Natuurlijk kun je kiezen voor een kant-en-klare pindasaus, maar hoe lekker is een zelfgemaakte? Precies, heel lekker! Oorspronkelijk komt de pindasaus uit Indonesië. Nederlanders hebben deze saus overgenomen, waarbij de pinda’s zijn vervangen door pindakaas. Deze versie van pindasaus is ook nog eens 100% plantaardig, dus vegan!
Wil je meer vegan recepten? Kijk hier!

Dit heerlijke ‘Papa’s pindasaus’ recept hebben wij te danken aan Milou van der Will. Of eigenlijk, aan de vader van Milou. Milou heeft de kookkunsten van haar Indonesische opa en vader afgekeken. Zo ontstond het boek Vegan East. Dit boek staat vol met plantaardige recepten uit de oosterse keuken. Veganistisch eten is nog nooit zo lekker geweest!
Recept | Vegan pindasaus
Bereiding 15 min | 500 ml saus
- 1 tl korianderzaad, geroosterd
- 1/2 tl komijnzaad, geroosterd
- 1/2 tl laospoeder
- 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd, grofgehakt
- 5 kemirinoten, geroosterd
- 2 knoflooktenen, fijngesneden
- 1 middelgrote rode ui, fijngesneden
- 1/2 tl zout
- 1 el arachideolie
- 1 tomaat, fijngesneden
- 1 tl sambal oelek
- 2 el ketjap manis
- 3 el pindakaas
- 30 ml kokosmelk
- 2 tl citroensap
- 1 klein kopje water
- zout en peper, naar smaak
- extra nodig: vijzel

Aan de slag met de pindasaus!
Stap 1
Doe het korianderzaad met het komijnzaad en de laos in een vijzel en maal fijn. Voeg de rode pepers toe. Maal fijn. Voeg de kemirinoten, knoflook, ui en het zout toe. Vijzel tot een smeuïge kruidenpasta.
Stap 2
Verhit de olie in een steelpan. Fruit de kruidenpasta. Voeg na een paar minuten de tomaat, sambal en ketjap toe. Laat een paar minuten pruttelen.
Stap 3
Voeg nu de pindakaas, kokosmelk en het citroensap toe. Roer goed door. Verdun de saus met het water en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een scheutje ketjap. Proef. Pas aan. En maak er je eigen saus van.
Tip: deze pindasaus is heel erg lekker bij gado gado, of Milou’s vegan gado gado.


Vegan East
Dit boek bevat 80 plantaardige recepten uit de oosterse keuken. Het boek bestaat uit verschillende categorieën waardoor je zelf kunt bepalen of je voor een zoet of pittig gerecht gaat.
Titel | Vegan East
Auteur | Milou van der Will
ISBN | 9789461432391
Uitgever | Good Cook
€25,95
