Vegan Maleisische Curry met krieltjes en witte bonen [recept]

Celine
Celine

Weer een heerlijke vegan recept, namelijk deze verrassende vegan curry! Een recept uit het mooie kookboek ‘Vegan East’ van Milou van der Will. 

Deze kruidige curry is een dikke aanrader. Niet alleen plantaardig, maar ook vol, pittig en romig. Hoe maak je deze geurige vegan curry zelf? Dat lees je in dit artikel. 

Mooi meegenomen is dat je de kruidenpasta van tevoren kunt maken, je kunt deze tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Zo kun je doordeweeks gezond eten, zonder lang in de keuken te hoeven staan! Klinkt als muziek in de oren, toch?

Vegan curry

Recept | Vegan Maleisische curry

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 5 knoflooktenen
  • 4 gedroogde rode pepers, grofgesneden
  • 2 serehstengels, fijngesneden     + 1 extra, gekneusd
  • 2 el verse gember, geschild
  • 3 sjalotjes (kleintjes, gepeld, ongeveer 80 gram)
  • 3 tl currypoeder
  • 3 kemirinoten, geroosterd
  • 2 à 3 el arachideolie
  • 1/2 tl zout
  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 ml gekookt water
  • 500 g krieltjes, gehalveerd
  • 1 witte ui, in ringen
  • 4 djeroek poeroet (toko), gescheurd
  • 1/2 tl suiker
  • 480 g witte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 100 ml kokosmelk

Voor erbij

  • handje verse kruiden (peterselie, koriander, of basilicum), ter garnering
  • rijst, om erbij te serveren
  • naan, om erbij te serveren
  • komkommersalade, om erbij te serveren
  • extra nodig: keukenmachine

Hoe maak je deze vegan curry?

Stap 1

Maak de kruidenpasta door de knoflook, gedroogde pepers, sereh, gember, sjalot, currypoeder, kemirinoten en 2 eetlepels olie in de keukenmachine te pureren. In het begin kan het wat lastig gaan, maar na rustig pulseren en af en toe de zijkanten omlaag schrapen, moet het lukken. Als het echt lastig blijft, voeg je nog 1 eetlepel olie toe. Het is niet erg als je nog wat stukjes peper ziet, maar de rest van de pasta moet wel smeuïg zijn. 

 

Stap 2

Fruit de kruidenpasta met 1/2 theelepel zout in een stoofpan of ruime wok waar een deksel op past. Als de pasta lekker begint te ruiken, verkruimel je het bouillonblokje erover en voeg je 300 ml gekookt water toe. Roer door.

 

Stap 3

Voeg de krieltjes, uiringen, djeroek poeroet en gekneusde serehstengel toe. Breng tegen de kook aan en sluit het deksel. Laat 15 minuten zachtjes stoven, tot de aardappel gaar is. Voeg de suiker toe.

 

Stap 4

Voeg de witte bonen samen met de kokosmelk toe aan de saus. Laat nog een paar minuutjes zachtjes koken.

 

Stap 5

Garneer met verse kruiden. Serveer met rijst, naan en / of komkommersalade. 
 

Vegan East van Milou van der Will

Met het boek Vegan East bewijst Milou van der Will hoe lekker je plantaardig kunt koken. Ze heeft de Indonesische kookkunsten van haar opa en vader overgenomen en hier een eigen veganistische twist aan gegeven. 

Dit boek vol prachtige illustraties bevat 80 plantaardige recepten uit de oosterse keuken. Het boek bestaat uit verschillende categorieën waardoor je zelf kunt bepalen of je voor een zoet of pittig gerecht gaat. 

 

Vegan East kookboek

Vegan East

 

  • Vegan East
  • Milou van der Will
  • 9789461432391
  • Good Cook 
  • €25,95

🌱 Meer vegan recepten

Geef je mening!
recipe image
Recept
Vegan Maleisische Curry
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?