella en DOC Valpolicella Classico.
Veneto is een rijk gezegende regio, met het prachtige Gardameer, magnifieke kunststeden als Padua, Vicenza, Verona én natuurlijk het in schoonheid alle overtreffende – Venetië.
Qua diversiteit zie je dat ook terug in de wijnen, want Italiaanse wijnmakers zijn geboren individualisten (en wars van regels). Een van de succesnummers is Valpolicella, afkomstig uit het westelijke deel van de regio bij Verona en het Gardameer.

Valpolicella

Een Lesje Italiaanse Etiketten | Dit Betekent Die Wartaal

Eerst even dit. Wijnen met een geografische aanduiding worden binnen de Europese Unie in twee kwaliteitscategorieën ondergebracht: wijn met een Beschermde Oorsprongsaanduiding(BOB) en wijn met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Hoewel dit etikettermen zijn, zie je ze zelden op een fles Italiaanse wijn. Producenten gebruiken liever de welbekende traditionele termen. In Italië zijn er drie die belangrijk zijn.

  1. DOCG | Denominazione di Origine Controllata e Gragantita.
    De belangrijkste – die maar door een beperkt aantal gebieden gebruikt mag worden in plaats van de BOB
  2. DOC | Denominazione di Origine Controllata.
    Ook in plaats van de BOB
  3. IGT | Indicatione Geografica Tipica.
    De traditionele Italiaanse term voor BGA. Vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays.

Naast de gewone Italiaanse etiket-termen zijn er andere termen voor het etiket die veel gebruikt worden om de kwaliteit en de stijl van een wijn aan te geven. De twee termen die je het vaakst tegenkomt, zijn:

Veneto

Classico: verwijst naar het historisch hart van veel DOC- en DOCG-gebieden. Dit zijn doorgaans de beste delen van het gebied, vaak in de heuvels, waar de beste wijnen vandaan komen.

Riserva: verwijst naar een DOC- of DOCG-wijn die een hoger minimumgehalte aan alcohol heeft en die een bepaald aantal maanden gerijpt is voor hij verkocht wordt.

Superiore: verwijst naar een wijn met minimaal 12,5 % alcohol en een minimale rijping van 1 jaar, waarvan 6 maanden op hout. Vaak is de term synoniem voor concentratie.


Ben jij dol op wijn en lekker eten? Ga WijnSpijs Wandelen!

Dé Druiven
Corvina | Rondinella | Molinara

Deze authentieke Italiaanse druiven worden alle drie gebruikt voor de Valpolicella wijnen, met een hoofdrol voor Corvina. Deze drie inheemse druivenrassen zijn onlosmakelijk verbonden met Veneto, Valpolicella, Amarone en Ripasso. Corvina (Veronese) is de dominante en volgens insiders de beste druif van de drie. Het levert sappige wijnen met aromas’s die in de richting gaan van gestoofd fruit met een typische frisse kersensmaak.

De DOC Valpolicella Classico komt van wijngaarden uit de heuvels achter, en ten westen van Verona en bezit meer concentratie en complexiteit dan de ‘gewone’ Valpolicella. Deze wijngaarden, gelegen aan het Gardameer – het grootste meer van Italië – geven ideale omstandigheden voor kwaliteitswijnproductie. Het meer tempert de extreme warmte in de zomer en de extreme kou in de winter. Dit betekent dat tijdens het rijpingsseizoen de druiven een langere periode nodig hebben om te rijpen en daardoor meer complexe aroma’s ontwikkelen dan je zou verwachten in dit Mediterrane klimaat.

Sirminione

Hipperdehip | Amarone’s Come Back

D.O.C.G. Amarone della Valpolicella is in de afgelopen jaren bezig met een wedergeboorte. Dit zien je terug op de wijnkaarten van betere restaurants. Deze super Amarone’s werden door bekende critici als Parker en wijnblad Wine Spectator heel goed bevonden.  De trend heeft zich doorgezet naar de rest van de wijnmakers. Inmiddels is de Amarone wereldberoemd om zijn zoete rijpheid van de Corvina-druiven; de enorme concentratie, klassieke tanninestructuur en een frisse afdronk.

Zoet & Droog

Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven, wat leidt tot een krachtige, alcoholrijke rode wijn met een mooi bittertje, waaraan hij zijn naam dankt. Droge Amarone – zoals we die nu kennen –  is door toeval pas in de tweede helft van de twintigste eeuw ontstaan. De basis was de zoet bedoelde ‘Recioto della Amarone’. Een versterkte, zoete (dessert) wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Zenato’s Ripasso

Ook verbonden met Valpolicella is de Ripassotechniek, waarbij gewone rode Valpolicella wijn een tweede gisting krijgt op schillen van Amarone. De familie Zenato bedacht deze techniek toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen de pan uit rezen. Deze wijn zit zo’n beetje tussen normale Valpolicella en Amarone in. Zowel qua prijs als qua beleving.

Amarone gedroogd
  1. Men laat de druiven ‘gewoon’ indrogen voor de Amarone.
  2. Door het indrogen krijgt de druif hoog suikergehalte.
  3. Men maakt de Amarone wijn,  maar bewaart de most na het wijnmaken.
  4. Deze most en een deel vers geoogste ‘gewone’ Valpolicella laat men dan samen nog een keer vergisten
  5. De nieuwe wijn rijpt nog 18 tot 24 maanden op houten vaten.
  6. Het resultaat is een ‘kleine’ Amarone , die veel eerder op dronk is en zeer betaalbaar.
  7. Een echte aanrader, Saluti!

Ben jij dol op wijn en lekker eten? Loop dan mee met de WijnSpijs Wandeling! Haal snel je kaartje!