Deze vegan ricotta cake is zo romig en fris, dat je helemaal niet in de gaten hebt dat deze vegan is. Niet alleen een heerlijk toetje, maar ook nog groen voor de wereld!

Torta alla ricotta e limone | Vegan ricotta cake

0 from 0 votes
Course: NagerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Porties

6

personen
Bereidingstijd

30

minutes
Wachttijd Cake

45

minuten
Wachttijd Ricotta

1

nacht

Een heerlijk Italiaans dessert, ricotta cake! En deze keer vegan-stijl.
Je maakt voor dt recept je eigen vegan ricotta.

Ingrediënten

  • Ricotta van amandelmelk
  • 300 gram 300 amandelen

  • 1 liter 1 water

  • 1 tl 1 zout

  • 80 ml 80 citroensap

  • Vegan Cake
  • 300 gram 300 ricotta van amandelmelk

  • 250 gram 250 patisseriebloem

  • 250 gram 250 suiker

  • 1 1 zakje (van 7 gram) bakpoeder

  • 125 gram 125 plantaardige boter + wat extra om in te vetten

  • 1 1 geraspte schil van een onbespoten citroen

  • 100 ml 100 plantaardige melk

  • poedersuiker

Vegan Ricotta Cake

  • Maak eerst de ricotta
  • Doe de amandelen, het water en zout in een blender. Laat draaien tot een glad mengsel.
  • Giet het amandelmengsel in een stuk kaasdoek of een notenmelkzak, draai dicht en pers al het vocht eruit.
  • Giet de amandelmelk in een pan op matig-hoog vuur en breng de melk aan de kook. Zet het vuur uit nadat de melk gekookt heeft. Doe het citroensap erbij, maar roer niet,
  • Laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Leg een stuk kaasdoek of notenmelkzak over een zeef en zet deze op een kom. Giet de afgekoelde amandelmelk in het kaasdoek of de notenmelkzak en laat de melk een nacht in de koelkast uitlekken.
  • De volgende dag is een ricotta-achtige textuur ontstaan.
  • Gooi de vloeistof weg en schep de ricotta in een bakje. Luna gebruikt daarvoor een ricotta-kaasvorm. Je kunt de ricotta in een luchtdicht bakje een week in de koelkast bewaren.
  • Maak dan de vegan cake
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Roer de ricotta met een garde door tot een gladde crème.
  • Meng in een kom de bloem, suiker en het bakpoeder. Roer in een andere kom de boter, citroenrasp en melk door elkaar. Schep de ricotta door het melkmengsel.
  • Voeg daarna het bloemmengsel aan het melkmengsel toe en spatel voorzichtig om tot een glas en vloeibaar beslag. Meng niet te veel, om te voorkomen dat de cake niet luchtig wordt.
  • Vet een cakevorm in met plantaardige boter. Giet het beslag in de vorm en zet die 45-60 min in de oven.
  • Laat de cake volledig afkoelen en bestrooi met poedersuiker, voordat je deze aansnijdt.

Tips

  • Decoreer de cake met gekonfijte citroenen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vegetalia van Luna Trapani

Luna Trapani heeft in haar kookboek Vegetalia 100 Italiaanse vegan recepten staan. Ze maakt gebruik van verschillende vlees- en kaasvervangers, die ze in haar boek ook noemt.

De recepten in het boek zijn simpel, maar erg lekker. Zo passen de recepten van Luna in haar drukke levensstijl. Ze heeft namelijk haar eigen restaurant Spritz, waar ze alleen plantaardige, Italiaanse gerechten serveert.

Vegetalia Receptenboek

Vegetalia

  • Auteur | Luna Trapani
  • Fotografie | Mathias Goossens en Ellen Charlotte Marie
  • Uitgever | TERRA
  • Omvang | 256 pagina's
  • ISBN | 978909898692
  • Prijs | €26,00

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten