Vanille, een van de meest gebruikte - en tegelijkertijd - duurste ingrediënten voor de bakkers onder ons. Vanille stokjes zijn schreeuwden duur(€ 500 per kilo in 2018). En niet zo makkelijk te vervanger.

Gelukkig kun je makkelijk zelf je eigen vanille extract maken. Ik doe al jaren niet anders en gebruik de essence als vervanger voor vanille stokjes(merg), vanille pasta en vanille extract.

Niet alleen vele male goedkoper, maar ook heel makkelijk in gebruik. En het allerbeste, ook schreeuwend lekker. Ik zal niet ontkennen dat ik ook weleens een slokje van deze zelfgemaakte vanille 'wodka' neem..

Vanille extract maken

5 from 1 vote
Recipe by Laura Lemmers
Vanille extract

500

ml
Bereidingstijd

5

minutes
Extraheren

2

weken, minstens

Je zult zien dat het zelf maken van vanille extract een fluitje van een cent is. Onder het recept lees je de verschillende manieren om je extract te gebruiken.

Net als olie, is alcohol uitstekend te gebruiken om smaken te extraheren. Neem een neutrale alcohol zoals wodka.

Vanille extract

Bereiding

  • Kook je flesje goed uit.
  • Vul met mooie dikke vanille peulen en de alcohol.
  • Sluit af en wacht minstens twee weken tot je hem gebruikt.

Tips

  • De kwaliteit van je vanille extract hangt heel erg af van de kwaliteit van de wodka en vooral de vanillestokjes. Een goed vanillestokje is niet droog zoals je ze koopt in de supermarkt, maar eerder een beetje vettig.
  • De mooiste vanillepeulen komen uit Madagaskar en zijn dus niet droog. En ook niet hard of breekbaar. Ze horen buigzaam en vettig en zacht te zijn.
  • Goeie vanille koop je online, bijvoorbeeld bij Vanilla Venture, bij de toko of in een kruidenspeciaalzaak.
  • Dit vanille extract kun je jaren bewaren, als je maar steeds de fles zo aanvult dat de stokjes onder de alcohol blijven staan.
  • Je kunt dit ook doen met koffiebonen. Wel de eerste paar dagen elke dag even schudden, totdat de koffiebonen zich hebben volgezogen en naar de bodem drijven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zo gebruik je jouw vanille extract

Er zijn twee manieren om je vanille extract te gebruiken.

Haal een vanillestokje uit het flesje met een schone vork of tang. Knip er aan de onderkant een stukje af en knijp de vanille eruit. Het leeg gemaakte vanille stokje gaat daarna gewoon weer terug in de fles.

Na een tijdje kun je ook alleen het vocht gebruiken. Vooral als je vanille extract even staat is dit een enorme smaakmaker. Vergeet niet steeds het flesje weer helemaal tot de rand toe aan te vullen met alcohol, anders gaat de vanille schimmelen en moet je alles weggooien. Ik gebruik het op deze manier als ik bijvoorbeeld advocaat maak.

vanille extract gebruikenDat aanvullen doe ik eigenlijk telkens met wat ik op dat moment in huis heb, als het maar kleurloos is. Mijn mix bestaat na 2 jaar uit verschillende soorten wodka, gin, grappa en jenever. Even schudden en gewoon weer in de kast zetten.

Gebruik je naast deze vanille essence nog steeds af en toe een vanille stokje? Gooi dan vooral de lege peulen niet weg, maar stop ze bij de andere vanille peulen in dit flesje. Zo haal je er nog een heleboel smaak uit. Of doe ze met suiker in een andere flesje en maak ook je eigen vanillesuiker.

Goed bezig!

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten